Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ach, muži... Ako vás milujem!? Ako vás nenávidím!?!

Prežívala som v poslednej dobe veľa stavov zúfalstva, smútku a beznádeje, mnohým z nich ste boli na príčine práve vy - muži.
 
Ach, muži...
Keď sa rozhodnete písať o mužoch, treba mať na to tú správnu náladu, pokoj.
 
Prežívala som v poslednej dobe príliš veľa stavov zúfalstva, smútku a beznádeje, mnohým z nich ste boli na príčine práve vy - muži. Napísať odosobnenú úvahu o mužoch ani nedokážem, nepoznám celý svet, len pár ľudí a ešte menej mužov. Podarilo sa mi vniknúť do duše azda dvom, nesmelo možno povedať trom mužom a vždy, keď sa mi otvára srdce ďalšieho, mám pocit, akoby som objavovala inú - trinástu komnatu, nový svet, celú galaxiu a bojím sa, že ju neunesiem. Koľko ich ešte bude, koľké z nich ma oslepia, prekvapia, roztúžia či zarmútia? A možno už ani jedna. Netuším, ale som veľmi vďačná už za vás.
 
Muži dokážu neskutočne veľmi milovať.
 
Občas mám pocit, najmä pri sebe, že svojou láskou predčíš aj ženy, mňa. Mnohí by asi namietali, že nik nevie milovať svoje dieťa viac ako jeho matka. No mám na mysli predovšetkým Tvoju lásku k žene a dokonca je určite mnoho mužov, ktorí milujú svoje deti obetavejšie než niektoré ženy. Pravdepodobne nedokážete všetci rovnakou mierou prejaviť svoje pocity, niektorí z vás boli akiste tlmení aj svojimi polovičkami, možno predtým rodičmi, no ak vás necháme voľne dýchať, verím, že sa nám z vašej lásky zakrúti hlava a zatrasie zem pod nohami ako v rozprávke. Vlastne to viem. Dokážeš milovať bezhranične. Mnoho žien by vymenilo i celý svet za ten pocit, ktorý im dáva znať, že sme milované aj napriek všetkému zlému, čo sa nás týka(lo)...za jediný Tvoj láskyplný pohľad.
 
Horšie je, ak ste niečím ranení.
 
Nedostal si dostatok lásky v detstve a neskôr si ju hľadal aj zvráteným spôsobom. Nepoznáš iné spôsoby ako tyraniu a nesprávne nasmerovanú lásku na dieťa. Je to zúfalý pohľad a zanecháva hlboké rany na duši dospievajúcich detí, ktoré budú rovnako neúprosne hľadať lásku tak ako Ty. Ten bludný kruh sa však dá spretrhať a verím, že to dokáže zase len láska. Takmer každý nachádza slová hany a odsúdenia na „úchylákov“, no títo ľudia sú podľa mňa chorí za láskou, často dlho trpeli a sú nešťastní. Muži i ženy bez rozdielu. Čím viac horkosti a pohŕdania vkladajú do svojich slov karhajúci, tým menej lásky kedysi sami dostávali. Hm, aké je dôležité milovať. Od prvého okamihu a nekonečne. Láska je vôľou rozumieť tomu druhému a Ty jej dokážeš mať naozaj dostatok, ak sám dostaneš šancu pocítiť ju.
 
Muži chcú byť milovaní.
 
Potrebuješ byť láskaný a to aj nežne, zmyselne, vášnivo, bezhlavo až do bezvedomia. Cítiť, že je Tvoje telo pre mňa vzrušujúce až tak, že Tvoj dotyk rozochveje moje vnútro alebo už len myšlienka na ten dotyk. Chceš cítiť, že milujem každú piaď, chĺpok či znamienko Tvojho tela. Rovnako ako ja. Keď ležíš nahý na posteli alebo na mojich mäkkých prsiach a túžiš byť hladený, zovretý v náručí, cítim sa byť vďačná za tú krátku chvíľku, kedy sa mi zveruješ. Cítim Tvoju zraniteľnosť a napriek tomu... neboj sa, nestrácaš zo svojej dôstojnosti, hodnoty, práve naopak.
 
Lenže, občas chcú byť fyzicky milovaní bez ohľadu na to, či to žena v danej chvíli chce.
 
Niekedy si akiste vášnivejší ako ja, a ak žena miluje muža, chce vyhovieť mnohým jeho „chúťkam“, splniť jeho milostné priania, ktoré nie vždy musia byť aj ich spoločnými. Preto mám strach z toho, aby som z lásky k Tebe neprežívala nechcené milovania, zo zníženia sebaúcty, ktorej sa vzdám kvôli Tebe. Zo straty slobody, z ochoty znášať Tvoje chyby a z obmedzovania svojich túžob. Z toho, že si budem chcieť zvyknúť na všetko, aj na to, čo sa mi nepáči, len kvôli Tebe...z toho, že stratím samu seba.
 
Vyrastala som v patriarchálnej rodine.
 
V nej sa slabosť skrývala za zlobou, hrubosťou a chorobnou posadnutosťou po moci nad človekom. Mnohí muži sa v tejto veci chvalabohu zmenili. Ale Ty si bol slabý, Tvoja nadvláda bola asi jediným spôsobom, ako si sa mohol cítiť dôležitý pre toho druhého, pre mňa, pre nich. A to je jedna z vecí, ktoré na mužoch nenávidím. Keď dávaš najavo, že si pánom domu, pánom všetkého, z čoho žena žije. Keď mi dávaš pocítiť, že som nahraditeľná, handra, ktorej úlohou je len obriadiť dom, deti, slúžiť ako banka na spermie a pri nevítanom tehotenstve odísť na potrat. Máš aj veľkú silu, a keď udrieš, zaseješ vo mne strach, z budúcej bolesti, strach zo straty domova, strach o deti, pokiaľ Ti nevyhoviem a budem protestovať. Nenávidím, keď vo mne vzbudzuješ Tento strach. Nechcem sa pri Tebe báť, práve naopak, potrebujem cítiť, že som v bezpečí, že sa na Teba môžem spoľahnúť bez toho, aby som za svoju vďaku musela niečím „platiť“.
 
Najviac ma však milo prekvapuje ich rozvaha, veľmi rada počúvam ich myšlienky.
 
Muži, ktorých som doteraz stretla, mi venovali mnoho zaujímavých názorov na život. Boli ste skúsenejší ako ja, a pritom ste sa mi ich nesnažili vnucovať, boli ste totiž opatrní a ohľaduplní v ich vyslovovaní. Dokonca aj vtedy, keď si mal nárok hnevať sa, priam zúriť, dokázal si ovládať svoj hnev, čo je dosť neobvyklé a vzácne. Milujem Tvoju trpezlivosť. Dnes vôbec nemusíš byť hrubý, zahľadený do seba, necitlivý a povýšenecký ako muži kedysi, aj keď si myslím, že takí ste vo svojej podstate možno nikdy ani neboli.
 
Ach, muži.. milujem vás! nenávidím vás!!!
 
 
 
© Matilda
 

Ach, muži... | stály odkaz

Komentáre

  1. moze byt
    dobre napísané, inteligentný ženský pohľad ...
    publikované: 25.07.2008 13:02:20 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ako muz...
    sa vzdy rad dozviem aky je ten zensky pohlad na vec. Ale aj ako muz prezivam taketo dilemi pri zenach...
    Mal som obdobie, ked sa mi kamaratka zacala pacit, ked sa mi hadzala okolo krku, smiali sme sa spolu, daval jej pocit, ze mi moze verit a potom... uz o nej nic nepocujem... ked som jej napisal, neodpovedala... uz nikdy...
    Niekedy dokazete popliest hlavu a potom sa vyparit a aby muz premyslal, ci spravil chybu...

    Ako vidim, muzi su zahadou pre zeny a zeny pre muzov. A jedine ako sa to da riesit je komunikacia... stale, stale, stale. Ak nejde komunikacia, smola.
    publikované: 25.07.2008 14:01:26 | autor: orifiel (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ahoj orifiel
    ktovie, ake mohla mat tvoja kamoska dovody

    preco sa ti neozvala, mohla sama v sebe riesit rozne dilemy a asi jej vasa blizkost na nieco odpovedala

    obcas je lepsie cuvnut, no myslim, ze by muz mal vediet, preco sa tak stalo, aj keby to ranilo oboch

    nasilne lucenia, z okamihu na okamih, ani ja nemam rada, aj ked som jedno zazila, ale potom aj vysvetlila

    zeny nepletu hlavu so zamerom ranit, aspon tie, co poznam, ver mi
    publikované: 25.07.2008 14:13:47 | autor: zena (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. zena
    No... tak co uz... aj ja milujem a niekedy sa hnevam na zeny :)
    publikované: 25.07.2008 15:25:27 | autor: orifiel (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. orifiel :) neprestávaj! ;)
    publikované: 25.07.2008 15:28:36 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. dionea
    Neprestanem.. Najme milovat :)
    publikované: 25.07.2008 15:35:06 | autor: orifiel (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. neprestaň sa ani hnevať :)
    mužíček mi hovorí, že aj keď sa na mňa hnevá, aj vtedy ma ľúbi :)
    publikované: 25.07.2008 15:38:08 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. neprestanem... :)
    tvoj muz ma pravdu :)
    publikované: 25.07.2008 16:33:06 | autor: orifiel (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. nazov
    pekny clanok ;) len sa trosku pozastavim nad tym, ze muzi su nepochopitelni. Naopak, su velmi priehladni, to skor zeny su podstatne nepredvidatelnejsie a pre muzov niekedy nepochopitelne ;) Inak mne sa tiez stalo co orifielovi, ze pozvem nejaku zenu na rande, sama mi da cislo a usmieva sa od ucha k uchu, na dalsi den jej zavolam teda cislo je dobre...No a dalej sa neozyva, nereaguje a nedviha telefony. Je pravda, ze som ju oslovil na zastavke mhd, ale aj tak - to cislo mi dala velmi ochotne a s usmevom tak co...Zeny niekedy fakt nepochopim...Ale inak clanok je naozaj pekne napisany ;)
    publikované: 25.07.2008 16:38:24 | autor: asdf (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. asdf :)
    fuuuuh, myslím, že je to rovnaké na oboch stranách, mne sa ženy rovnako nezdajú komplikované, nepochopiteľné...aspoň ja sama sebe nie, dokonca sú muži, ktorí hneď vedia, na čo a ako myslím...takže som predvídateľná už v myšlienkach...a asi aj v činoch...

    a ak sa ti neozvala, možno ti nevyšlo to rande, nie? nechcem byť trúfalá :P ale je milé, že oslovíš ženu aj na ulici...mne by sa to páčilo...

    publikované: 25.07.2008 16:58:51 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Komunikácia.
    Ako múdro napísal na začiatku orifiel :Jedine komunikácia vyrieši všetky nedorozumenia.
    Slušná ,otvrená ,komunikácia o všetkom!!!!!!
    publikované: 25.07.2008 18:18:14 | autor: reeb (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. dionea
    dionea, prave naopak, rande este nebolo. Iba som jej volal na druhy den ze kedy by mohla. Nieco sme si dohodli, rozlucili sa...a potom sa uz neozvala. Z nicoho nic, teda zly dojem som nikde spravit nemohol ked rande este nebolo ;)

    Inak to s tym oslovovanim na ulici je strasne tazke, chce to naozaj velku odvahu sa premoct a tu ja obvykle nemam...Spravil som to tusim iba raz, inak nemam zas take sebavedomie, vzdy si akurat myslim nieco v style "na tuto teda fakt nemam, co vobec cakam" pripadne ze ma nejak odpalkuje
    publikované: 25.07.2008 21:53:30 | autor: asdf (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. hm
    zaujimave myslienky jednej peknej zeny
    publikované: 27.07.2008 07:15:33 | autor: Mravcok (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. dakujem vsetkym za komenty
    ani som nedufala, ze sa tu pristavi tolko muzov a tesi ma to a pravdaze aj zeny !

    uzite dna a slnka na oblohe, kym nezapadne alebo ho nezastrie cierny mrak ;-)
    publikované: 27.07.2008 08:33:42 | autor: Matilda (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014