Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tieň minulosti: Zbil ma tak, že som sa nemohla postaviť a ukázal mi zbraň

predchádzajúci diel


Simi pokračovala vo svojom smutnom rozprávaní: „Deti sa narodili koncom mesiaca. Narodili sa o mesiac  skôr. Boli to úžasné dve klbká, ktoré boli moje. Laco prišiel, pozrel sa na deti a odišiel piť. Zapíjať prvorodeného syna. Po príchode domov sa začal kolotoč povinností. Viem, môžeš kľudne namietať, že si na to môžem sama. Áno, bola som mladá a neskúsená, naši so mnou prerušili všetky kontakty. A Laco? Vláčil sa po krčmách s kamarátmi. Rodina mu bola na obtiaž.

 

Keď som sa po telefóne posťažovala svokre, že je toho na mňa veľa, nažalovala Lacovi a ten ma večer zbil. Vraj za to, že som povedala, že sa nestará a nepomáha mi. O pár týždňov ma zbil znova. Šli sme spolu na vychádzku a kočíky sme mali pred sebou. Pristavil sa pri nás jeho kamarát a prihovoril sa mi a dal mi pusu - že gratulujem, sú to krásne deti. Laco keď videl ako ma pobozkal jeho kamarát zmeravel, museli sme sa otočiť a ísť domov. Tam am zbil tak, že mi zlomil dve rebrá a pravú ruku. Keď som sa vrátila  z pohotovosti, čakala ma doma kytica a Laco, ktorý prosil o odpustenie.

 

Odpustila som mu, z časti som sa ho bála, z druhej strany som nemala kam s deťmi ísť. Bludný kruh sa pomaly uzatváral. Martin a Petra pomaly rástli a ja som dúfala, že sa Laco zmení. Keď ma zbil tak, že som mala vybité predné zuby, monokel pod očami a ruku v sádre, rozhodla som sa konečne, že od neho odídem. Zbalila som pár vecí sebe a deťom a vybrala som sa domov k našim.

 

Zazvonila som a otec mi povedal, že on doma pod jednou strechou s parchantami a štetkou bývať nebude. Celú noc som sa prechádzala po okolí aj s deťmi, ráno nás našiel na ulici Laco, ktorý  nás hľadal. Naložil nás do auta a odviezol domov. Bíjal ma pravidelne.“

 

„Simi a čo deti?“

„Deti nebil. Za všetko som mohla ja. Povedala som mu, že ak ma ešte raz zbije tak ho udám. Zbil ma tak, že som sa nemohla postaviť a ukázal mi zbraň s tým, že on radšej zastrelí mňa, ale detí sa nikdy nevzdá.

Vydržala som to, ešte ďalšie dva roky a potom ďalší rok, kým sme sa rozviedli a kým som prišla o deti.“

 

Simona na mňa pozrela a po tvári jej tiekli slzy, ktoré zanechávali na tvári čierne šmuhy. „Simi...“ nevedela som, čo jej mám povedať.

„Deti sú u Laca. Nemôžem ich vidieť. Súd ich zveril jemu. Nemala som kde bývať, nedokončila som školu, nemala som v tom čase už ani rodičov a ani prácu. Laco spolu s kamarátmi tvrdili, že som sa o deti nestarala, že som pravidelne pila a sudca, inak Lacov známy zveril deti jemu.Videla som ich naposledy, keď si ich prišiel spolu s advokátom zobrať. Mali štyri roky šesť mesiacov a 15 dní. Chceš vidieť ich fotku?“

 

Ticho som prikývla, neschopná akýchkoľvek slov.

Simona vytiahla maličkú fotku kde boli dvojičky. Boli rozkošné a sedeli jej na kolenách.

„To sú oni. Martinko a Petra. vieš, dnes už chodia do školy a ja ich nemôžem vidieť. Aspoň minútu. Aspoň pár krát do roka. Veď sú to moje deti.

 

„Simi, je mi to ľúto, ale vie o tom Jakub?“ 

Simona zodvihla hlavu  a jemne ňou na znak nesúhlasu pokrútila.

„Prečo? Prečo si mu to nepovedala?“

„Neviem, hanbila som sa.“  

„Simi, musíš mu to povedať, inak mu to povedia naši.“

„Čo mi na to povie? Ja ho milujem. Bojím sa že ho stratím. Už som stratila mnoho, prišla som o deti a nechcem stratiť aj jeho.“




© yettinka
(autorka článku Zahnaná do kúta)
 
začiatok


Príbehy, ktoré píše život | stály odkaz

Komentáre

  1. no teda
    tak takto je to...:-(
    publikované: 20.08.2009 13:02:31 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. veru tak...
    ...
    publikované: 20.08.2009 13:14:26 | autor: yettinka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. to ale meni
    situaciu,ked vezmeme do uvahy vek,okolnosti....
    publikované: 20.08.2009 14:10:23 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. bonnie,
    nerada to vravím, ale tento život nie je len čierny, alebo biely...a súdiť je príliš jednoduché...
    publikované: 20.08.2009 14:23:32 | autor: yettinka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ved to,Yetti,
    nikto tu nema pravo sudit nikoho, ba dokonca tazko mozme co i len posudit nieco,cim sme nepresli,s cim nemame skusenost,pretoze len hypoteticky mozme predpokladat,co sa tam odohravalo,ake faktory na simonu posobili,ako sa citila ona,co zvladala,vladala,aku oporu kde mala,ake perspektivy a riesenia videla,atd a nie je mozne povedat striktne povedat,ze my by sme to riesili inak,ci lepsie.to by sme si museli obut jej mokasiny jak vravia indiani.
    ozaj yetti,ten pribeh vymyslas,ci popisujes?
    publikované: 20.08.2009 14:38:20 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. bonnie,
    opisujem.. reálne sa to stalo....žiaden príbeh som nevymyslela...
    publikované: 20.08.2009 14:56:36 | autor: yettinka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. neznášam, tak neznášam
    keď niekto ubližuje tomu, čo sa nemôže brániť. Ten bastard si nezaslúži nič iné, len oko za oko, ruku za ruku. Pre toto neverím v božiu spravodlivosť, nech si hovorí kto chce čo chce. Držím palce yettinka, krôčik po krôčiku.
    publikované: 20.08.2009 15:06:19 | autor: warrior (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Yettinka, som ženská čo by sa nikdy nenechala udrieť, preto neviem...
    ťažko sa mi chápe čo sa dialo Simone. To čo bolo nechajme tak ale jedno si myslím, Jakub by mal vedieť od začiatku do čoho sa púšťa, tu ten príbeh končiť nemusí, jej minulosť ide s ňou stále ďalej. Tak aby sa náhodou nestalo, že bitkár sa rozhodne biť aj ďalších ľudí, je to ohrozenie, deti sú v ohrození, ona tiež a nakoniec aj Jakub. Som zvedavá na pokračovanie.
    publikované: 20.08.2009 15:19:47 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  9. pravdivo (p)opisane
    ..takych a podobnych pribehov a ludskych osudov je prevela. Bohuzial viac ako je unosne.
    Zara, myslis si (v tvojom veku) zeby sa ta nasilnik pytal ?! Je nanajvys mylne a naivne sa domnievat, zeby som sa nedala. Nezijeme v spolocnosti kde sa taketo veci nedeju. Deju sa kazdodenne. Ked nie u nas, tak v rodine, u susedov, znamych aj neznamych..a vieme o nich vsetci .
    publikované: 20.08.2009 15:40:47 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ach jo :(
    ako sa má Simi dnes? je šťastná?
    publikované: 20.08.2009 16:40:42 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  11. zmenila sa situácia,
    ani ja by som sa nedala udrieť. Lenže mala iba 18 a on bol POLICAJT, ktorý nesmel prísť o ego a tým i o miesto.
    Áno prestala byť matkou, ale mala sa pokúsiť svoje deti navštíviť v škole, napísať list.Lebo verím, že v ich očiach bola opísaná ako krkavčia matka.
    Každopádne urobila ďalšiu chybu nedôverovala mužovi, s ktorým žila viac rokov. Prečo? Veď nemala čo stratiť, mohla len získať. Možno jej práve on mohol pomôcť návrat k deťom, keby stál pevne pri nej.
    publikované: 20.08.2009 17:17:36 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. velmi vela by som chcela napisat, ale...
    radsej to skratim...po tom, co som prezila , viem , ze toto je pravda z jej pohladu...mozno, ze skutocnost je este horsia, mozno je len ina...keby jej pribeh rozpraval niekto iny, asi by ho povedal inak......nebudem tu pisat, cim som presla, ver mi, ze to bol nelahky boj pocas niekolkych dlhych rokov... len mi neda neuvazovat nad viacerymi situaciami, napriklad:
    ked ju zmlatil, zlomil jej ruku, kto sa staral o deti? To predsa trva nejaky cas, kym sa ruka vylieci...bola pravidelne bita, dolamane rebra, vybite zuby, neverim, ze lekari vidiac tolke zaznamy jej stale verili, ze pada...vyhrazal sa jej zabitim, no kym prebehlo rozvodove konanie a doslo k rozvodu, zila vedla neho...toto obdobie neopisala... Vtedy sa nebala, ze ju zabije, ked urobila takyto krok?
    A ked matka chce, tak sa k svojim detom dostane...aspon spoza skolskeho plota...neviem si predstavit, ze by som nebola bojovala o svoje deti, bez nich by som nemohla existovat...
    pisem tu zo svojho pohladu, po skusenostiach zo svojho zbabraneho zivota, neodsudzujem ju, neposudzujem, len premyslam, preco neurobila niektore veci, preco nebojovala...a tiez by ma zaujimalo, ako zije jej byvaly muz v dalsom vztahu? Ako sa chova k detom? Mam svoj nazor na nase sudnictvo i policiu, casto som stracala sily aj nadej, ale nevzdala som sa...aj beh na dlhe trate sa da vyhrat, ked ma clovek pred ocami svoje deti...
    Urcite poznas pribeh mamy, ktorej manzel uniesol deti do svojej krajiny. Nebala sa ist sama do arabskeho sveta, postavit sa pred ich sudcov, aj ked tam platia ine zakony ako u nas, aspon si vybojovala moznost stretavat sa s detmi...a stale veri, ze dosiahne viac...
    publikované: 20.08.2009 17:52:54 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Hanka,
    mne osobne stacilo ak rodic povie vlastnej dcere ze stetku doma s parchantami nechce. Ta mladunka, neskusena dievcina s detmi nemala nikoho! Vies, ako je to nemat nikoho, alebo si sa mala o koho opriet.Bola prilis mladunka na to aby vedela co ma robit a ziadala svoje prava... Nie sme vsetci rovnako vyspeli, chybaju skusenosti...
    Poznam mamu, ktora bola takto odvrhnuta. Nechcela detom ublizovat psychicky a preto pockala az vyrastu a dospeju. Dcera odisla v dospelosti za mamou az do usa a syn ostal pri otcovi. Otec podobny ako tento tuna, akurat ze nepil, len bil a tyral a navonok? veriaci, znamy lekar...dlhe roky ludia zatracovali jeho manzelku..na deti chodievala pozerat spoza tmavych okuliarov zdaleka, aby sa neznicila a ich neznicila, odisla az do ameriky..kolko osudov a bolesti skryvaju ludske pribytky ..
    publikované: 20.08.2009 18:33:11 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. jajaj
    opakujem, je to moj pohlad, moja skusenost...nerada sa hrabem v minulosti, pretoze je tam vela bolaveho a niekedy ani neverim, ze som to vsetko zvladla...nie je to o tom, ze by som Simone neverila, urcite si prezila riadne peklo...
    Iba som sa zamyslela nad par vecami...vies, aby som lahsie pochopila, casto sa pytam na to, co mi chyba do skladacky...viem, kazda sme ina, osobne si neviem predstavit zit s niekym pat rokov, lubit ho a mat v sebe taketo tajomstvo... Jakubovej mame prekaza, ze je Simona rozvedena, ale ved s nou zije on nie ona...mala by som vela otazok, mozno nedostanem ziadnu odpoved...nic uz na pribehu nezmenime, mozem stokrat, tisickrat povedat, co ak by...
    je mi luto kazdej mamy, ktora nemoze denne objat svoje dieta a kazdeho dietata, ktore musi vyrastat bez maminho objatia...
    publikované: 20.08.2009 19:01:46 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. čitam tento príbeh, a nechcela som sa k nemu vyjadrovať, až v závere
    ale predčasne sa k nemu vyjadrím, pekne zachytený vypočutý jednostranný pohľad, tiež vo mne evokujú podobné otázky ako u Hanky, plne s ňou súhlasím, žijem s niekym 5 rokov a on nevie, že som mala dve deti? bil ju a ona nemá dôkazy? rodičia ju odkopli? nejako mi to celé nesedí, neviem asi koľko musí mať jedna matka rokov, aby jej len tak ľahko nevzali deti, áno súhlasím, je aj slepá spravodlivosť, ale bez svojich detí by som nevedela žiť, by niekto skúsil mi na ne siahnuť...tiež som bola veľmi mladučká mamička...

    ale poznám podobný príbeh, sice Darina má jedno dieťa, ktoré vychováva jej bývalý manžel, tiež si nedokončila školu, flákala sa, dosť pila, po istom čase sa predsa len našiel nejaký muž, s ktorým hľadala to svoje šťastie, mala s ním dve deti, zo začiatku to vyzeralo, že by predsa len mohla žiť usporiadaný rodinný život, ale bohužiaľ, pili obaja, otrasné podmienky na prežitie,...vlastne sa mi o tom ani nechce písať...jednoducho ak deti nie sú u matky dáva ma to do "divného pozoru", rozhodne ich netreba odsudzovať, to radšej zdôrazním, ale je to niečo ako si dať čierny odev vo veľkej horúčave, vždy ide o "horúcu vec" som zvedavá na zajtrajší záver, snáď to Jakub a jeho rodina prijmú a ona tak dostane šancu a nádej na šťastie...
    publikované: 20.08.2009 20:17:16 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Simi mala
    iba 16 ked bola s Lacom po prvy krat, ak si dobre pamatam zaciatok pribehu. bola dieta. kedy mala cas dozriet a dospiet? dieta porodilo deti, neskusena, mozno aj bez opory v rodine. co vsetko zazila v rodine ze takuto cestu si zvolila? poznam mlade dievcata, ktore sa daju mlatit od milovanych pretoze aj doma mali ten isty vzor spravania. mala vobec co dostat do vienka od rodicov? ja mam zas taketo otazky aby mi bolo aspon trosku jasnejsie preco sa nezdoveruje blizkej osobe. mozno to ani nevie, mozno to nikdy nezazila - pochopenie a bezhranicnu lasku mamy, ochranny pohlad otca, rodicov pomahajucich na ceste zivotom, pozornych a veducich k samostatnosti a zodpovednosti. je vela otazok, vsetky ani nemozu napadnut, pretoze mam inu zivotnu skusenost ako Simi. tak do zajtra...
    publikované: 20.08.2009 22:46:49 | autor: kordelia (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014