Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Odozvy: Je možné rovnocenne milovať naraz dvoch partnerov?



Túto a iné otázky si včera položila Sygon vo svojej úvahe: „Nevera má chuť dvoch penisov, problémy za dvoch, ale aj intenzitu dvoch životov.“

 Článok rozprúdil  zmysluplnú diskusiu. V nej sa objavili ďalšie otázky k téme nevery a myšlienky, ktoré stoja za to, aby sa k nim prípadné pokračovanie diskusie o nevere vrátilo:
 

-         „Máme naozaj ísť vždy za svojou láskou a neohliadať sa na nič? Je vernosť obetou a nevera naplnením? Neskrývame našu nejednoznačnosť v riešení týchto otázok potom za akúsi morálku a odkladáme riešenie našich vzťahov na potom? Potom, ktoré nepríde nikdy?“ (Jan)

 

-         Na pôde definície nevery by sme sa asi mohli stratiť... Takže by som to skúsila takto, ak človek podľa svojej definície bez ohľadu na ostatok sveta, neveru spácha, tak ju spácha z jeho pohľadu .
Ak mu vyhovuje , tak je to pre neho prospešné, ak mu nevyhovuje , tak je to pre neho neprospešné. Ak je to pre neho neprospešné, je otázne na čo ju robiť. (Sygon)

 

-         „...nevera vzniká tam, kde sa niečoho nedostáva, alebo niečo v partnerskom vzťahu chýba .. a prečo by mal byť človek nešťastný, keď môže byť chvíľočku šťastný... záleží na jeho vlastnom svedomí čo s tým potom urobí...“ (Janusha)

 

-         „Odpustiť nejde len odpustiť druhému, ale často krát je ťažké sa vyrovnať s tým, čo sám robím. Odpustiť sebe.“ (JozefD)

 

 

Rusalka


Odozvy | stály odkaz

Komentáre

  1. nie vždy
    pociťuje človek to, čo robí, ako neveru, hoci z pohľadu druhých to nevera je..jednoducho sa necíti byť neverný. iba si dopĺňa svoj život o to, čo nevyhnutne potrebuje..aby sa cítil úplnejší a spokojnejší..
    ..pokiaľ to, čo urobil, alebo robí, sám pociťuje ako neveru,má z toho zlý pocit a výčitky svedomia ..neprospieva mu to
    publikované: 29.10.2008 09:26:23 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Janusha
    a keď sa mu oči otvoria až potom, keď už sa niečo stane, čo môže on považovať za neveru alebo jeho okolie ... zozačiatku to nemusí vôbec myslieť zle, neuvedomí si následky svojich činov. Čiže, môže sa stať, že niekto spáchal niečo, čo sa mu zdalo v jeho danej situácii dobré a prospešné pre neho, bolo to riešenie v danej situácii v minulosti. A zrazu, keď sa na to pozrie neskôr, alebo sa to prevalí ďalej ako očakával, už je z toho zlý pocit a výčitky svedomia (v tom lepšom prípade???) alebo výčitky partnera.
    publikované: 29.10.2008 10:07:04 | autor: JozefD (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Jozef
    prečo by mal mať výčitky svedomia za niečo, čo mu kedysi urobilo dobre? potom bude rozmýšľať, že načo som to vtedy robil? prečo, veď žijeme prítomnosť, nie minulosť. minulosť sú spomienky. ..potom by si mal dať skôr otázku, že čo som teraz urobil zle, tak, že to privolalo minulosť..
    ja viem, partnerovi to môže ublížiť, ale to nie je ublíženie v pravom slova zmysle ..je to jeho spoznanie, že o tom druhom neviem všetko, že mi niečo zatajil, čiže mi nedôveroval..nie to, že ma vtedy podviedol...to, že niečo z jeho minulosti neviem..urazená ješitnosť

    možno trochu tvrdé, ale tak. ..alebo sklamanie v zmysle."celý čas ma ojebával" a zlosť na seba samého.. že sa nechal
    publikované: 29.10.2008 10:36:51 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Vieš
    treba rozmýšľať aj o tom , že prečo som to vtedy robil, aby sa človek poučil z toho. Nie sa tým mučiť ale sa učiť. ˇano a to privolávanie má tiež určitý dôvod, prečo sa to teraz vynára?? hm?? to je pravda.

    No a tá nedôvera. Presne to ma štve, keď niečo jednoducho úmyselne zatajoval ten partner, lebo sa obával následkov. Je to dobré alebo zlé? Ušetril si ranu v minulosti, ale zničil momentálnu prítomnosť. A takýto neskôr objavený podvodík môže byť niekedy ešte viac bolestivý, lebo je tam viacej toho psycického podvodu.

    sklamnanie a zlosť na seba samého?? .. to áno ... toto je podľa mňa ješitnosť ... že som sa nechal. ale zas, keď niekomu dôveruješ, tak o čom to je nechal som sa nenechal som sa?!? A čo som mal robiť ??
    publikované: 29.10.2008 11:10:54 | autor: JozefD (e-mail, web, autorizovaný)
  5. nie, že a čo som mal robiť?
    prečo ťa trápi, že on urobil niečo v minulosti? sú to jeho spomienky a asi mu bolo dobre..akurát, že to urobil bez teba,a to ťa trápi, že ťa z toho vynechal, blbosť, že to urobil poza tvoj chrbát..a celý ten čas si o tom nevedel. ..ale každý človek má predsa právo na svoje súkromné tajomstvá..sme sami sebou a nemali by sme sa veľmi viazať na tých druhých, lebo potom bolí aj maličkosť..doprajme tým druhým,aby boli tiež samými sebou..veď, keď to bolo dávno a celý ten čas odvtedy ste boli spolu,tak sa asi máte radi, nie? a na tom záleží, že je vám spolu dobre teraz, nie čo bolo kedysi dávno...
    publikované: 29.10.2008 11:19:56 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  6. no to áno
    ale vtedy som mal presne toto podozrenie, že niečo nie je v poriadku. A na priamo otázku som dostal priamu odpoveď. KLAMSTVO. Pre mňa to bola podmienka pokračovania toho vzťahu. Asi by som to vtedy nedokázal odpustiť, preniesť sa cez to, možno áno neviem, ale vyjadril som sa vtedy že takéto niečo by som nestoleroval. Preto som dostal ako odpoveď klamstvo. Lebo druhá strana to nechcela ukončiť - chcela sa zmeniť a už byť dobrá. Ale prečo bezo mňa, bez toho aby som ja vedel do čoho kráčam. Je toto dôvera? Ja viem, znova otázka. A znova sa dá odpovedať tak ako si pred chvíľkou písala.
    "veď, keď to bolo dávno a celý ten čas odvtedy ste boli spolu,tak sa asi máte radi, nie? a na tom záleží, že je vám spolu dobre teraz, nie čo bolo kedysi dávno"

    Hm, mám niekedy pocit, že by som radšej na všetko zabudol a žil len pre prítomnosť :)
    publikované: 29.10.2008 12:52:34 | autor: JozefD (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ja viem
    klamstvo bolí.. a potom už tomu druhému neveríš..a ..ťažko povedať, čo je horšie, ja osobne by som asi prijala radšej pravdu ako klamstvo, hoci na druhej strane by som asi radšej klamala, keby som vedela, aké by to malo dôsledky..niekedy sa pravda surovo nevypláca..
    je to všetko o jednotlivcoch.. všeobecné riešenie neexistuje :)
    publikované: 29.10.2008 13:05:52 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Janush
    veď presne o tom to je ... možno to bolo dobre ako to bolo ... lebo všetko to krásne by nebolo ... ale to sú špekulácie čo by keby ... ale aj tak to bolí .. niekedy vzadu na konci srdiečka niekedy v bližšej komôrke
    publikované: 29.10.2008 13:26:06 | autor: JozefD (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014