Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ľahký dych: Poviedka o láske a smrti z pohľadu evolučnej psychológie

Náčrt evolučne-psychologického pohľadu na poviedku Ivana Bunina „Ľahký dych“ - časť 1.
 
Každé dielo, kde vystupuje človek, možno posudzovať aj z pohľadu na vernosť a reálnosť vzorcov správania sa postáv.
Účelom tohoto textu je popísať poviedku Ivana Bunina Ľahký dych z pohľadu nových evolučných vied:
etológie človeka (evolučnej psychológie človeka) a memetiky. 
 
Na porovnanie uvádzam stať vývojového psychológa Leva Vygotského z jeho knihy Psychologia umenia,
 
 
1. Ústredná postava - Olja Meščerská
 
Začiatok dospievania 12 - 14 rokov
Pekná
Bohatá
Šťastná
Nadaná
Nezbedná (dovádivá)
Ľahkomyseľná (bere na příliš lehkou váhu kázání, která jí uštědřuje třídní profesorka)
 
Pohlavná zrelosť 14 - 16 rokov
Krásavica, prirodzená krása, ktorá nemusí byť umelo stimulovaná (Jak pečlivě se některé její spolužačky česávaly, jak dbaly na to, aby byly čisté a upravené, jaký pozor si dávaly na každý odměřený pohyb! Ona se ale nebála ničeho - ani prstů pokaňkaných od inkoustu, zčervenalých tváří, rozcuchaných vlasů, ba ani kolena, které se jí obnažilo, když v běhu upadla.). Elegantná, pôvabná, pružná, jasný pohľad.
Všade stredobodom pozornosti
Alfa postavenie medzi mladšími spolužiačkami (...žačky z nižších tříd neměly bůhvíproč nikoho tak rády jako Olju).
Promiskuitná (vzťah s gymnazistom Šenšinom, prvý pohlavný styk s otcovým priateľom Alexejom Michajlovičom Maljutinom a zrejme aj pohlavný styk s kozáckym dôstojníkom).
 
Poviedka popisuje Olju v období ukončenia pohlavného dospievania. Zdá sa, že pochádza z bezpečného prostredia, v ktorom je sociálne a emocionálne zabezpečená, pretože je opisovaná ako "šťastné" dieťa.
 
 
1.1 Ústredná situácia
 
Z evolučne - psychologického hľadiska vidíme Olju v období čerstvej pohlavnej zrelosti. Zdá sa, že jej hormonálna sústava už plne pracuje. Podstatné motivácie, ktoré ovplyvňujú správanie sú zamerané na pohlavný výber. V zásade sú pri pohlavnom výbere z literatúry známe dva evolučne adaptačné modely správania, ktoré sú samiciam sapientov vrodené: model madony a model radodajky [1]. Použitie jedného, prípadne oboch modelov, závisí od špecifických charakteristík prostredia, v ktorom pohlavný výber prebieha.
 
Podľa toho, ako sa Olja správa - prelietavosť, pomerne ľahké podľahnutie dvom samcom v krátkom časovom odstupe bez zjavného výberu (jeden starší, druhý škaredý) - by prichádzal do úvahy skôr model radodajky. Tento evolučne adaptačný model využívajú samice sapientov:
 
ak sú horšie geneticky disponované a majú menšiu šancu v pohlavnom výbere samcov na získanie rodičovských investícií,
-  ak je nedostatok voľných samcov.
 
Zdá sa, že ani jedna z uvedených situácií nie je prípadom Olji Meščerskej. Je geneticky výborne disponovaná (krásavica) a v mestskom prostredí nie je zrejme pre ňu núdza o získanie vhodného partnera, schopného zabezpečiť vysoké rodičovské investície do rozmnoženia vlastných génov - male parental investments (MPI).
 
V daných sociálnych podmienkach ruskej strednej vrstvy druhej polovice 19-teho storočia by bolo oprávnené predpokladať správanie, kde by o Olju bol rastúci záujem medzi samcami, záujem, ktorý by udržiavala a rozširovala. Mala by veľa nápadníkov, ktorým by nechávala nádej. Pravdepodobne by narazila na nejakého geneticky vhodného partnera, u ktorého by identifikovala ochotu vysokých MPI, teda inak povedané - zaľúbila by sa. Dlhším odmietaním pohlavného styku by na nevedomej úrovni ubezpečila partnera, že okrem génov do spoločných potomkov môže investovať vlastné MPI. Partner by týmto identifikoval, že partnerka je madona a nie je radodajka, teda jeho MPI budú investované do vlastných a nie podsunutých génov. Toto by v ňom vyvolalo stav zaľúbenia. Ak by rodičia nebránili tomuto projektu, Olja by sa vydala a prežila štandardný život.
 
Lenže autor vo svojom príbehu pripísal Olji správanie typické pre model radodajky (to znamená správanie samice, ktorá má menšie šance získať vysoké MPI, ale môže aspoň získať gény od partnera). Prečo?
 
Prvá možnosť je, že autor je zlým pozorovateľom a nesprávne vyhodnocuje správanie svojej postavy. Druhá možnosť je, že Olja je deviantná, má nejakú vrodenú patologickú úchylku, ktorá znefunkčňuje jej schopnosť správne vyhodnotiť sociálne interakcie v prostredí. Mám niekoľko dôvodov domnievať sa, že druhá možnosť je správna, čo by som chcel demonštrovať analýzou scén a faktov.
 
 
 

Ľahký dych | stály odkaz

Komentáre

  1. Budem musieť doma oprášiť Bunina
    a aj Vygotského :-)
    publikované: 14.01.2008 09:38:13 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Oljin ľahký vánok
    Ak už pripustíme hodnotenie vzťahu muža a ženy ako vzťah samec – samica, tak aj v takomto hodnotení je Olja hodnotená veľmi schematicky. ( Ja osobne nepokladám vzťah muža a ženy za vzťah, zúžený na vzťah samca a samice. Človek má na rozdiel od ostatných živočíšnych druhov čosi, čo väčšina ľudí pozná pod názvom duša (srdce) a vie čo je to láska.Na to netreba zabúdať)
    Olja má iba 16 a ona si ešte nehľadá svojho životného partnera. Ona iba skúša silu a možnosti svojej osobnosti - „ľahký dych“ ženy. Možno ešte ani skutočnú lásku nepocítila. Nazvať ju radodajkou, prípadne deviantnou je skôr odvážne, než reálne. Preukázateľne mala pohlavný styk len s Maljutinom. Kozácky dôstojník síce hovorí o intímnom styku, ale ani kozácky dôstojník nie je taký neschopa, aby nerozoznal pannu od ženy. Ak mal s Ojou pohlavný styk, tak o mužovi v predchádzajúcom Oljinom živote vedel a jeho reakcia na zápisky o Maljutinovi je potom neprimeraná.
    Kategorizovať ženy na radodajky a madony je podľa môjho názoru scestné. To je ako keby sme poznali len čiernu a bielu. Svet je predsa farebný. V každej žene je kúsok madony aj kúsok radodajky a ešte milión všeličoho iného. Muži nie sú na tom inak. Každý človek sa vyvíja a časom sa mení. To, že sa nám niektorá žena môže zdať ako radodajka alebo madona, vôbec tak nemusí byť. Aj na prvý pohľad príťažlivá žena s kopou známosťami môže byť vo svojom vnútri osamelá a v skutočnosti madona...., ak by som už pristúpil len na dve kategórie žien.
    publikované: 14.01.2008 12:01:11 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  3. uff..članok som preskočila..ale..pristavila som sa na janovom komentári..
    sakra..ten posledny odstavec...bravoooo...

    nechceš niečo napísať pre blogzin?..ako autor..nie ako komentator..)))
    publikované: 14.01.2008 12:56:39 | autor: MissEllie (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hogo,
    nuž, zaradením takejto profesionálnej analýzy poviedky si mi vyrazil dych, akoby som to bola včera tušila, že aj niečo také je treba :)
    publikované: 14.01.2008 13:10:26 | autor: KameliaB (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Ján, nemám vedomosť o tom, či...
    autor článku má v súčasnosti možnosť a úmysel reagovať na komenty pod jeho (kontroverznou) úvahou, preto sa zatiaľ pokúsim o pár poznámok k Tvojmu komentu sám.

    ad vzťah muža a ženy zúžený na vzťah samca a samice

    pre človeka nezvyknutého na tento biologický prístup a jeho terminológiu, označenie „samec“ a „samica“ znie príliš expresívne až pejoratívne.
    v evolucionistických teóriách je tento spôsob popisovania javov, ktoré sú do značnej miery rovnaké u človeka aj u živočíchov, podľa všetkého úplne bežný a je o. i. dištancovaním sa od antrocentrického vyčleňovania človeka a jeho vyvyšovania na akýsi pomyselný piedestál.

    ad kategorizovanie žien na radodajky a madony

    oba expresívne pojmy popisujú evolučne adaptačné modely správania a autor uvádza, že „použitie jedného, prípadne oboch modelov, závisí od špecifických charakteristík prostredia, v ktorom pohlavný výber prebieha.“ Inými slovami: nejde o to, že by jedna skupina žien boli radodajky a druhá madony, ale že každá žena na nevedomej úrovni a v závislosti od konkrétnych okolností volí buď jednu, alebo druhú stratégiu, alebo ich zmes...
    publikované: 14.01.2008 13:31:34 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ked citam knihu,
    tak na mna urcitym sposobom posobi, vcitujem sa do postav, zda sa mi, ze som sucastou deja.
    Bez ohladu na kritikov mam pravo na svoj nazor na literarne dielo, casto take, ktore je podrobene priam zdrvujucej kritike ma velmi zaujme a naopak.
    Nemam rada "pitvu" , vyrazy typu - autor tym myslel, autor tym chcel povedat... Hoci som slovencinu a literaturu obzvlast milovala, bytostne som neznasala rozbory diela.
    Len autor sam vie, co chcel vyjadrit a je na nas, ako dielo vnimame.
    Urcite je uvaha na profesionalnej urovni, ale osobne mam radsej iny styl pisania.
    Je to moj OSOBNY nazor, som presvedcena, ze mnohych nadchne.
    publikované: 14.01.2008 14:12:26 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. pre spravne pochopenie:
    som presvedcena,ze MNOHYCH NADCHNE UVAHA, nie to, co som napisala ja:)
    publikované: 14.01.2008 14:17:14 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. missellie, kb, hanka, z času na čas budú na blogzine...
    aj takéto náročnejšie pohľady na vzťahy mužov a žien. uvedomujem si, že takéto reflexie nie sú stráviteľné pre každého, niekto má na ne dokonca alergiu a pochybnosť o ich zmysle. osobne som presvedčený o ich užitočnosti, pretože rozkrývajú zložitejšie súvislosti a ponúkajú zovšeobecnenia, ktoré nemusia byť len zo samotných príbehov zreteľne viditeľné.
    uvažujem aj nad tým, že ak sa podarí získať súhlas autora niektorého príbehu zverejneného na blogzine, pokúsim sa zaistiť jeho analýzu z pohľadu rodinného psychoterapeuta.
    publikované: 14.01.2008 14:22:10 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. hanka, ja len preto, lebo
    práve včera sa ma jedna priateľka pýtala, prečo tá postava konala tak a nie tak a ja jej hovorím: ,, nuž, a či ti ja viem? To je skôr otázka pre nejakého profesionála.." a hľa, dnes ho tu máme :)
    publikované: 14.01.2008 14:51:37 | autor: KameliaB (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. hfw
    evolucionistické teórie a samec, samica. Možno časť problému je aj v tom, že základ týchto teórií bol napísaný v angličtine s termínom male(muž, samec) a female(žena, samica). Ak by to bolo v angličtine tak by som podľa kontextu chápal male raz ako samec a inokedy ako muž a podobne žena a samica. Slovenská terminológia sa pre uľahčenie rozhodol pre jeden termín samec/samica. Nič menej, uznanie že človek má aj dušu a pozná lásku, nie je vyčleňovanie, iba správne zaradenie. To má súvis i s tzv. pohlavným výberom. Neviem ako kto, ale ja by som sa nerozhodol pre „najlepšiu samicu na svete“( samotný termín mi znie strašne), ale pre ženu, do ktorej by som sa zaľúbil. Nevylučuje to, že by som sa mohol zaľúbiť do „najlepšej samici na svete“. Beriem, že princíp samec-samica funguje aj medzi ľuďmi. Aj to je v nás, ale našťastie nielen to. Ja sám sa za sexi babou obzriem, ale rozhodujem sa inak. Mne nestačí aby žena bola iba sexi. Musí mať srdce, dušu a ak to má byť aj hlbší vzťah, tak chcem byť aspoň trochu zaľúbený. Myslím si, že žena volí stratégiu výberu partnera ( ak chceš tak samca, či pohlavný výber, ale mne to znie úplne cudzo), podľa svojho EQ, IQ, výchovy a láska hrá u nej možno ešte dôležitejšiu úlohu ako u muža. Žena má svoje srdce, svoju dušu a vie ľúbiť. A jej výber, aj keď v mnohom možno so živočíšnou ríšou podobný, sa predsa len, práve týmto odlišuje. Či každá , to neviem, ale tie čo som poznal a poznám, tak určite. Možno nám sem niektorá žena napíše, že sa rozhoduje ako samica bez srdca, duše, lásky, bez EQ, IQ, ale veľmi o tom pochybujem.
    publikované: 14.01.2008 14:57:41 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Ellie
    Blogzin má svoje pravidlá... Je nie som človek na písanie pre blogzin, píšem príliš kostrbato....)))
    publikované: 14.01.2008 15:03:24 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  12. KameliaB a hfw:)
    mzno som to nenapisala zrozumitelne, mne nevadi, ked ini pisu rozbory a zamyslaju sa nad dielom, obdivujem ich schopnost ponoru a pitvania, ale neznasala som, ked nieco take vyzadoval profesor odo mna:).
    NIkdy som sa k tomu nedokazala prinutit, ved to by boli len a len moje dohady, ako mozem vediet, co skutocne majster pera chcel vyjadrit? Aky poryv duse, sklamanie, myslienka, zazitok ho ovplyvnilo, aby napisal tak, ako napisal?
    Niekedy nieco napisem a uz o par dni viem, ze by som to napisala inak, ale uz je to odoslane. Mozno sa pri citani dotycny zamyslal, preco som to tak napisala, no a ja sama by som po case nevedela odpoved.
    Je len dobre, ked je tu zachytena siroka skala pohladov , nemoze byt vsetko podla "kopiraku", len som si dovolila vyjadrit, ze ja take nemusim, ale obdivujem takych , ktori musia a vedia ako na to.
    publikované: 14.01.2008 15:04:49 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Jan,
    ak ty pises kostrbato, ako potom pisem ja?
    Pisem prilis jednoducho, nepouzivam ziadne umelecke pomocky, co na srdci, to na jazyku.
    A vidis, bola som tu, nie som ani blogerka.
    Pises velmi putavo, vzdy to ma hlavu aj patu, naviac si uzkoprofilovy tovar, tak sa daj prehovorit, no taaak:)
    publikované: 14.01.2008 15:07:28 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Tak som konečne dočítala aj Bunina
    aj Vygotského...
    V prvom rade nesúhlasím s Tvojim tvrdením, že Bunin pripísal Olji správanie typické pre radodajky, či promiskuitnej dospievajucej dievčiny. To si jej pripísal Ty.
    Ja osobne cítim v jej postave dva póly. Jeden asi viac chatakterizuje jej pretrvávajúcu detskosť - "dovádivosť" (ktorú by som mimochodom vôbec v kontexte poviedky neprekladala ako nezbednosť, ale skôr hravosť a nespútanosť a vnímala by som ju i pozitívne), ktorá sa prejavuje aj v jej hrách s mladšími študentkami gymnázia.
    Na druhej strane by som ju charakterizovala ako citovo nevyzrelú. Nedospela ešte na skutočný hlboký vzťah medzi mužom a ženoua tie skúsenosti, ktoré poviedka popisuje môžme i na základe úryvku z jej denníku považovať skôr za experimentovanie, hľadanie, či skúšanie... určite nie za prejav nejakej promiskuity. Jednoducho sa zľahka dotýka života a skúša.

    Tak cítim postavu Olji ja. Tým pádom je pre mňa neakceptovateľný Tvoj pohľad na ňu a jej charakteristika.
    Vôbec nemám rada to členenie na samcov a samice. A je zvláštne, že sa ho snažíš aplikovať na tak bravúrne psychologicky rozohranom texte.

    Ale ako povedal Vygotskij v inej časti svojej knihy: "Našim úkolem je tedy dokázat, že umělecká díla nejen různě vykládáme, nýbrž také různe prožíváme"
    Takže akceptuje i Tvoj výklad a prežívanie tejto poviedky :-)
    publikované: 14.01.2008 15:31:38 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. jan...pobavil si ma..)))koniec koncov..ako vzdy..)))
    ale..snad niekedy si to premysliš..a ja budem rovnako vyvalena,ako pri Hanke..)))
    publikované: 14.01.2008 17:59:02 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Samci a samice
    Ríša: živočichovia (Animalia)
    Kmeň: stavovci (Chordata)
    Trieda: cicavci (Mammalia)
    Rad: primáti (Primates)
    Nadčeľaď: hominoidi (Hominoidea)
    Čeľaď: hominidi (Hominidae)
    Podčeľaď: ľudia (Homininae)
    Rod: človek (Homo)
    Druh: človek múdry (Homo sapiens)

    Zjavne sme príslušníci veľkej skupiny organizmov, ktoré majú pohlavnú diferanciáciu, teda na samcov a samice. Či sa to niekomu páči, alebo nie.

    Ten, kto sa tomu bráni, tvrdí, že náš druh nie je z tohoto sveta.
    Ja používam označenie samec/samica na zdôraznenie skutočnosti, že sme zvieratá, že delenie na ľudí a zvieratá je hlúposť. Tak ako je rozdiel medzi inými druhmi organizmov, sú rozdiely aj medzi druhom Hiomo sapient a inými druhmi. Ale máme s mnohými oveľa viac spoločného, ako by si miestni naivkovia a naivky mysleli.
    publikované: 14.01.2008 19:16:55 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. jj :))
    publikované: 14.01.2008 19:19:37 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Daimonion :-)
    Tak ako je pre Teba hlúposťou delenie živočíšnej ríše na ľudí a zvieratá, tak je pre mňa hľúposťou delenie tejto ríše na samcov a samice :-)
    Každopádne, som zvedavá, ako toto Tvoje delenie oplyvní pokračovanie Tvojej analýzy Buninovej poviedky...
    publikované: 14.01.2008 19:26:25 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. musela by som si prečítať
    obe veci, aby som ich mohla porovnať s tvojim článkom...ale tiež sa dá možno uvažovať aj o iných alternatívach, ktoré vysvetľujú spor, ktorý si naznačil ;)
    publikované: 14.01.2008 19:28:59 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Ubohá rusalka bledá
    kecá a pokoja nedá. Neviem prečo, ale zvykla si reagovať na moje články, ktoré zjavne ani približne nepochopila. Ako to v podobných prípadoch býva, polemizuje takto iba s vlastnou neschopnosťou a nevzdelanosťou.
    Napríklad: kde som napísal, že Bunin pripísal Olji správanie typické pre radodajky, či promiskuitnej dospievajucej dievčiny? Úzkostlivo som dbal na to, aby som čokolvek Buninovi prisudzuval.
    A kde som Olji pripísal správanie radodajky? Ja som napísal, že jej správanie zodpovedá evolučne psychologickému modelu pohlavného výberu, ktorý sa nazýva model pobehlice, ale ja radšej používam orginálny slovenský výraz - radodajka, pretože je výstižnejší.
    Skrátka rusalka, menej táraj a viac študuj.
    publikované: 14.01.2008 19:32:31 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Srdce, duša a iné rozdiely
    Mnohé, čo som napísal vyššie platí aj pre Jana. Tento samec zjavne zatvrdol na vedomostiach konca 19-teho storočia.
    Nuž srdce je evolučne veľmi starý orgán. Majú a mali hu už mäkkýše. Takže žiadna výnimka.
    Dušu má prinajmenšom každý cicavec. Každý, kto má psa, alebo mačku to potvrdí. O hominidných opiciach ani nehovoriac.
    publikované: 14.01.2008 19:40:43 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Vedomé a nevedomé
    Moji "kritici" robia základnú metodickú chybu. Zamieňajú si vedomé rozhodovanie za nevedomé. Evolúcia nás vybavila na nevedomej úrovni viacerými mechanizmami sociálnej komunikácie, medzi iným aj niekoľkými, ktoré sú dôležité pre pohlavný výber. Na vedomej úrovni sa prejavujú ako emócie. Ak sa niekto do niekoho zaľúbi, tak pocit zaľúbenosti je práve výsledkom tohoto mechanizmu. Vedome nie je vysvetliteľný.
    Evolučná psychológia dokázala identifikovať (a dokonca aj experimentálne dokázať) vrodené mechanizmy, ktoré k týmto emóciám vedú .
    publikované: 14.01.2008 19:47:59 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. 2 dionea: Na začiatku
    článku sú odkazy na poviedku aj na Vygotského analýzu
    publikované: 14.01.2008 19:49:53 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. hm, samec Daimonion :))
    na teba treba ísť tvojimi vlastnými zbraňami...hovoríte o tom istom, len v iných jazykoch a nemyslím, že je to dôvod pre to, aby sme niečo alebo niekoho nazývali hlúpymi, pretože vec, o ktorej hovoríte sa pod rôznymi názvami nezmení ;)
    niekto hovorí o podvedomom pohlavnom výbere a iný zase o vedomom prežívaní emocionálneho vzbĺknutia, možno vonkajšom (aj vnútornom) prejave toho, čo nevidieť...že to nazývajú srdcom, dušou, láskou, predsa tiež nie je prolém ;) že nesúhlasia s názvymi samec samica, tiež nie...vnímate to isté, len z iných uhlov pohľadu, hm? alebo nie?
    vari naše správanie a protesty odporujú tvojej teórii? v rovine memetiky sa hovorí o myšlienkach, ktoré možno nadobudli podobu myšlienok prezentovaných Jankom a rusalkou ;)

    Prečo si Olja vyberala starších a škaredších, keď mala na viac? hm, neviem, ale budem nad tým premýšľať :)
    publikované: 14.01.2008 19:55:24 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  25. videla som Daimi...
    publikované: 14.01.2008 19:57:00 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  26. samice, teda ženy,
    ktoré si uvedomujú v čase dospievania svoje predispozície, skúmajú ich vo vzťahu k mužom úplne bežne...Olja len dospievala, skoro žiadne skúsenosti nemala a akiste jej imponovalo, že o ňu prejavuje záujem starší muž, ktorý sa jej nakoniec aj páčil...starší muži majú vlastnosti a skúsenosti, ktoré alfa samice priťahujú, čo už ;)

    so spolužiakmi sa viac menej hrala a skúšala, ako pôsobí jej ženskosť a zbrane na okolie...znovu, žena, ktorá zistí, že ich má, ich skôr či neskôr túži vyskúšať...a možno sa mýlim

    Olja nemusela byť chorá...zbaliť dôstojníka tiež nie je maličkosť...dosiahla ďalšiu métu a jej sebavedomie bolo rovnako až príliš vysoké...ak by dožila, možno by bola jednou z najžiadanejších žien v tom meste...a nakoniec, pýšila sa stratou svojho panenstva, ale možno tiež len kvôli provokácii, aj tie reči o jej promiskuite mohli teoreticky šíriť "betasamice", jej sokyne...

    len neviem, prečo si myslíš, že sa všetky ženy zákonite správajú podľa týchto dvoch modelov - madonna a radodajka?

    podľa mňa aj radodajka môže predstierať madonnstvo, hm :/ a naopak, madonna radodajstvo...veď ani Olja nebola prvoplánovo dobývateľná, odmietla študenta aj dôstojníka...

    len toľko po rýchlom prečítaní...
    publikované: 14.01.2008 20:22:00 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Daimonion
    Ty si prisúdil medzi základné znaky Olji jej promiskuitnosť (posledný bod pri charakteristike obdobie jej pohlavnej zrelosti).
    Jej správaniu si prisúdil model radodajky v Tvojom texte tri krát.

    Ak hovoríš o Olje ako o literárnej postave (pre jej charakteristiku je podkladom umelecký text), tak je tvoja charakteristika tejto fiktívnej postavy... zároveň charakteristikou Buninovej literárnej hrdinky, alebo nie?

    Alebo si snáď vytvoril novú Olju?
    Tak čo Ti potom tak veľmi prekáža na mojom komente?

    publikované: 14.01.2008 20:25:35 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  28. tieto rozoberačky priam milujem..)))..
    možno ma každy pravdu..a možno nikto..ale..budete sa tu doťahovať..))))

    inak..hogo..ponukam ti svoj blog na psycho analyzu rodinneho terapeuta..))))..ale len pod podmienkou,že bude rozpravať na urovni obyčajnych ludi..na odbornosti nemam chut..))))
    publikované: 14.01.2008 20:38:38 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Dva základné
    modely stratégií pohlavného výberu samcov samicami nášho druhu vyplývajú z dvoch cieľov, ktoré musia naše samice zabezpečiť pre replikáciu našich génov: kvalitu genómu a rodičovské investície od samcov.
    Teóriu a matematický model týchto stratégií vypracoval Trivers, dokázané boli vo veľkej štúdii, ktorá sa robila na vyše 4000 kultúrach sapientov na celom svete.
    publikované: 14.01.2008 20:39:57 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. .
    Len tak zo zvedavosti som si precitala poviedku, analyzu nie .
    1) dosla som k zaveru ze kozacky dostojnik = Alexejom Michajlovičom Maljutinom
    2) stretla som sa s taktikou neuplne bystrych muzov so zranenym egom, ktore sa postarali krasnym zenam alebo o povest "tak hlupsia, prostejsia" a "lahsia" . Tym vlastne chcu vyradit lovcov madon .
    3) napada ma , ze deva vnimala krasu ocami svojho otca , mozno dokonca chcela byt roky u neho tak vnimana a tak mala tendencie chciet byt krasnou pre starsieho pana, ktory to vedel ocenit a vidiet, coz u pubertalnych chlapcov nemohla najst. Zjavne vsak to, co na nej videl ju neuspkojilo dlhodoba a prahnutie po nej samej jej vadilo a vysmievala sa mu do xichtu . Coz je aj dovodom preco ju zabil.

    Zaver : nevidim promiskuitny mod dievcata ani model madony. Skor nerozvaznu , zdivocelu , krasnu pubertacku, ktorej sexualne motivy na biologickej urovni by sa snad viac vyplatilo skumat, keby ju zo zufalstva ujo nezabil.
    Kazdopadne dzenkuju za podnet, bol velmi zaujimavy, kazdopadne som na dalsiu analyzu zvedava
    publikované: 14.01.2008 20:44:32 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Dia a zelenarusalka
    Budete také láskavé a popíšete evolučne psychologický model stratégií pohlavného výberu typu madona radodajka, aby sme si mohli byť zajedno, že hovoríme o tom istom?
    publikované: 14.01.2008 20:44:49 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. model
    aký model máš na mysli? tvoj? resp. Triversov?

    ...a keď tak pekne prosíš...len neviem, čo chceš ;)
    publikované: 14.01.2008 20:47:17 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Sancta simplicitas!!!
    Ja nemám nijaký model!!! Samozrejme, že vo svojej analýze som vychádzal z Triversovho. Opieram sa o vedecké poznatky, nie o naivné domnienky, ako je tu zvykom. Ak niečo pridám svoje, tak to vyslovene uvediem.
    publikované: 14.01.2008 20:55:25 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Daimonion
    Ak prijmem existenciu Tvojich modelov radodajok a madon zastupujú u mňa len extrémne póĺy sexuálneho správania ženy... zanedbateľnú čiastka z množiny "samíc" :-)
    publikované: 14.01.2008 20:57:04 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  35. :))
    že je rusalka rozkošný, keď sa čertí?

    ja viem daimi, že nie je tvoj ;) a ver, že mu rozumiem...
    publikované: 14.01.2008 20:59:56 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  36. rusi...ide o to,
    že podľa tejto teórie sa všetky ženy podľa svojich predispozícií dajú rozdeliť do jednej či druhej skupiny, teda aj ty a ja ;) pretože každá z nás hľadá muža, ktorý by sa dokázal postarať o naše detičky...alfa samice si môžu vyberať, preberať a radodajky majú malé šance, že si vďaka svojmu správaniu niekoho ulovia, niekoho, kto by sa postaral...alebo je to inak daimi?
    publikované: 14.01.2008 21:04:02 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  37. sygon
    Chyba - prečítaj si ešte raz. Kozácky dôstojník nie je Maljutin.
    Inak podľa mňa dobrý postreh v tom bode 2), až na to že nie sú lovci madon. Opäť: preštudovať evolučnú psychológiu. Madona je samica, s ktorou je ochotný samec uzavrieť trvalý zväzok, nie iba investovať svoje gény. Pochybujem, že by nejaký samec bol niečoho takého schopný.
    publikované: 14.01.2008 21:06:18 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. rusalka, dia
    By ma zaujimalo ake ine zamery mate pri zvadzani muza zo zvedavosti ? Ako model promiskuitny (aj ked nemusi byt dotiahnuty do postele, koniec koncov zene casto staci uz len muzov chtic ) a model madony , kde mu je potrebne predostriet celu "krasu" zenskej duse za ucelom aby chcel ostat co najtrvalejsie priathovany mnou pre pripad zalozenia rodiny (novodoby antikoncepciou riadeny preklad - aby ma nechcel len do postele ) ?
    Ja ine nepouzivam , ked to hrubo napisem .
    publikované: 14.01.2008 21:10:59 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  39. 2 dia
    skoro je to tak, až na to, že samice sa nedajú podľa toho rozdeliť. Samice majú obe stratégie vrodené a používajú ich podľa okolností. Ani alfa samica si nemôže vyberať smcov. Stratégia madony je v tom, ako sa jej podarí presvedčiť samca, že je tá pravá na spoločný projekt potomkov. Kdežto radodajka sa snaží získať aspoň gény, keď nemá šance na spoločný rodičovský projekt. Iste, alfa samci majú väčšiu šancu na získanie najlepších samíc, preto sú bohatí samci podľa viacerých prieskumov v priemere atraktívnejší pre samice, ako podobne vyzerajúci chudobní. Do bohatšieho sa dá ľhšie zaľúbiť. Upozorňujem, že ide o priemerné správanie, nech ma tu nezasypä tvrdenia typu: "mne môže byť bohatý ukradnutým hlavne nech je..." a podobne.
    publikované: 14.01.2008 21:14:07 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. sygon...v hrubom ich vnímam rovnako, ale...
    predstav si ženu-madonu, ktorá skúma svoju ženskosť, (potajomky) zvádza mužov a vyhrieva sa na slniečku ich záujmu, pozornosti, chtíča a popritom je sexuálne zdržanlivá a nikomu nechce "dať"...správa sa promiskuitne, muži ju chcú do postele, ale ona (zatiaľ) nikoho...v konečnom dôsledku tou madonou môže zostať, pokiaľ si nakoniec nájde muža, ktorého presvedčí, že je vhodnou partnerkou na trvalý vzťah a súbežne môže zastávať model radodajky a mužovi zahýbať...a prežívať dvojitý život, doma madonna, po nociach radodajka...už som dopletená, idem pracovať ;)
    publikované: 14.01.2008 21:20:19 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  41. daimonion, tak potom je to ok,
    ak majú obe a používajú ich podľa okolností ;)
    publikované: 14.01.2008 21:22:11 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  42. daimonion dostojnik= alex
    V LONI:
    " přijel Alexej Michajlovi ... Cítím k němu takový odpor, že to nepřežiju!."


    "Promiňte, madame, ale mýlíte se: jsem žena (MALA SOM STYK). A víte, kdo za to může? Tatínkův přítel a soused - váš

    bratr Alexej Michajlovič Maljutin. Došlo k tomu LONI v lete ve vsi..."

    A neuvěřitelné doznání Olji Meščerské, po němž ředitelka zůstala celá ohromená, se plně POTVRDILO: DUSTOJNIK sdělil

    vyšetřovateli, že ho Meščerská okouzlila, MELA S NIM INTIMNI STYK
    "Zběžně jsem ty řádky přelétl a hned tam, na nástupišti, kde se procházela a čekala, až dočtu, jsem po ní střelil," řekl

    důstojník. "Tady ten deník máte, podívejte se, co si do něho zapsala LONI desátého července."

    Nejdřív byl takovou fantazií její bratr, chudý a ničím nevynikající praporčík .... kedysi praporcik , potom mal inu hodnost.

    A nevidim ani chybu v zavere ze ju zabil prave preto, ze uplne brutalne mu cinkla na spomienku, ktoru si on urcite olepil vonou jej pier a podobne haluziny a ona mu oznamila ze je odporny. Zabil ju totalne spontanne v afekte .
    Preto ze sa ho to tykalo. VYsmiala sa z jeho ponuky na svadbu a dokazala, ze sa jej uz vtedy bridil.
    "a dala mu přečíst z deníku tu stránku, kde se mluvilo o Maljutinovi." cele je to podla mna zamerne metuce, ale skutocne mi vychadza ze je to ta sama postava a afekt ma tak logiku.
    Ale ak sa mylim, kludne sa necham vyviest z omylu, aj ked nemyslim , ze som nieco prehliadla.
    publikované: 14.01.2008 21:24:02 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  43. Daimonion
    Pripúšťam, že môžem byť model samca zatvrdnutého na vedomostiach konca 19-teho storočia. Aký je model samca Daimoniona z 21 storočia? Rád by som to počul a poučil sa.
    Daimonion uvádza: “Lenže autor vo svojom príbehu pripísal Olji správanie typické pre model radodajky (to znamená správanie samice, ktorá má menšie šance získať vysoké MPI, ale môže aspoň získať gény od partnera). Prečo?
    Prvá možnosť je, že autor je zlým pozorovateľom a nesprávne vyhodnocuje správanie svojej postavy. Druhá možnosť je, že Olja je deviantná, má nejakú vrodenú patologickú úchylku, ktorá znefunkčňuje jej schopnosť správne vyhodnotiť sociálne interakcie v prostredí.”
    Ak tomu správne rozumiem, úlohou ženy v tomto prípade samici, je získať aspoň gény od partnera. Samozrejme žena má citový, duševný obzor na úrovni mačky, veď sa niekto takto rozhodol, platí to a bodka. Tak toto si naozaj nemyslím.
    Na získanie kvalitných génov by v takom prípade žene stačili dva tri dobre časovo naplánované akty a má ich. Aj muž je iba samec a gény rozdáva v zmysle zákonov samca s citmi a dušou na úrovni psa. Tak nejak to v živote a vo vzťahoch medzi ženou a mužom chodí, nie? O čom potom píšeš?
    Bunin napísal peknú prácu a o Olji nám povedal to, čo pokladal za vhodné. Že nám moc neprezradil o Oljinom citovom obzore, je len jeho vecou. Získavanie skúseností zo sveta vzťahov s mužmi je potom asi deviantné, lebo... A to som naozaj zvedavý čo.
    Dokonca aj radodajnosť u Olji je dosť spochybniteľná. Uvádza iba, že sa stala, ženou. Ja by som to chápal ako stratu panenstva. Nikde sa ale o strate panenstva alebo pohlavnom styku nepíše. Ako to že je žena, chápalo 16-ročné dievča na konci 19-ho storočia neviem celkom dobre posúdiť. Možno pod tým mylne myslela iba bozky na ústa. Čo potom?

    publikované: 14.01.2008 21:24:14 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  44. K tej promiskuite Meščerskej
    Treba si uvedomiť, že príbeh sa odohráva buď na konci 19-teho storočia, alebo na začiatku 20-teho, v prostredí silne konzervatívnej strednej vrstvy v Rusku. Aby sa 16 ročné dievča v priebehu krátkej doby vyspalo s dvoma mužmi, tak to bol na tú dobu škandalózny výkon.
    publikované: 14.01.2008 21:24:17 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Sorry, sygon,
    ale:
    Olga pochádza zo strednej, sobre situovanej vrstvy (statok). Sused, opäť statkár (tak už to v Rusku vtedy chodilo, susedili statky), Maljutin je rodinný priateľ jej otca.
    Kdežto kozácky dôstojník, citát: kozácký důstojník, nehezký člověk plebejského zevnějšku, nemající vůbec nic společného s vrstvami, k nimž patřila Olja Meščerská.
    publikované: 14.01.2008 21:32:22 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. daimonion,
    rozbory literárnych diel ma neprivádzajú práve do bezvedomia, takže niečo zdanlivo od veci: vidí sa mi, že medzi zvermi existuje minimálne jeden taký, ktorému nevyhovuje radodajka ani madonna. tá prvá síce možno dá aj jemu, ale pravdepodobnosť, že rovnako ľahko dá aj ďalším, je extrémne vysoká. madonna zase možno nedá ani jemu. chcelo by to nejaký stred, boha jeho :-))
    publikované: 14.01.2008 21:43:40 | autor: intwist (e-mail, web, autorizovaný)
  47. 2 Jan
    pozri, ja som napísal svoju analýzu Buninovej vynikajúcej poviedky z pohľadu evolučnej psychológie, tak, ako jej rozumiem. Reagoval som na analýzu Vygotského, ktorý na nej demonštroval svoju koncepciu vývinovej psychológie. Tá by ti mohla byť blžšia, je to začiatok 20-teho storočia. Ak ccheš polemizovať, tak polemizuj inde, tam kde sa vytvárajú koncepcie evolučnej psychológie. Mňa možno kritizovať prípadne oprávnene za to, ako som tieto koncepcie na Buninovom texte uplatnil.
    Nemám ambície byť učiteľom evolučnej psychológie a memetiky, vied, ktorých koncepcie som použil pri analýze textu.
    publikované: 14.01.2008 21:44:38 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. ad model správania madona a radodajka
    zmyslom modelov je vo všeobecnosti popísať (niekedy aj za cenu výrazných zjednodušení) nejaký jav a dôkazom kvality model je jeho schopnosť výstižne popisovať, prípadne predikovať pozorovateľné udalosti a javy.
    akokoľvek zjednodušene a cynicky znie, že jedným z modelov sexuálneho výberu žien je model radodajka, ak vo významnom rozsahu vystihuje reálne javy, o jeho oprávnenosti sotva možno pochybovať.
    inak, medzi označením „žena je radodajka“ a „žena sa správala podľa modelu radodajka“ vnímam obrovský rozdiel - okrem iného v tom, že v prvom prípade ide asi o vedomé, v druhom prípade o nevedomé správanie.
    za podstatnú okolnosť pre spor, ktorý tu vedie DvC s niektorými svojimi oponentami, považujem to, čo už kdesi vyššie zmienil: že Triversom popísané stratégie nedelia ženy na madony a radodajky, ale vypovedajú o spôsoboch správania, ktoré môžu ženy podľa konkrétnych okolností používať - jedna a tá istá žena môže uprednostniť raz tú, inokedy onú stratégiu.
    publikované: 14.01.2008 21:46:29 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. 2 intwist
    je to tak, pohlavný výber je nemilosrdný boj u všetkých druhov. Samice sa inštinktívne snažia presvedčiť samcov, že sú madony (teda, že ak samec investuje do potomstva, tak aj investuje do vlastných génov) a samci zasa, že chcú investovať do vzťahu, len nech je rýchlo styk a potom sa uvidí.
    publikované: 14.01.2008 21:50:29 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. missellie ad koment z 20:38
    vďaka za ponuku.. popravde, radšej by som dal prednosť analýze textu publikovaného na blogzine, no ak sa taký text nenájde, zvážim Tvoju ponuku. úroveň odbornosti bude v rukách autora analýzy.
    publikované: 14.01.2008 21:53:36 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. Ján ad koment z 15:03
    blogzin síce má svoje pravidlá, no žiadne z nich sa netýka autorovho štýlu :) takže bez ohľadu ako sám hodnotíš svoj štýl, publikovaniu na blogzine v ceste určite nestojí :).
    publikované: 14.01.2008 21:55:44 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. No, hfw,
    dúfam, že som ti spravil radosť a zapojil som sa do kometovania, hrozilo, že tu bude nuda. ;)
    Ale už sa mi moc nechce. Nezdá sa mi, že je to vhodný text pre tento blogzin. Toto rozhodnutie som však ochotne prenechal tebe.
    publikované: 14.01.2008 22:04:17 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. daimonion
    Mno to s odlisnym vrstvami ma nepresvedcilo.
    Dostojevskeho Idiot charakterizoval rovnaku dobu a teda tam sa miesali velmi nerovnocenne vrstvy ako rodinny priatelia aj ked navonok akoze sa snazili spravat inak . Skor ked som to dosledne precitala by bolo zaujimavejsie , ze deva charakterizovala Maljutina ako pekneho a upraveneho a autor dostojnika ako nehezkeho. Ci uz je autorov posudok sudny je otazne , tak ako co sa (ne)pacilo deve.
    Mozno su to skutocne dve postavy a asi skutocne staci rusovi-muzovi prudkych vasni to, ze deva spala s niekym inym na to aby ju zabil.
    Aj ked ... ? Som si myslela , ze muz by skor chcel zabit muza (uplom dostojnik ) alebo seba (ak je slabsi ).
    Otazne preco dostojnik nema meno a preco je do toho potom zbytocne zapleteny osud ucitelky a vlastne cele dielo mi tak pripada menej zaujimave . Ale je to otazne.
    Mne sa viac paci tajomna vrazda z afektu, co sa nakoniec ani v Idiotovi neudialo inak (ono rusi obecne na zeny a lasku nazeraju inak ) ale je mozne ze som si to cele krasne vykonstruovala :))))
    publikované: 14.01.2008 22:05:06 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  54. daimonion a debateri
    ad tvoj clanok na blogzine . Mne sa zda zaujimavy , len sme sa este neprerubali podla ku podstate vyberu (v mojom pripade jedneho muza :) vo Vasom dvoch :))
    Ja som jeden dovod vyberu starsieho muza uviedla, zaujimal by ma aky motiv vidis ty a iny .
    publikované: 14.01.2008 22:08:42 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  55. DvC, načo tie pochybnosti?
    ak jednou z charakteristík blogzinu má byť rozmanitosť pohľadov na vzťahy mužov a žien, potom Tvoj text pre blogzin rozhodne vhodný je.. aj keď nebude pre každého práve tou jeho šálkou kávy :).
    v taký rozsah Tvojho zapojenia, akého som tu dens svedkom, som veru nedúfal - milo si ma prekvapil :). rátal som aj s tým, že z Tvojej strany padnú na adresu spolubesedujúcich nejaké tvrdšie slová.. dúfam, že ich všetci v zdraví prežili :).
    publikované: 14.01.2008 22:11:02 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. 2 sygon
    ono... vieš, do analýzy textu som to nedal, ale vysvetlenie dôstojníkovho afektu by bolo, to, že z dennika vyplynulo, že Olja mala prvý styk s Maljutinom v období, keď zvádzala dôstojníka, načo inak by mu ten denník ukázala? Ale to sa z textu nedá takto identidikovať, rovnako mohol mať dôstojník aj iné pohnútky. Možno pochopil, že si s ním Olja zahrala krutú hru.
    publikované: 14.01.2008 22:11:56 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. sygon, daimi a spoludebatéri :)
    ja som tiež naznačila moje chápanie Oljinho správania (výberu staršieho muža a dôstojínka)...a rovnako vítam aj takéto články ;)

    teší ma, že si sa daimi zapojil :)
    publikované: 14.01.2008 22:11:57 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  58. 2 hfw
    Keď som súhlasil s uverejnením, tak som súhlasil s pravidlami hry a poznám tvoj názor na komentovanie. Takže je to otázka rešpektu ku tvojim snahám.
    publikované: 14.01.2008 22:15:52 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. dionea
    mno ... predstavujem si zdrzanlivu promiskuitne sa spravajucu madonu :))) a vidim seba , otazne co v dany moment vidia muzi ;)
    Nepripada mi to ale ako dalsi model spravania.
    Nakoniec tieto dva modely maju sluzit nie na definovanie dvoch moznych poloh spravania sa zeny ale podla mna sluzia ako baza (zaklad) , ktoreho kombinaciou je mozne vymedzit priestor spravania sa zien . Ako zaujimave vnimam , ze tento zaklad - dva modely mi pride ako minimalny zaklad, nic nejde odobrat a momentalne ma nenapada spravanie zeny , {ktorej je motivovane sexualitou v dany moment} ktory by sa ich kombinaciou v nejakej miere nedal namiesat.
    Preto proti tomu ponatiu dvoch modelov velmi nebojujem , zatial sa mi javi celkom korektne . Aj ked neviem ci to opat nechapem po svojom
    publikované: 14.01.2008 22:18:11 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  60. so do I sygon ;)
    ja tiež, uvažujem o ich kombináciách, nie o novom modeli...a tie kombinácie a striedanie modelov správania sa pripúšťajú, takže v poho :)
    publikované: 14.01.2008 22:24:01 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  61. DvC, cením si aj to, že si prijal pozvanie publikovať na blogzine...
    aj Tvoje zapojenie sa do komentovania - bez neho by to v diskusii nebolo ono :). aj keď sú tu mnohé koncepty evolucionizmu a evolučnej psychológie prijímané s výhradami alebo sú priamo odmietané (ak mám hovoriť za seba, tak neraz aj z dôvodu ich ne(dostatočnej )znalosti), jednako takéto konfrontácie považujem za plodné - ich výsledkom je prehlbovanie znalosti konceptov, ktoré vnímam ako veľmi podnetné.
    publikované: 14.01.2008 22:30:31 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  62. daimonion, preco
    Jo, je to urcite moznost, rozpravala som s kamaratkou ruskou vela o muzoch rusoch a jednaju uplne inak nasinci.

    Ale stale ma zaujima , preco si myslis , ze volila starsieho pana a pana nehezkeho ? Aka deviacia ?
    Aha uz citam, ze to bude pozdejsie ;)
    Tak uvidime ..
    Ja budem pracovat na sve fikci
    publikované: 14.01.2008 22:42:16 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  63. dia
    tak to je super, ze teoretise po dlhom case neodporujem :)
    Som rozmyslala, ako by vyzerali diskusie, keby sa debateri posunuli do takej hladiny chapania , ze uz by si nemuseli vyjasnovat protinazory ale stavat na vlastnom spolocnom zaklade .
    A doteraz je to pre mna mentalna vyzva , lebo sa mi zda ze by sa mohli zacat tvorit strasne fasa nove veci .
    Zvlastne ale ze my ludia, nejak sa tvarime, ze uz ked si rozumieme neni o com .. Ale to nemyslim teraz konkretne , len co tak pozorujem a chcelo sa mi ti to napisat .
    Odchadzam do vacnych lovist, prajem krasny vecer.
    publikované: 14.01.2008 22:46:19 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  64. hogi
    a ja si cenim, ze ti nejde na blogzine viac ako o obsah o formu :) a ze sa tu stretava vsehochut vdaka tvojmu zmierlivemu , citlivemu ale logickemu pristupu ;)
    publikované: 14.01.2008 22:49:01 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  65. sygon, po tomto pohladení budem spinkať ako bundáš :)
    publikované: 14.01.2008 22:50:39 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. sygon,
    občas mám pocit, že sa tvoria a ty sama si veľmi podnetným diskutérom, všímaš si úplne iné veci ako ja a to je fajn, teším sa, že ideš dokonca buvať skôr ako ja...sladké sny prajem :)
    publikované: 14.01.2008 22:53:37 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  67. sygon, vidím to podobne ako diuška...
    a za skorší odchod do postele Ťa chválim skoro tak ako za podnetné komentovanie :). (ostatných vrátane diušky teraz chváliť nebudem, aby to tu nevyzeralo ako pri blahorečení :), no ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili)
    publikované: 14.01.2008 22:58:04 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  68. Ako vzdy, oneskorene :)
    Vdaka tej analyze som si Buninove dielko (znovu) precital. Pri Vygotskom som stratil trpezlivost dost skoro, ked sa zacalo hovorit o krivkach, opisanych okolo priamky, uuuuu :-( Dobre, budsi analyza aka chce, z hladiska akejchce teorie, ci ju uz jaskynny demon ci kto prezentuje. Mna by zaujimala APLIKACIA tej analyzy. Co by povedal rodinny psycholog rodicom Olji, keby sa vcas za nim zastavili... Viem, nie je to zdaleka len na nich. Ale bolo to, co sa stalo skutocne neodvratne a neodvratitelne? Dalo sa tomu predist? K rusalke: kam az moze zajst mladicke experimentovanie, hladanie a skusanie (to s dostojnikom - robila som si z Teba cely cas posmech)? Hfw: s dennikom mas asi pravdu, ze ten Maljutin bol paralelne s dostojnikom :) hoci mna by uz aj ten posmech dostatocne vytocil :) Andrej: je naozaj mozne, ze s dostojnikom nic intimne nebolo, v ruskom originali je "zavlekla jevo, byla s nim blizka" - prekladatel sa rozhodol pre jeden vyznam, intimny styk, iny je doslovny, byt si blizky (chcelo by to nejakeho Rusa, ci Rusku tu :-) No tak ci tak, prvotna je pre mna poviedka a teorie o samcoch a samiciach nechavam na ine zvierata :))) bez urazky, samozrejme
    publikované: 15.01.2008 14:24:27 | autor: misolietavec (e-mail, web, neautorizovaný)
  69. 2 misolietavec
    Prvá vec - nie som démon, ale daimonion, je to prvý test rozhľdenosti toho, kto na mňa reaguje.
    Druhá vec je klasická stratégia sapientieho samca, ktorý ak niečo nepochopí, cíti sa v hierarchii svorky posunutý nižšie, má potrebu tento vnútorný pocit kompenzovať, tak nejakým spôsobom zľahčí, alebo zneváži to, čo nepochopil. Pekná ukážka.
    Tvoja otázka na mňa je dôležitá. Nuž psychológovia by radili, ťahali Olju na všelijaké seansy, kde by ju vtláčali do pozície, však ty si vadná, musíš zmeniť to, či ono. Raz by skúšali psyhoanalýzu, inokedy kognitívno-behaviorálnu psychoterapiu. Výsledok by bol ten, že by Olja trpela výčitkmi svedomia, rozporom medzi svojou prirodzenosťou a tlakom normality prostredia. Podľa stupňa jej deviácie by buď celý život mala svoje správanie ako-tak pod kontrolou, alebo by sa striedali obdobia, keď by bola schopná veci ukontrolovať s výbuchmi nekontrolovanej slobody jej prirodzenosti, alebo by sa dostala na psychiatriu. Postupne by urobila nešťastnými zástup partnerov, ak by mala deti, tak by na ne preniesla so slušnou pravdepodobnosť genetickú náklonnosť na nejakú deviáciu. Celý život by vlastne trpela.
    Tak to totiž je. Nikto nič nezmôže so svojou prirodzenosťou. Iba v malom rozpätí. Pretože podstata veci je v tom, že sa predpokladá, že dobrý úmysel, trpezlivosť a poučená vôľa môže zmeniť psychiku jedinca. Vec je ovšem v tom, že tú zmenu musí vykonať deviantná trpezlivosť, deviantná poučená vôľa a deviantný dobrý úmysel. Nie je to nemožné, to nie. Ale toto dokáže skutočne iba málokto, navyše to vyžaduje prakticky dlhoročné úsilie. Mozog človeka vo veku Olji je totiž už definitívne deviantne skonštruovaný a vykonať na ňom zmeny konštrukcie značí vlastne začať odznova - od narodenia.
    Veľmi ti ďakujem za tú poznámku o preklade. Moja analýza je postavená na preklade a bolo mi čudné, že by Bunin bol schopný sa ako pozorovateľ oslobodiť od dobových humanisticko rousseaouských predstáv o človeku. Nuž ale možno bol, možno je zlý preklad.
    publikované: 16.01.2008 09:36:58 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  70. Rozumna odpoved,
    a asi je to tak dobre ako sa stalo...
    publikované: 16.01.2008 23:28:12 | autor: misolietavec (e-mail, web, neautorizovaný)
  71. daimonion
    2) stretla som sa s taktikou neuplne bystrych muzov so zranenym egom, ktore sa postarali krasnym zenam alebo o povest "tak hlupsia, prostejsia" a "lahsia" . Tym vlastne chcu vyradit lovcov madon .

    K tvojmu vysvetleniu , ze chlapi su predsa stale lovci madon ..
    Mno , neni madona ako madona . Krasne zeny su pritazlive sirokemu okoliu muzov. Zhanobenie jej povesti, vedie k zuzeniu napadnikov, ktory by mali hlbsi zaujem o potencialne zakladanie rodiny , tym padom sa moze uvolnit miesto vedomym zaskodnikom.
    Cele som to pisala, k tomu ako autor spomina , ze ako Olja bola do vetra ... ze ono s tym vetrom je to obcas este inak.
    A rovnako je deformovany vyber u krasnych zien, ktore neveria zaujmov muzom, preco si hodne casto vyberaju v niecom , zvacsa fyzicky nerovnocennych muzov.
    Byt krasnou je tazke.
    publikované: 17.01.2008 01:25:14 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  72. daimonion
    -Inak tvoj pohlad na vyvin zeny jej charakteru je zaujimavy ...
    K tomu o com hovoris by ale podla mna by doslo len za predpokladu , ze si bude nadalej slecna vyberat nerovnocennych partnerov alebo ze ju nikto nezrazi na kolena (vlastnou metodikou) alebo ze nestretne nikoho, koho by si vazila a kto by jej ponukol iny pohlad na muzov, lasku , zvadzanie a tak.
    A aj keby sa nic z toho nestalo , tak psychologovia by ju netlacili do ziadnej pozicie typu ty si vadna. Tudy cesta nevede .
    -Potreba lovit a mamit je dost tazko ovladatelna pokial nie je ohromnou silou skrotena a krotena neustale ..to hej.
    publikované: 17.01.2008 01:36:14 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  73. sygon,
    to si povedala podstatnú vec - byť krásnou je ťažké. Ono vôbec, byť samicou je ťažké. Samci sú v prírode väčšinou len kvôli génovj diverzite, sú prakticky iba jej prenášačmi.U nášho druhu pravda musia investovať aj niečo viac, ako gény, ale aj tak. Prakticky celé riziko replikácie je na samiciach. Jednak riziko pohlavného výberu, nie je predsa jedno aké gény si zvolí pre potomka. No ale okrem toho tie obrovské investície pre vytvorenie potomka a u cicavcov ešte aj po narodení! Skrátka samice to majú o dosť ťažšie, ako samci.
    publikované: 17.01.2008 08:43:25 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  74. 2 sygon,
    Neviem prečo by niečo vyhľadávala? Ako každý, ocitá sa v rôznych situáciáciách s rôznymi jedincami a tie posudzuje podľa svojej prirodzenosti. Nemusí nič vyhľadávať.
    Nuž a k tej psychológii. Ja som este nezažil, aby psychológ v jedincovi posiloval jeho hrdosť na jeho deviáciu. Naopak - snaží sa deviantného jedinca dostať do normálu.
    publikované: 17.01.2008 08:47:43 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  75. DvC, píšeš, že „prakticky celé riziko replikácie je na samiciach“
    neplynie z tohto záver, že „samice sú dôležitejšie než samci“? alebo (špeciálne pre človeka), že „matriarchát je z evolučného hľadiska prirodzenejšie a výhodnejšie usporiadanie než patriarchát“???
    publikované: 17.01.2008 08:55:39 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  76. daimonion
    Vyhladavat , musiet a ze preco ? Obrovsku cast zivota si clovek vybera co zazije , preto vyhladavala . A co veim, cim su zeny starsie , tym presnejsie maju vymedzene akeho muza priblizne hladaju, aku vlastnost uz nechcu. Ak nie ine zeny, tak ja teda uz sito na muzov mam a davno, mozno spatne ;)
    Preto som napisala o tych predpokladoch.

    A k psychologom, ty prevdepodobne najvacsiu deviaciu vnimas promiskuitu . Asi , vola sa tak clanok ...
    Ja u nej promiskuitu z dovodou , ktore som uz napisala nevnimam , keby spala s polkou kasarne mozno aj to neviem, ci uz by nemalo nejaky biologicky motiv (promiskuita a hormony alebo...?).
    Vazna crta u nej mi pride postoj k muzom, a s tym sa da pracovat.
    Ty si zhrnal dovody, preco Olja reagovala ako reagovala a demonstroval jej potrebu vitazstva.
    Pre mna jedinec , ktory dokaze opakovane ranat bez precitovania spatnej vazby je hlboko raneni kdesi vnutri . Clovek prirodzene neublizuje rad . Takze rozhodne by som v predstavach s nou ako s pacientkom , nesla do toho ze moja zlata znormalizuj sa ale pozvolna hlbala v tom, preco si chlapov tak nevazi , ci jej jedinci ktorych si nevazi vyhovuju medzi nohami , ako sa pritom citi ..
    Psychologa vnimam ako prostrednika na cestu do neprepadanych , zahmlenych uzemi cloveka samotneho , ktory ale sleduje cestu spat a ktory znesie pocut co sa kde stalo. Psycholog sprevadza , nic viac, ziadna snaha dostat cloveka do nejak podoby. Skor pomoct najst cloveku jeho vlastnu v ktorej sa citi dobre, zistit preco niektorou dennodenne kraca , ked mu vadi ...
    A ono zenu ,ktora sa trblieta ako diamanat na kazdom kroku do normalu nedostanes , pretoze ju prepaluje plno oci , ktore ju neustale sleduju a dalsia kopa , ktory by si ju privlastnili len pre seba a podobne vselijake cudne emocie ...
    A osobne si myslim, ze zena ktora samu seba celkovo vnima ako krasnu nepotrebuje strhavat pozornost na seba za kazdu cestu ako Olja . Takze mozno tu hrdost ... na seba a na to ako vyzera na to ze je zenou a (ze ma lono ) by sa vyplatilo posilnit...
    Jaaaj ale som sa rozkecala , kriste ... :) Krasny den .
    publikované: 17.01.2008 10:57:09 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  77. sygon
    ad „psychológa vnímam ako prostredníka... psychológ sprevádza, nič viac“
    pekne si popísala, aká je či mala by byť úloha psychológa/psychoterapeuta vo vzťahu k človeku, ktorý má nejaký problém.
    niektoré terapeutické smeru používajú presne ten prístup, ktorý si popísala, no sú aj také, v ktorých terapeut funguje ako expert skoro na úrovni pána Boha a svoju úlohu vníma tak, že človeka musí „napraviť“ vykonaním chirurgického zásahu do jeho duše.. holt, aj psychológia/psychoterapia sa ešte len vyvíja...

    ad „hrdosť ... by sa vyplatilo posilniť“
    posilniť hrdosť na ženskosť je asi správna vec, no Oljin problém bol možno ten, že hrdosť u nej prerástla v spupnosť - a taká žena sama seba vystavuje veľkému riziku, lebo priťahuje mužov a roznecuje ich lovecký inštinkt, ktoré môže mať (neraz má) aj podoby násilia.
    publikované: 17.01.2008 11:15:36 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  78. hfw
    mno psychologia sa moze rovijat, ja som ju mala roky doma na ociach takze som si z nej vybrala , co sa mi zdalo kompatibilne s clovekom samym :)))

    ad hrdost...
    Hogi, vies co to znamena, paci sa vsektym bezohladu na to aky si vo vnutri, bezohladu na to , co je v tebe , byt ako figurinka v divadle cely den, vies ake je lahke mysliet si , na aj taka sa ti budem pacit, ty trdlo aj taka ... ?
    A roznecovat lovecky instinkt , hej , za to si mohla sama .
    Na druhej strane preco to roznecovat , co myslis ?
    Potreba dostat niekoho je zamer, ale ani daimonionova potreba vyhrat mi nepride ako prvotny zamer... tak preco ?
    publikované: 17.01.2008 11:29:18 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  79. sygon, potreba dostať niekoho...
    alebo potreba vyhrávať mi tiež nepríde ako prvotný zámer, ale ako dôsledok.. Olju vnímam ako hlboko zranenú mladú ženu, ktorá si potrebu v súbojoch s mužmi a autoritami dokázať svoju vlastnú hodnotu. ako by asi povedali humanistickí psychoterapeuti, Olja má nízku sebaúctu.
    publikované: 17.01.2008 11:40:29 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  80. biznis a sapientné samice
    Celé tie teórie o sapientných samiciach, sú asi len teóriami pre niektorých teoretikov. Aj tam vlastne nevedia, ktorý model, orangutan, gorila , šimpanz, makak... iný cicavec, živočích...? Najlepšie ten, ktorý im pre daný prípad zabezpečí zaznamenanie deviácie u jedinca, pretože podľa iného by vlastne deviantný nebol a oni by sa nemali čomu venovať. Respektívne by sa nevenovali tak ako to sygon vyššie uviedla.
    Hľadanie čo najlepších génov pre potomstvo u žien je síce pravdivé, ale nie nevyhnutné a za každú cenu. Keby sa žena správala iba ako samica hľadajúca najlepšie gény pre potomstvo, tak už dávno túto oblasť okupuje odbor, ktorý mi je bližší než psychológia – market a marketing. Ak by to tak fungovalo, už dávno začal trh v tomto biznise zbierať miliardy dolárov ležiacich na zemi. Existovala by služba zabezpečujúca zber spermii - tvorba génovej banky. Ženám sa diskrétne zabezpečí oplodnenie podľa priania – modrooký, blond, vysoký, nízky ,inteligentný, športovec, hudobník, umelec....akého len chce. Samozrejme všetko za príslušný poplatok. Možno raz bude život tak bežať a ja by som sa mal vážne zamyslieť či predsa len taký biznis nezačať...:))
    Zatiaľ som však presvedčený, že ženy majú city a dušu na inej - vyššej úrovni než iné živočíšne druhy. Nie sú iba samice s meniacou sa stratégiou madony a radodajky pre získanie čo najlepších génov pre potomstvo, ale predovšetkým citlivé, inteligentné osobnosti so širokým duševným obzorom, hľadajúce partnera ktorému môžu dôverovať, žiť s ním a ľúbiť ho...
    publikované: 17.01.2008 11:44:43 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  81. Matriarchát
    Podľa dnešných antropologických výskumov je matriarchát rovnako zriedkavý ako polyandria. Patriarchát vznikol ako dôsledok vlastníctva pôdy a nutnosti zabezpečiť dedičstvo. pre našu tlupu je prirodzené zoskupenie párových rodín v počte do 150 jedincov.
    publikované: 17.01.2008 14:32:29 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  82. janove fantázie
    Nuž biznis na výber čo najlepších génov je pradávny. Jednak je pre ženy - kozmetika, jednak je pre mužov - zabezpečenie bohatstva, slávy, úspechu.
    OK duša, city na vyššej úrovni. Si presvedčený, tak presvedč aj nás. Teda najprv, čo je to vyššia a čo nižššia úroveň a na základe akého objektívneho kritéria platí takéto rozdelenie. potom, ako a prečo sa tá tvoja "vyššia úroveň" vzala. Aký selekčný tlak prírodného výberu tú "vyššiu äroveň" zabezpečil a prečo. Poliaľ to nedokážeš, tak je tvoje presvedčenie čistou vierou, niečo ako viera v dušu, ktorú do tela vdýchol Boh - Stvoriteľ.
    publikované: 17.01.2008 14:41:19 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  83. daimonion dumem len tak zlahka
    ked ty si tak vzdelany v tejto oblasti...
    dumala som , co ako by mali byt hlavne prvky vyberu u ludi medzi sebou ? Predsa len sa mi zda, ze sme kusa od zvierat odliseni , fyzicno mame moc zamaskovane, pachy taktiez ,
    sex je tak povediac cvicenie na hradlach za ucelom uspokojenia .. ake su teda nevedome kriteria ?
    publikované: 17.01.2008 20:16:23 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  84. sygon,
    iste, okrem toho, že sme produktami molekulárneho replikátora - génu, tak sme aj produktom kultúrneho replikátora - memu. Všetko, čo popisuješ je výsledok interakcií ich sebeckých záujmov.
    publikované: 18.01.2008 08:49:01 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014