Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nič nebude ako predtým: „Krutosť tej vety si uvedomila omnoho neskôr.“

 

Skúša osloviť iných lekárov, v noci má službu lekárka, snáď tá bude mať pochopenie...

Skríkne iba: „Kde neni, ani čert nebere!“

Cíti sa čoraz horšie, brucho tvrdne ako kameň, tak veľmi sa bojí, že maličké je v ohrození života. Ako sa v tom železnom zovretí môže pohnúť, nadýchnuť... Ďalšiu noc vychádza na chodbu, možno si ju tam konečne niekto všimne.

Zabralo to. Sestrička ju posiela na vyšetrovňu a lekár konštatuje začiatok pôrodu.

Pôrodná sála je obsadená, v akomsi kumbále je jedno lôžko – stôl, keď si naň líha, netuší, že tam strávi takmer dvadsať hodín. Vedľa sa rodia deti jedno za druhým, jej nasadili infúziu, najskôr na urýchlenie pôrodu, potom prišiel liek, na ktorý čakala, tak jej ho nejaký dobrák priniesol.

Príde primár na kontrolu a kričí: „Ktorý idiot jej dal toto, keď už rodí!“
Vytrhne jej infúziu a prikazuje pokračovať v pôrode s pôvodnou. Všetko sa tak komplikuje, predlžuje, čas sa vlečie, je tam sama, občas nakukne sestrička, vraj pospite si. Na lôžku, kde sa sotva zmestia ruky vedľa tela, so zapichnutou infúziou a stupňujúcimi sa bolesťami?

Nevie, koľko je hodín, vidí, že sa rozvidnelo, začal ďalší deň. Poprosí sestričku, aby jej z izby priniesla hodinky, ale neskôr ani tie nie sú dostatočným zdrojom informácie o čase. Všetko jej splýva, maličká miestnosť, samota, bolesti, má pocit, že je niekde hlboko v suteréne. Sama je prekvapená, keď ju o niekoľko hodín prevážajú do jej izby, že bola na tom istom poschodí a tak blízko. Konečne prichádza lekár – sám primár. Vyšetrí ju a zisťuje, že dieťa ide nožičkami.

Vysvetľuje: „Keby sme chceli zachrániť dieťa, urobíme vám cisársky rez, ale ono aj tak neprežije a vám to neublíži.“

Je tak vyčerpaná, zmierená so všetkým, že neprotestuje. Trápi sa ďalej na samotke, z pôrodnej sály doliehajú zvuky, výkriky, vzdychy, plač novorodencov, len tu sa čas zastavil.

Keď prichádza rada na ňu, sotva vníma pokyny lekára, tlačiť, netlačiť, prekvapený výkrik: „Veď ide hlavičkou!“

Plač je slabulinký, sotva počuteľný, tlmený sklami inkubátora. Placenta nevyšla, nasleduje kyretáž. Po injekcii necíti ostrú bolesť, ale pripadá si, ako by bola stará škodovka a vyklepávali jej blatníky. Keď jej robili kyretáž po potrate, cítila to celkom inak.

Pýta sa, prečo to takto muselo dopadnúť. Odpoveď: „Buď to dieťa bolo vadné alebo ste mali nízko placentu.“

Prijala to ako fakt. Ani sa jej tie slová v danom okamihu nejako zvlášť nedotkli.
Minulý čas.
Krutosť tejto vety si uvedomila omnoho neskôr, často sa jej vracala v rôznych situáciách a mala chuť rozbehnúť sa za doktorom O.
Tak toto BOLO to VADNÉ dieťa?

Keď priniesla vysvedčenie so samými jednotkami, keď vyhrala 1. miesto na súťaži v speve, keď navzdory handicapu sa naučila písať na nerozoznanie od iných detí.

Len čo ju doklepú, sestrička prináša jedlo, prvé po dvadsiatich štyroch hodinách. Nemá chuť, hlad ju dávno prešiel, vypije iba horúce mlieko. Nútia ju do jedla, aby neskolabovala, horko-ťažko nasúka do seba zopár zrniek ryže. Keď sa po celej tej hrôze ocitne vo svojej nemocničnej posteli, cíti úľavu, že to má za sebou, je po všetkom. Rozpráva zážitky spolupacientkam, pokojne, s nadhľadom, cíti sa prekvapujúco uvoľnene, neskôr pochopí, že vďaka Seduxenu, ktorý jej pichli na upokojenie, vyčíta to z karty.
 
 
 

Keď je život zrazu celkom iný | stály odkaz

Komentáre

  1. kristepane.. to je hrôza..
    len ked ti teraz robi radosť.. to najhoršie je za vami.. dúfajme..
    publikované: 25.02.2009 12:37:51 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Teda,
    úplne som sa do toho vžila. No musela si mať ozaj hrozné pocity.
    publikované: 25.02.2009 12:47:55 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Mirkův svět
    Co k tomu dodat. Já tomu říkám šlendrián. A začíná to u postávajících a bavících se prodavaček a končí třeba smrtí na operačním sále. Hlavně, že jsme v EU a že vy už máte euro.
    publikované: 26.02.2009 10:54:09 | autor: MirekČ (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014