Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lásky motorkára: „Počuj, veď teba tu každý pozná, čo si tu vlani vystrájal?“

„Sľúb mi, že zastavíš, keď toho budem mať dosť.“ „Jasné.“ Usmeješ sa a ja viem, že zase budem boľavá a môj zadok tiež, ale rada chodím s tebou.
 
Keď si mi pred piatimi rokmi povedal, že si kúpiš motorku, myslela som si, že to je skvelý nápad. Motorky sa mi vždy páčili, cítiť z nich takú obyčajnú slobodu. Išiel si a kúpil, tvoja vášeň nadobudla reálnu podobu a vtedy to celé začalo.  
 
Svet motorkára, jeho ženy a detí je iný ako svet napríklad záhradkára.
 
Motorka je život, motorka je sloboda, motorka je štýl, motorka je sen, je to realita, skrátka okolo motorky sa točí všetko. Keď sa začne sezóna, tak vidieť na tebe, že sa začína prebudenie do akéhosi iného života. Neprestajne sa hľadajú v šuplíkoch mapy a čítajú články na nete o cestách a motorkách.
 
„Volal mi Robert, že bude zraz motoriek, tam u nich, ideš so mnou?“
„Super, ideme a povedz, zlato, ako ďaleko to je?“
„Neboj nič, je to len pár sto kilometrov, to prežiješ.“
„Sľúb mi, že zastavíš, keď už budem mať toho dosť.“
„Jasné.“
 
Usmeješ sa a ja viem, že zase budem boľavá a môj zadok tiež, ale rada chodím s tebou.
 
Pobalili sme sa a vyrazili na cestu, bunda stále vonia novotou tak ju občas prefúknem aby aj ona chytila čosi motorkárske. Doma nám svietilo slniečko ale po ceste sa zbierali mraky a dážď sa blížil. Neviem či si viete predstaviť keď vám steká dážď po helme a vidíte akurát tie kvapky. Ale aj tak sedieť na motorke a cítiť tú silu vetra a všetky tie vône a pachy po ceste je úžasné. Rýchlosť a otvorenosť dáva taký obrovský pocit slobody a voľnosti, až sa niekedy nechcem vrátiť späť do každodenného stresu. Sem tam ma chytíš za koleno a nakukneš ponad plece či si ma nestratil. Ukážeš na západ slnka alebo na bociana na poli. Bez slov, len ty a ja a naše vlastné myšlienky, túžba, dôvera a láska. Po asi štyroch hodinách jazdy sa začalo stmievať, trochu mrholilo. Bola mi zima.
 
„Veľmi ti je zima?“ spýtal si sa.
„Dosť, už si necítim nohy, ale vydržím.“
„Neboj, za pár minút sme tam a dáš si tequillu, zohreje ťa .“
„Už aby sme tam boli.“
 
Keď sme dorazili na miesto, myslela som, že za nami idú nejaký kolotočiari alebo cirkus, všetci sa zhŕkli okolo nás a každý si s tebou podával ruku a vítal ťa. Tá spolupatričnosť a kamarátstvo bolo neuveriteľné a hrdosť na to, že mi patríš obrovská. Vošli sme do baru, bola to veľká miestnosť s pultom a pohodlnými sedačkami okolo okrúhlych stolov, kde sedeli chlapi, keď sme prechádzali popri nich každý nám podal ruku a pozdravil .Motorkári sa poznajú, nevadí im odkiaľ si, či si bohatý alebo chudobný či si žena alebo muž, všetci sú si rovní. A to ma fascinuje, tá pohoda, ten pokoj, tá zábava ten spoločný cieľ bez hádok a naháňania sa za niečím, tá bezstarostná a hlavne úprimná komunikácia medzi nimi. Je jedno či sedia od seba meter alebo desať, vedia, že sú spolu a že sa bavia o rovnakej veci, nehádajú sa a zbytočne sa nepredvádzajú, vedia si ponúknuť pomoc, absolútne nezištnú bez toho aby si mal pocit, že musíš niečo niekomu vrátiť, bol to veľmi silný a zvláštne nežný vánok, ktorý sa niesol tým barom.
 
Usmievaš sa.
 
„Počuj, láska, veď teba tu každý pozná.“
„Áno, aj ja poznám všetkých, len neviem, kto je kto, ale to nevadí, to sa stratí.“
„Čo si tu vlani vystrájal?“
 
Len si sa usmial a povedal: „Nechaj tak, bav sa.“
 
Tak som sa bavila, sadla som si k stolu vyliala do seba pár tequíl a začala som moju najobľúbenejšiu činnosť - sledovanie ľudí a prostredia. Bar, v ktorom sme boli, dýchal už pomaly ránom, pár posledných vytrvalcov, ktorí sedeli alebo ležali pri stoloch a počúvali muziku ich ľudových piesní, tak veľmi sa podobajúcich našim, sa bavilo, pilo, smialo a spievalo, akoby to malo byť naposledy. Po miestnosti sa šíril zápach výfukového plynu z motorky Roberta, ktorý sa na nej doviezol až do stredu miestnosti a roztočil to na plný plyn. Nikomu nevadilo, že je tam smrad ako na benzínke a spálenisku pneumatík. Maďari, Slováci, Poliaci, Česi v jednej miestnosti popíjali maďarské víno z kanistru na benzín, fajčili sa cigarety, a bolo jedno koho.
 
Na malej trojkole sa vozila drsná motorkárka bez náznaku strachu, či pôsobí ako dieťa, alebo či je príťažlivo nádherná a vzrušujúca žena. Tak isto na ňu civeli chlapi. Venovali sa jeden druhému, posúvali si zástavu s motorkárskym logom akcie, ktorú ukradli Poliaci Maďarom pred týždňom v Budapešti na podobnom zraze. Miestnosť dýchala pokojom a hlavne pokojnou atmosférou absolútne slobodných a konvenciami nezaškatuľkovaných ľudí. Bolo zaujímavé sledovať, ako jeden dlhovlasý, do pol pása nahý motorkár tancuje sám na parkete, ako barmanka so šatkou na hlave nalieva pivo a vodku do pohárov pre ledva stojaceho chlapa, ktorý sa opiera o pult a usmieva sa na ňu opileckým úsmevom, ale o to srdečnejším. Vo víre rozhovorov a muziky sem tam niečo spadlo alebo sa rozbil pohár, vylialo víno z kanistra, nikto na nikoho nekričal, neútočil a vôbec nezvyšoval hlas, sem tam zaznel výbuch smiechu, takého od srdca.
 
Na stene oproti baru sa premietali fotky z ciest, ktoré nafotil môj manžel. Sú skvelé a pár očí ich hltalo pohľadom bažiacim po dobrodružstve. Hneď po nich nasledovali nahé Maďarky na zraze v Maďarsku a pláže pri Balatone. Videla som miestnosť plnú ľudí s chtíčom po dobrodružstve, miestnosť plnú chlapov, ktorí popili veľa piva a vodky no napriek tomu na seba nevrieskali a nebili sa, miestnosť dýchajúcu detstvom a bezstarostnosťou motorkárov, ktorí žijú úplne iný život, keď svoje tátoše zavrú v garáži. Podišiel ku mne Robert, zobral ma tancovať, nikdy by mi nenapadlo, že na motorkárskom zraze si zatancujem.
 
Tak predsa sú to muži s dušou dieťaťa a vedia sa vrátiť do života bez starostí, stresov a depresií...
 
Toto majú motorkári, takto žijú pár mesiacov v roku, pár chvíľ spolu a veľa hodín na cestách po krajinách, ktoré cestovky vo svojich katalógoch radšej neponúkajú. Žiť život s motorkárom nie je ľahké, ale myslím si, že žiť život s chlapom, ktorý sa dokáže tak nádherne skoro až infantilne vrátiť do čias bezstarostných, prináša mne ako jeho žene tú správnu dávku pohody a zvládania stresov, je to o tom, že sa naučíš žiť každú minútu tak, akoby bola posledná, vychutnáš si každý moment tak, akoby sa už nikdy viac nemal opakovať.
 
To je jazda na motorke - manželstvo s motorkárom, trochu risk, trochu vzrušenie, trochu opíjanie sa, trochu strach z cesty, po ktorej ideš, trochu nádej, že sa vrátiš, trochu vzrušenie, že nevieš, čo je za tým kopcom, trochu beznádej, že zostaneš sama a obrovská istota, že dokáže milovať bezhranične, drsne, nežne a navždy.
 
 
 
 
 
© z.a.r.a
 
 

Lásky motorkára | stály odkaz

Komentáre

  1. Z.a.r.a., veľmi sa mi páči myšlienka, žiť každú minútu tak,
    ako by bola posledná...

    Je to aj akýmsi mojim životným krédom a vďaka tomu sa mi darí odbúravať množstvo zbytočných stresov.
    publikované: 29.06.2008 10:49:41 | autor: Viola (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Viola, myslím, že veru
    žiť každú minútku v živote naplno a užiť si ju akoby už nemala za ňou prísť žiadna iná je naozaj umenie a teší ma, že nie som sama ktorá sa o to snaží, život je potom vzrušujúcejší a hlavne prináša tú správnu dávku spoznávania svojich možností a hraníc...
    publikované: 29.06.2008 13:01:19 | autor: z.a.r.a (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. velmi pekna
    impresia ... cela , uplne som uletela pri citani :)
    publikované: 29.06.2008 21:03:20 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Zara, viem presne o čom hovoríš,
    tá sloboda, vietor vo vlasoch, vypadnutie z normálneho kolobehu dňa, ktorý môže niekedy dosť ubíjať. Voľnosť, ktorá ťa úplne omamuje. A tie malé zdvihnutia ruky ako pozdrav každému podobnému "bláznovi" na dvoch kolesách. Ja sa iba vozím, ale chytilo ma to navždy?:-)
    publikované: 30.06.2008 06:53:40 | autor: Gracia (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :)
    Ach, krasne, vystizne, raj, sen ....
    publikované: 30.06.2008 09:21:37 | autor: Buccy (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. zdravím,
    som rada, že som Vás zaujala,išlo mi o to priblížiť nemotorkárom motorkársky svet, i keď len z pohľadu spolujazdca a manželky....
    publikované: 30.06.2008 09:28:08 | autor: z.a.r.a (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. z.a.r.a, prečo tak skromne, že "motorkársky svet len z pohľadu spolujazdca a manželky"???
    kuk do motorkárskeho sveta je pre (mňa ako) nemotorkára zaujímavý z akéhokoľvek pohľadu.. a vari veľa neprezradím, keď predošlem, že v ďalších častiach príbehu sa čitateľ dočká aj pohľadu samotného motorkára a jeho dcéry.. :)
    publikované: 30.06.2008 09:37:08 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. z.a.r.a.
    neľutujem , že som sa tu zastavila a prečítala si tak krásny popis atmosféry , ktorá aj mňa fascinuje .
    publikované: 30.06.2008 09:43:20 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Fíha, no pravdupovediac,
    som si myslela, že tento svet je zaujímavý len pre motorkárov, že my obyčajný zvyšok ich ani len z ďaleka nevieme pochopiť čo cítia a čo vlastne majú.. skúsila som to priblížiť aj Vám a keď som to písala, tak tie myšlienky vlastne plynuli samé, tak trochu im závidím, že vedia takto žiť...priala by som každému aby si skúsil tú atmosféru vychutnať naživo, je to naozaj úžasný pocit...voľnosti ..:)
    publikované: 30.06.2008 09:53:43 | autor: z.a.r.a (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Wyslúžilec,
    no je pravda, že som mala poradcu a hlavne čitateľa motorkára a našu dcéru , a spísali aj oni svoj pohľad na moto svet, a veľmi ma teší, že sa na to dali..:) takže máte sa určite na čo tešiť, a verím, že Vás tu nesklameme...my ako rodinka sme sa veru pri tom písaní pobavili a bolo to skvele využitý čas..:)
    publikované: 30.06.2008 09:57:11 | autor: z.a.r.a (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. z.a.r.a.
    Ty si myslíš , že žena nemôže túžiť po voľnosti a mať radosť z jazdenia aj z kamarátstva ? my to berieme len trošku jemnejšie . ak máme rodiny tak myslíme aj na ne . možno skôr myslíme aj na následky . ale ináč je to krása .
    publikované: 30.06.2008 12:52:31 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Topas234
    ak to vyznelo tak, že si myslím že nemôže žena túžiť po voľnosti, tak ma to mrzí, jasné že môže, dokonca si ju aj osobne užívam, myslím, že každý človek má nárok túžiť po čomkoľvek, a je to len na ňom či si to túženie aj premietne do skutočnosti..ja som skôr myslela, že nemotorkár len zťažka chápe ak vôbec chce pochopiť čo je to za silná túžba a hlavne čo prináša tá voľnosť a preto som sa rozhodla napísať môj pohľad a môj život a skúsenosť s motorkárom a motorkou.... aby som priblížila ten svet čo majú niektorí muži a aj ženy na motorkách..:)
    publikované: 30.06.2008 13:01:59 | autor: z.a.r.a (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. z.a.r.a.
    máš pravdu . kto to nezažil tak ťažko pochopí . ale k tomu treba aj skutočný záujem a dušu plnú pochopenia . ináč nenastane to správne prežívanie .
    publikované: 30.06.2008 13:05:37 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. motorky nemam rada...
    ... avsak to neznamena, ze sa mi tvoj pribeh nepaci. mile to bolo, rada si precitam aj dalsie casti. ved pozorovat takto z dialky mozem, to mi neublizi :-) strach z tychto tatosov vsak mam obrovsky, nikdy by som na to nesadla. aspon moj momentalny pocit z nich je dost strasidelny :-)))
    publikované: 30.06.2008 14:30:17 | autor: luu (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. luu, :)
    pekne si to napísala, viem, že jazda na motorke je pre niektorých ľudí veľmi nebezpečná však ako sa vraví o motorkároch, že sú to dobrovoľní darcovia orgánov, .. ale čítať môžeš, tak trochu neskromnosti z mojej strany .. :-) a priznávam sa, že keď som prvýkrát sadla na motorku tiež by sa mi od strachu veru nikto krvi nedorezal..:)
    publikované: 30.06.2008 15:36:29 | autor: z.a.r.a (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. luu, nikdy nehovor nikdy.. :)
    ak sa raz zamiluješ do motorkárka, pôjdeš s ním aj na kraj sveta a prídeš na chuť aj motorkám.. :)
    publikované: 30.06.2008 18:36:50 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. :) no s tým zamilovaním sa
    do motorkára to veru býva zaujímavé, ja som sa zamilovala do chlapa s ktorého sa časom vykľul motorkár a čo už potom s tým narobíš, buď rešpektuješ alebo sa budeš musieť odmilovať..a to neviem ako sa robí, takže ak sa baby bojíte motoriek tak prvá návšteva u svojej lásky by mala viesť do garáže.....:))))))
    publikované: 30.06.2008 19:56:09 | autor: z.a.r.a (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. rieknem aj ja cosi. na motorke som isla asi 10 krat v zivote.
    aj to na malej...aj nohhu som si popalila...a vela znamych malo havarie,dost tazke...nuz, neviem sa stotoznit. naposledy som taku videla nazivo...vysledok bol jeden zivot plus dvaja pekni mladi zraneni...krehka blondinka preletela cez sofera, urobila salto a pristala na prilbe...potom sedela chvilu cela ohurena s otrasom mozgu...je mi luto...a tebe z.a.r.a zelam vela uspechov a este dlhooo.
    publikované: 30.06.2008 20:10:58 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. cokomilka,
    nohu si si popálila o výfuk však ? No poznám to, a čo sa týka tých havárií, je to tak, je ich veľa, a škoda mladých životov, je mi ľúto tiež keď začujem alebo si prečítam, že nejaký vyhasol vďaka rýchlej jazde na motorke alebo aute, stáva sa to veru. Určité riziko je vždy. Díky za želanie, vzhľadom na to, že som mamina tak mám určenú hranicu do akého rizika sa púšťam, takže tu budem veru ešte dlhooo.
    publikované: 30.06.2008 20:57:37 | autor: z.a.r.a (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Viola, sygon, Gracia, Buccy, topas234, luu...
    tolko nadsenych reakcii !?..a od zien!?.. to vas vazne zivot motorkarov tak fascinuje? :-o
    ...preco?
    publikované: 01.07.2008 18:11:56 | autor: z.a.r.in motorkár (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. motorkár
    je to spätosť s prírodou a voľnosť . krásne pradenie motora . kamarátstvo . nestačí to ?
    publikované: 01.07.2008 20:20:04 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014