Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tiene nevery: „Nevera je sladké vzrušenie, no aj odporné peklo, čo nedáva šancu dieťaťu.“

 
Tento týždeň sme sa trochu povŕtali v probléme, ktorý je mne osobne odporný a pondelňajšiu úvahu na túto tému
som napísala iba s najväčším sebazaprením.
 
Nevera má mnoho podôb, no každá z týchto podôb môže mať jeden spoločný koniec.
Rozbitie rodiny, vypovedanie detí od bezpečného rodičovského kozubu, ochudobnenie ich citového života
a hlavne to najdôležitejšie a najbolestivejšie: to kruté rozčarovanie, ktoré urobí z rozmaznávaného šťastného dieťaťa
malého štvanca v džungli vzťahov i nevzťahov dospelých.
 
Každá matka, ktorá obdržala úlohu podvádzanej obete, a každý otec, ktorý nebol schopný udržať ženu vo svojej posteli, váhaním predlžuje šťastné detstvo svojich detí zoči-voči rozvodu.
 
Zakiaľ sa dospelí trápia, deťom môže byť dobre.
Keď sa rodičia oslobodia a zhodia zo seba chomúty väčšine postihnutých potomkov začína peklo.
Deti sa bez smiechu v očiach, rozčarovane a predčasne dospelácky zaradia do davu dupľovaných polosirôt
z rozvedených manželstiev.
 
Týmto chcem ubezpečiť všetkých optimistických neverníkov, ktorí sa čičíkajú, ako skvelo sa postarajú o svoje deti po rozvode, nechávajú sa pochvalne potľapkávať v pivárni od svojich kamošov počas rozvodových peripetií, či prijímajú rýchle rozhodnutia o krokoch precízne zoradených tak, aby bol rozvod rýchly a bezbolestný, že už nikdy nebude život pre ich deti taký, ako býval.
 
Všetko sa deje v prospech vinníkov a nie ich obetí - detí.
Je to egocentrický spôsob, ako urobiť hrubú červenú čiaru za jedným životom a zároveň začať ten ďalší.
 
Búracie práce na rodinnej stavbe bývajú rôzne dlhé a komplikované.
Teoreticky, malo by byť dosť času na pozitívny myšlienkový proces, ktorý by ten rozpad zastavil.
Ak ten čas nie je, dá sa vytvoriť.
 
Netvrdím, že váhanie pred rozvodom môže byť účelné vždy, no ak sa zachráni aspoň jedno rodinné hniezdo a šťastný lesk v očiach zopár detí, paragraf, ktorý by pribrzdil rozvodový proces, by nebol zbytočnou prekážkou.
 
Vo svetle šesťdesiatšesťpercentnej rozvodovosti slovenských manželstiev, z ktorých väčšina zlyhala oficiálne kvôli nevere
sa mi zdá byť rozumným taký krok, ktorý by zamedzil prirýchlemu rozhodovaniu pod tlakom feromónov a hormónov
a dal šancu dieťaťu.
 
To vysoké číslo nasvedčuje, že sa niekde deje chyba v legislatívnom procese, nielen v životnom štýle.
Aké sú jej príčiny teraz v tomto článku nebudem zvažovať, lebo by bol nevhodne dlhý.
 
No nevera, na jednej strane sladké vzrušenie, na druhej odporné peklo, je predátor ticho striehnuci na svoju obeť
v džungli našej spoločnosti.
 
A tou obeťou je dieťa.
Zachráňme ho.
 
 
 

Tiene nevery | stály odkaz

Komentáre

  1. Tie čísla sú pekné,
    ale nie všetky rozvedené manželstvá majú deti. Myslím, že zopár takých manželstiev sa udržalo pokope len vďaka tomu, že obaja chceli dobro pre deti. Napriek tomu, že sa vzájomne ranili, často aj odcudzili, tvoria aspoň pozliepaný celok pre výchovu dieťaťa. Dieťa aj tak všetko vie. Cíti každú zmenu v rodine. Napätie, hádky, všetko intenzívne v svojej detskej duši prežíva.
    Práve toto je dôvod, prečo odsudzujem ľudí, čo pristúpia k rozvodu. Bolesť dieťaťa pri strate zázemia - rodičov - istoty je veľká cena za "riešenie" partnerských problémov.
    publikované: 30.10.2008 13:57:09 | autor: JozefD (e-mail, web, autorizovaný)
  2. coko
    skoro by spom tipovala, ze to tak ako pises mas zazite, osobnou skusenostou alebo skusenostou niekoho, tebe velmi blizkeho. Suhlasim , ze deti rozvod prezivaju zle, ale poznam tolko zlych manzelstiev, ktore formalne ostali pokope, ze skoda o tom vobec pisat.
    Nezazila som rozvod, ale mnoho ludi nekonci prave najlepsie so svojim partnerom , a zit s niekym, kto ma dennodenn stve, nici, obsadzuje mi dom, 20 rokov, kym akoze deti su nedospele, prist o mladost, radost, krasu , a vsetku tu vyschnutost, manzelstvo bez lasky a iskri , ucit deti ?
    publikované: 30.10.2008 14:09:50 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Cokomilka,
    Dobre si to napisala, nemam skusenosti s neverou ani s rozvodom, pri celom tomto seriali sa mi natiska otazka : co je to vlastne laska ? je to zalubenost a vlastne prezitky? Alebo je to zodpovednost voci partnerovi s ktorym som podnikla taky nadherny projet ako je pocatie a vychova dietata a k dietatu samemu? Neviem….
    publikované: 30.10.2008 14:12:16 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. .
    nezazila som svoj rozvod , som tym myslela, moja mamka je rozvedena, a ja som stastna, ze tak konala.
    publikované: 30.10.2008 14:12:48 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Absolutny nesuhlas
    Nie, rozvod ci nevera neublizuje detom.

    Detom ublizuje boj partnerov, ktory si nedrzia medzi sebou ale prezentuju ho aj pred potomkami.
    Detom ublizuje nezaujem rodicov, ktori maju svoje zaujmy uz inde a rodina uz nie je pre nich dolezita...

    Sama som z rozvedenej rodiny. Nemozem povedat ze by ma rozvod mojich rodicov nejak tazko zasiahol. Neprisla som o bezpecie domova, neprisla som o nic...

    Neprisla som o nic som mala pred rozvodom nasich. To ze otec kaslal na rodinu od mojho narodenia je vec druha. To, ze slovom otec oznacujem svojho biologickeho predka, neznamena, ze bol spolutvorcom rodiny, bezpecia a mojim skutocny otcom, o ktoreho by som sa mohla v pripade potreby opriet.

    Je mi len luto, ze mama vahala s rozvodom tak strasne dlho, az sa defacto obrala o moznost zalozenia dalsej rodiny s nejakym skutocne hodnotnym clovekom. Ze cakala, az budeme velke a budeme to chapat. Chapali sme to uz davno, ale ked na to neprisla rec, nemohli sme povedat mame: rozved sa!

    Neodsudzujem svojho biologickeho otca. Je taky aky je a nikdy nedokaze mat rad niekoho inaho ako seba.
    Ale rada by som poznala niekoho, kto by bol mojim skutocnym, rodinnym otcom....

    publikované: 30.10.2008 14:12:50 | autor: bludicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. eulalia
    konečne nejaký normálny názor díky.
    publikované: 30.10.2008 14:36:10 | autor: JozefD (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Čokomilka, tak tentokrát s tebou nesúhlasím, po prvé každé dieťa,
    prežíva rozvod svojich rodičov inak - pre niektore z nich je to peklo, pre iné zas oslobodenie od pekla. Je to vlastne rozprávka o milosrdnej lži - veď nevera, aj keď dominuje v štatistikách, nie je jediným dôvodom rozvodu, práve naopak, často je je sprievodným javom toho, že vo vzťahu čosi nefungovalo. Matka, ktorá sa cíti v manželstve ako obeť, ktorá žije pod tlakom negatívnych pocitov, nemôže dať svojmu dieťaťu to, čo by najviac chcela - pokoj a rovnováhu. To dieťa raz na to príde, že sa obetovala kvôli nemu. A žiť s takýmto vedomím je možno rovnako ťažké, ako s vedomím nevery.
    publikované: 30.10.2008 14:49:48 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. bludicka
    suhlas. Velmi dobre napisane
    publikované: 30.10.2008 15:01:13 | autor: vira (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Sygon, bludicka, rozprávka
    V článku som napísala, a myslím, že snáď jasne, že tu ide o záchranu detí, ktoré sa stávajú obeťami príliš rýchleho a nezodpovedného rozhodovania rodičov a príliš ústretového zákona...
    Je mi jasné, že taká bludička a či sygon získali tým, že unikli zo škodlivej atmosféry zlého manželstva, veď ja predsa netlačím na zákaz rozvodov, iba na pomalšie a zodpovednejšie rozhodovanie.

    Inak, ďakujem za komenty všetkým.
    publikované: 30.10.2008 15:56:55 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Bludicka, Rozpravka,Sygon,
    Podla mna treba odlisit dve veci – rozvod ako taky a rozvod kvoli nevere. Bludicka, nesuhlasim s tebou ked hovoris ze nevera jedneho z rodicov dietatu neublizuje. Je samozrejme, ze ked kvoli zlemu vztahu partnerov dochadza k znefunkcneniu celej rodiny, je lepsie pristupit k rozvodu, a je to aj v zaujme deti. Myslim vsak , ze tema tohto clanku je skor, ked k rozvodu pride kvoli nevere jedneho z rodicov. Urcite, ze k nevere prispieva zle fungujuci vztah. Ale treba pri prvom probleme vztahu uchylit sa k nevere a k rozvodu ? Myslim, ze nie. Mam kamaratku, ktora sa rozvadza, lebo « uz svojho manzela nemiluje ». Snazi sa najst si takeho , ktory jej v momentalnej situacii vyhovuje viac. Ma male dieta….
    publikované: 30.10.2008 16:21:39 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. SMIE BYŤ ŽENA(MUŽ) NEVERNÁ(Ý)? Z.A.B.U.D.N.I.T.E!!!

    V starorímskom práve pokladali za porušenie vernosti sexuálny styk vydatej ženy s iným mužom. Muž sa dopustil nevery iba vtedy, keď súložil s vydatou ženou, a tým rozvrátil manželstvo. Keď ženatý muž súložil so slobodnou, nepovažovalo sa to za cudzoložstvo.

    V prípade cisára Caligulu však platilo iba jedno pravidlo – že nijaké pravidlá neplatia. Niekedy mám taký pocit, že u nás na Slovensku by sa Caligulovi veľmi páčilo… Ako mi kedysi hovoril starý priateľ: Žena nezahne mužovi iba z dvoch príčin. Buď sa bojí Pána Boha, alebo muža! Ideálna kombinácia je vtedy, ak sa bojí oboch. Dnes to však robí každý s každým a ešte to vyzerá „in”! Už teraz viem, že niektorým z vás sa trasie horná pera hnevom a ste úprimne pobúrené, čo vám to zase tlčiem do hlavy. Viem však aj to, že tie najpobúrenejšie z vás majú pred spaním také sexuálne fantáááázie, že by som sa z nich mohol učiť. (Bŕŕ, nemusím mať všetko.) Dnešná morálka je jednoducho v hajzli! Ženy si navzájom radia, ako majú svojho starého oblafnúť, a poskytujú si navzájom alibi. A hoci sú z tejto obojakosti frustrované, pri každej sms-ke sa im podlamujú kolená – čo keby to bol práve Jožko, Janko, Miško... jednoducho milenec. A že ste to v takomto prípade ochotné robiť kdekoľvek, o tom nepochybujem. Pred pár rokmi som zažil jednu „vtipnú” príhodu. Ako pracovník firmy XY som bol na toalete a fajčil svoju „poslednú” cigaretku. Pozerám pritom z okna a čo nevidím – v kancelárii oproti „vyrastajú” mužovi ženské nohy z chrbta… Dvaja kolegovia si to prosto rozdávali na kancelárskom stole. O mesiac som sa stretol so známym, ktorý zhodou okolností pracoval v tej firme a oboch „záľúbencov” poznal. Bohužiaľ, z vtipnej príhody sa stala melodráma. Nejaký „dobrák” ich práskol a oboch vyhodili. Navyše sa o tom dozvedeli ich partneri a bol z toho prúser ako mraky. Nuž, ľudia sú zavistlivé svine. Ak si teraz myslíte, že vám sa to nemôže stať, ste na hlbokom omyle. ROBIA TO VŠETCI!!! Minimálne muži určite. Iste, sú také tie „svetríkové” výnimky v tesilákoch, ktorí si ani nevrznú, ale pozor! Práve z tejto skupiny sa regrutujú najväčší úchyláci a devianti. My „normálni” to robíme s cudzími babami veľmi radi a nikoho potom neprenasledujeme po nociach v parkoch. Ak je teda, milé dievčence, ten „váš” čo i len troška k svetu alebo má dokonca celkom slušné postavenie (myslím pracovné), garantujem vám jedno: Buď vás už podviedol, podvedie, alebo podvádza. Nie preto, že by vás nemiloval, ale jednoducho preto, lebo ho to udržiava vo forme. Dám vám preto radu – kašlite na to! Vekom ho to pomaly prejde. Hlavne sa ho usilujte nepristihnúť. Dobré by tiež bolo, keby ste mu z času na čas na neveru vytvorili podmienky. Stačí, keď sem-tam aj s deťmi vypadnete z domu. Dva-tri dni u mamičky vám určite prospejú a manžel vás nemusí podvádzať v strese… Verte, že mu to urobí dobre a trocha tolerancie vás predsa nezabije. Na oplátku určite dostanete dva lístky do kina na romantický film a v prípade, že si „TO” naozaj užil, rátajte aj s drobným darčekom. A všetko bude v najlepšom poriadku. Vy to však nikdy neskúšajte! Vzhľadom na to, že po aute a vreckovom nožíku ste chlapov najcennejší majetok, mohli by ste dopadnúť „všelijako”. Väčšina mužov sa totiž pri zistení, že majú parohy ako treťohorný los, správa ako ranená medvedica. Ale poznám aj také „sračky”, čo manželkinu neveru prijímajú so stoickým pokojom… Osobne som konzervatívny typ a páči sa mi starogermánsky prístup k veci. Nevernú ženu tam vždy hodili do trasoviska. (Ak neviete, čo je trasovisko – nevadí, do koláčov to aj tak nejde.)

    Ale aby ste si nemysleli, že neviem „udrieť” aj do vlastných radov... Poznám príbeh, ktorý znie ako rozprávka. Kde bolo – tam bolo, žila si mladá rodinka s jedným synčekom. Mali sa radi a mali aj veľa „výborných” priateľov. Najlepší manželov kamarát mal takú dôveru, že u nich mohol v jeho neprítomnosti prespať… No, aby som to nenaťahoval, milý „kamarát – taky rád” a vyspal sa s priateľovou manželkou. To by ešte nebolo také neobvyklé, čo však neobvyklé naozaj je, je to, že „verná manželka” otehotnela a svojmu druhému synčekovi dala na návrh nič netušiaceho manžela meno po jeho najlepšom kamarátovi (nota bene biologickom otcovi a v jednej osobe aj krstnom otcovi dieťaťa!!!). Milý paroháč sa dodnes teší zo „svojich” dvoch synov a to, že jeden z nich má rovnaké oceľovosivé oči ako jeho „najlepší priateľ” pokladá za náhodu…
    publikované: 30.10.2008 16:28:00 | autor: tlko (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Milý tlko, tvoja návšteva tuto je hodne bizarná,
    no ale povedal si si n aplnú pusu svoj názor a dúfam, že ti aspoň trochu odľahlo.
    Ešte mi povedz, aká je v tomto logika: na jednej strane hodíš nevernicu
    do trasoviska a s nejakou inou nevernicou sa kľudne vyspíš. Kto hodí tvoju milenku do trasoviska? Asi nikto. Kde je tu spravodlivosť? ôôô
    publikované: 30.10.2008 17:24:38 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. tlko
    takych pribehov je ze az az...
    Eulalia, si mi asi nazorovo najblizsie. Ked sme s niekym splodili deti, nozy zivot tak by sme mali byt zodpovedni mu dat vsetko co mu patri..zastavam nazor, ze Je to nase pravo!a nie povinnost.
    Niekto vravi o obeti -obetovat sa...nemam rada toto slovo ani tento styl...jedine co cloveku ostane iste su jeho deti.

    Je len taka doba, zvlastna, konzumna, nekulturna, upadla a egoisticka..ale vratte sa do cias nasich starkych..neexistovala nevera? neexistovali nezhody a.. to vsetko bolo, je a bude... akutrat oni asi viac chapali ze rodina je istota (bola, je a bude) ako moralna,tak spolocenska, ekonomicka, citova a koniec koncov aj fyzicka pre obe strany ako pre deti tak aj pre rodicov + laska...rodicovska laska je ten naj cit a sila!...

    publikované: 30.10.2008 17:26:04 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Eulalia,
    moj otec bol mame neverny..
    ale drzal si svoju neveru mimo domacnosti a mama ju nespominala.
    Takze sa nas deti nedotykala. Az ovela neskor som pochopila co bolo za otcovymi neskorymi prichodmi domov.
    Nedavam to do suvisu s tvorenim a odrziavanim rodiny, pretoze podla nas otec tvorit ani udrziavat rodinne vztahy nevie.
    Co bolo presne za rozvodom nasich, ci nevera, ci otcov nezaujem neviem a nehodlam to riesit. Je to vec mojich rodicov. Som ale rada, ze mama sa oslobodila od cloveka, ktory si ju ani nas deti nezasluzil.
    publikované: 31.10.2008 07:36:43 | autor: bludicka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Vira,
    dakujem
    publikované: 31.10.2008 07:37:47 | autor: bludicka (e-mail, web, autorizovaný)
  16. TLKO
    tak ja som asi potom vynimka potvrdzujuca pravidlo..
    vynimka, ktora by nikdy svojho partnera nepodviedla...
    ziadneho, dokonca ani toho, ktory by si to zasluzil ;)

    vidis? aj taki ludia su..
    publikované: 31.10.2008 07:42:28 | autor: bludicka (e-mail, web, autorizovaný)
  17. tlko
    ak nevernu zenu do trasoviska, potom aj neverneho chlapa do trasoviska. A ked chlap nedokaze byt verny, nech nelezie do vztahu a nebuduje si rodinu. Nech si nahodne sulozi hore-dole. Aj tak sa da
    publikované: 03.11.2008 18:17:46 | autor: vira (e-mail, web, autorizovaný)
  18. bludicka
    nie je zac
    publikované: 03.11.2008 18:18:25 | autor: vira (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014