Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď chýba sebeláska: „Akoby sa šťastie kdesi strácalo“


 
Bála sa keď ho operovali. Bála sa výsledku. Bála sa trápeniu a možnej blízkej smrti.
Keď je zavolal a počula jeho veselý hlas veľmi sa potešila.

Hneď druhý deň ho šla navštíviť. Vyzeral dobe. Lepšie ako kedykoľvek pred tým. Asi z neho podobne ako z nej opadlo strach. Už je po všetkom Aspoň na čas.

Žartovali spolu a Kristína sa tešila na deň, keď ho prepustia z nemocnice. Dúfala, že to najhoršie má za sebou.

Na druhý deň jej zavolal a povedal, že sa k nej už nevráti.

Kristína pila kávu a rozmýšľala, či ju Oliver niekedy skutočne ľúbil.
Zo začiatku ten pocit mala. Veľmi intenzívne vnímala jeho náklonnosť. Bola vtedy šťastná. Zaujímavé, že si to šťastie vybavuje zo dňa na deň čoraz ťažšie. Akoby sa kdesi strácalo. V hlave sa jej rojili otázky prečo a kedy sa to zlomilo? Urobila chybu o ktorej nevie? Urobila niečo také, prečo môže muž len tak prestať ženu milovať?

Vysvetlil jej prečo sa nevráti, ale ona to stále dobre nechápala. Povedal, že potrebuje k životu vyšší životný štandard než sa mu dostáva u nej, a pokoj. U seba doma mal pokoja určite viac. Na prácu aj na vlastné myšlienky. Dalo sa to pochopiť, ale keď sa k nej sťahoval, vedel predsa kam ide. A vedel, že Kristína nie je sama.

Ona tak veľmi milovala zvuky domova. Mala rada chvíle, keď boli doma všetky jej deti, keď prišli ich kamaráti, rodina. Keď spolu sedeli za stolom a pri obede, alebo večeri rozprávali o všetkom možnom. Oliver na takúto „hlučnú“ rodinnú atmosféru asi nebol zvyknutý. Bolo pre neho zvláštne, že sa pri jedle nemlčí, že sa sedí u stolu tak dlho.
Tak, či tak, toto sa jej nevidelo ako dostatočný  dôvod aby pohasla láska.
Najmä, keď mali svoju vlastnú izbu, kde sa mohli zatvoriť a kde ich nikto nevyrušoval. V nej Oliver trávil väčšinu času. Pracoval za počítačom, alebo oddychoval. Vlastne si nikdy neposedel v spoločných priestoroch. Vravel, že kvôli zime. Kto vie?

A životný štandard? To Kristíne vŕta hlavou asi najviac. Odkedy jej to povedal. Nechápala, v čom bol jej životný štandard nižší ako jeho. Mala všetko, čo človek k životu potrebuje. Síce sa neobliekala do značkového oblečenia ako on, ale to predsa musel vidieť už v čase, keď spolu chodili. Láska a pohoda predsa nie je o značkovom oblečení. O prechádzkach po nákupných centrách a sledovaní výpredajov.
Kristína nakupovanie k životu nepotrebovala. Ani trocha. V tomto bola možno trocha zvláštna.

Ale neprekážalo by jej ak by si Oliver týmto spôsobom krátil svoj voľný čas.

Jej bolo občas až smiešne ako veľmi mu chýbalo, že nebývajú niekde v blízkosti nákupného centra.
 
Kristína mala viac ako štyridsať.
Už keď si s Oliverom písala jej bolo jasné, že sú v mnohých veciach rozdielni. Cítila však, že je viac toho, čo by ich mohlo spájať. Dávno už nehľadala ideálneho princa na bielom koni.

To, že veľa z toho, o čom kedysi písal ako o svojich záujmoch, v jeho reálnom živote chýbalo pripisovala jeho chorobe. Myslela si, že keď sa bude cítiť lepšie začnú spolu tráviť čas aj zmysluplnejšie.
 
Teraz vie, že to tak už nikdy nebude.
 
 
 
 
© Sooshn
(autorka príbehov: Emma, Nevera, Láska na jednu noc)
 
začiatok

Príbehy, ktoré píše život | stály odkaz

Komentáre

  1. hmm, keď sa šťastie stráca,
    niekde kde ho už ani nie je cítiť, počuť a vidieť, keď chýba obyčajný úsmev alebo pohladenie, nuž mám pocit, že Kristína do vzťahu s Oliverom dala všetko to svoje šťastie, on si ho vzal a stratil, bez nejakého zaváhania zabudol na to čo dostal, čo vzal, čo si nechal pre seba, jeho choroba nie je ospravedlnením, nechcem len na neho hodiť všetkú vinu, aj Kristína mala svoj podiel, dávala, dávala a nenechala si pre seba nič, škoda toho, možno stačilo len chcieť aj dostávať... myslím si, že tie váhy vo vzťahu by nikdy nemali klesať len na jednu stranu, mali by pekne ukazovať na stred, celý ten životný príbeh je len o jednej strane.
    Veľmi dobre sa to číta Sooshn, je to napísané s ľahkosťou a eleganciou, rada si prečítam ako sa to skončilo.
    publikované: 12.02.2009 15:48:57 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  2. z-a-r-a
    Čo sa dá chcieť od človeka, ktorý sa v čase keď s Kristínou začal žiť nedokázal bez bolesti ani poriadne pohybovať?
    Chcieť by mohla Kristína teraz, keď je Oliver z najhoršieho vonku. Možno si to uvedomil, keď začala hovoriť viac o budúcnosti, o tom, čo by s ním chcela prežiť, a práve preto rýchlo odišiel.

    Som rada, že sa Ti príbeh dobre číta. Niekedy je ťažké vžívať sa s odstupom do života mojich hrdiniek, či hrdinov. Do ich pocitov. Nezaujate a bez zbytočného hodnotenia a odsudzovania.
    publikované: 13.02.2009 09:30:59 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Sooshn, neviem, nebola som v takej situácii, no môj osobný názor je,
    že ak je aj človek chorý, veľmi chorý a nevládze a berie si všetko čo mu je ponúknuté tak by jeho srdiečko mohlo aspoň prejaviť obyčajnú malú vďaku, úsmev, alebo dotyk na dlani..Ale to možno je možné v dlhodobom vzťahu, nie v takom rýchlom slede udalostí, Kristína vhupla do času nie veľmi pozitívneho pre ňu, nechať chorého bez pomoci je bezcharakterné svinstvo, to je pravda, ale nechať si vziať svoje šťastie, hmm, myslím, že by som to asi riešila inak, s vedomím, že operácia bude mať pozitívny výsledok stlmila by som svoju chuť byť za každú cenu na blízku a po ruke, ak by som to vedomie nemala, tak by som vydržala všetko čo by sa dialo, ale po úspechu by som bola tá prvá, čo by z toho vzťahu , nevzťahu odišiela, a hneď..no ľahko sa mi to takto rozoberá, viem, ale natoľko sa poznám, čo by som bola schopná robiť pre záchranu vzťahu a čo nie, to viem. Myslím si, že Oliver asi nemal vzťah len s ňou, ale to je len dedukcia, keď odchádzal preč a vracal sa, tak v tom čosi vrždí..škrípe, nechával si viditeľné zadné dvierka..a tie boli do srdiečka Kristíny. Ach jaj, je to zložité takéto vzťahy. No ja si myslím, že Kristína to videla ale nechcela o tom vedieť, túžila mať šťastie a lásku aj za cenu toľkej obete. Oliver to zneužil. Môj pocit, môj názor, počkám si na koniec.
    publikované: 13.02.2009 09:56:45 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  4. z-a-r-a
    Veď Kristína hovorí, že lásku zo začiatku cítila. Bola tam aj tá neha. Aj dlaň. Píše aj o tom, že sa na začiatku veľa smiali. A hoci smiech ubúdal, bol naďalej prítomný v ich vzťahu.
    Ale máš pravdu, že Kristína vhupla do vzťahu, v období, ktoré pre ňu/neho nebolo veľmi pozitívne. Možno bola pre Olivera tou povestnou slamkou, ktorej sa chytá topiaci.

    A Kristína skutočne ani len netušila, že by za jeho odchodmi mohlo byť čosi iné. Jednoducho to vtedy cítila tak, že Oliver v stave, v akom sa nachádzal, potreboval občas "vypnúť" v pohodlí svojho domova.
    Hoci mu poskytovala všetko, čo potreboval.

    publikované: 13.02.2009 10:35:32 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Sooshn,
    díky za dovysvetlenie, pochopila som to tiež tak, len sa nahlas zamýšľam, skôr ma ťahá premýšľať nad tým, čo by som robila ja..prepáč, Kristína chcela mať obyčajný život, a to je asi to najťažšie čo môže človek chcieť... mám rada Tvoje príbehy, preto, že mi otvárajú svet v ktorom sa neorientujem, také životné situácie a problémy a skúsenosti sa mi často nedostávajú do uší...díky
    a počkám na ďaľšiu časť..:-))
    publikované: 13.02.2009 10:39:58 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014