Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nič nebude ako predtým: „Som pre nich vzduch, neviditeľná súčasť lavice.“


Zvoní. Na hodinu. Konečne.

Všetky decká sa tešia na prestávky, ja nie. Na vyučovaní sa aspoň niečo deje, prestávka je nuda. Len čo zazvoní, všetci vyskakujú z lavíc, strkajú do seba, vykrikujú, baby vybiehajú z triedy, ponáhľajú sa o poschodie vyššie, predvádzať sa pred triedou hokejistov.

Chalani vzadu hrajú futbal, hádžu do seba špongiu, len ja zostávam sama sedieť v prvej lavici a nikto si ma nevšíma. Prechádzajú okolo bez slova, nevenujú mi jediný pohľad, som pre nich vzduch, neviditeľná súčasť lavice.

Sedím tam celú večnosť, deň čo deň, v prekliatej lavici, do ktorej ma mama ráno posadí a po vyučovaní príde vyzdvihnúť. Občas sa posuniem na kolieskovej stoličke kúsok dopredu, dozadu a to je všetko.
Pozerám okolo seba hypnotizujúcim pohľadom, zastavte sa niekto, opýtajte sa ma niečo, prehoďte zopár slov! Chcem tak veľa?

Keď som doma plakala a žalovala sa mame, povedala:
„Je to tvoja chyba. Máš byť viac komunikatívna. Oslov niekoho, opýtaj sa niečo!“

To sa jej dobre hovorí. Kým sa nadýchnem, otvorím ústa, všetci sú preč. Ak sa mi to výnimočne podarí, dostanem krátku odpoveď a som zasa sama. Pamätám sa ešte na prvú triedu, to som bola zaujímavá. Každú prestávku sa okolo mňa zhromaždila celá trieda, otázky nemali konca – kraja, až som z toho bola niekedy unavená. Darinka mi nosila malé darčeky, sponky do vlasov, cez hodinu sa predbiehali, kto mi zodvihne pero, ceruzku, farbičky, ustavične mi niečo padalo. Zdá sa mi to dávno, ako by to bolo v minulom živote.

Dnes je všetko inak, ale zvykla som si. Už neplačem. Cez prestávky vypínam, myslím na Lenku, na Katku, kedy odpíšu. Posielam dlhokánske listiská do Bardejova a do Prešova, tieto babenky sú mi bližšie ako spolužiaci, napriek veľkej vzdialenosti. Ony si ma „vypočujú“ od začiatku do konca, im sa môžem vypísať z mojich radostí a starostí a hneď mi je ľahšie na duši. Teším sa na môjho Lesana, koníka z hipoterapie, v duchu si pospevujem Robbieho Willliamsa, alebo niečo od Šindlerky a dá sa to prežiť.

Škola inak v pohode, nebyť prestávok a každodennej matiky. Stačí, keď počujem meno Irenka a ruky mám ako kus ľadu. Snaží sa naučiť nás čo najviac, pripraviť dobre na strednú školu, ale pre mňa je to utrpenie. Naopak, na utorky a štvrtky sa vždy teším, to máme hodiny s Alešom. Je to skvelý učiteľ, naučí a je s ním sranda.

Minule hovorí: „Petra, zober si zošit a poď k tabuli.“
Trieda do výbuchu a ja vystrašene:
„Prosím?“
 
Zabudol, že nechodím, veľmi sa mi ospravedlňoval, nakoniec som odpovedala z lavice, ako obvykle. Alebo dá nám písomku, nadiktuje otázky a len čo začneme písať, rozpráva vtipy a čo ho napadne, jednoducho vyrušuje. Vraj aby sme vedeli, aké to je, keď on vysvetľuje a my sa nahlas rozprávame.
No nie je úžasný?

Jeho jediného zaujíma, čo nás baví, akú hudbu počúvame, aké programy v telke sa nám páčia, aké máme názory. Za ním mi bude najviac smutno. Pretože v septembri sa už na túto školu nevrátim.

Odchádzam na strednú. Mám novučičký vozík a verím, že mi prinesie šťastie. Chcem začať úplne odznova. Naučiť sa presadiť, nájsť si zopár kamarátov, ktorí ma nebudú prehliadať. Som tu! Aj ja chcem niekam patriť.
 
 
 
© autorka Eva

 

Keď je život zrazu celkom iný | stály odkaz

Komentáre

  1. Je zaujímavé, že je to rozprávané osobou vozíčkára.
    a nie jeho matky.Jeho výpoveď má hodnotu pre utvorenie si pravdivého obrazu o živote týchto ľudí...
    publikované: 31.03.2009 13:34:35 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. je to tazke,
    ale si myslim, ze predsa len byt v triede s ostatnymi detmi bez postihnutia je vzdy lepsie, ako doma sama alebo vyclenena v triede len s detmi rovnakeho osudu. su aj plusy aj minusy. Evicka, mala teba ako kamaratku. museli ste sa rozpravat naozaj o vsetkom, ked tak dokonale popisujes dcerkine pocity. a inac s jednym kamaratom na voziku, ktory aj je nevidiaci sa bezne rozpravame o tom, ze bol na vernisazi a videl krasne obrazy. jeho ocami je mamina. je to uzasny clovek. citim aj z tvojho rozpravania, ze tvoje dievcatko je vynimocne. je stastie, ze mala takeho dobreho ucitela. bol tym dolezitym clovekom v jej zivote.
    pozdravujem vas a... za chvilku bude den plny slnka a teplych dni. zelam vela jarnych kilometrov :) ;)
    publikované: 31.03.2009 14:30:55 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. kordelia
    ďakujeme, na tie jarné kilometre sa tešíme, konečne vyhodíme fusak z vozíka a ideme... Už je na strednej, má dobrý kolektív a cíti sa tam oveľa lepšie.
    publikované: 31.03.2009 14:57:54 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. pozri
    Navštív stránku http://www.dennik.eu nájdeš tam aktuálne novinky a spravodajstvo. Získaj výhodu nad kasínom, pozri http://www.e-tip.sk kde nájdeš výborné diskusné fórum.

    Výroba internetových stránok, redakčných systémov a internetových obchodov za najnižšie ceny na trhu http://www.nettur.sk

    Potrebujete poradiť? Osobné financie a podnikateľské poradenstvo nájdete na http://www.poradca.info
    Bývanie - http://poradca.info/byvanie.html
    Poistenie - http://poradca.info/zabezpecenie.html
    Investovanie - http://poradca.info/investovanie.html
    Podnikateľské poradenstvo - http://poradca.info/bussines/index.html
    publikované: 10.07.2009 19:40:51 | autor: jano (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014