Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nič nebude ako predtým: „Klamať nedokáže ani v najťažších okamihoch.“

 

Dosť! Koniec! Stačilo! Potrebuje pokoj, pre seba, pre deti.
No aj keď ju vypína, v hlave jej hučí: „Utvorte koridor!“

Po generálnom štrajku si vydýchne, bábätko ako-tak prežilo, nič zvláštne sa nedeje, sú to len jej nepríjemné, stiesnené pocity a zlovestné predtuchy. Zodvihne vedro s prádlom – a je to tu!

Nepovie nič, nechce vystrašiť deti. Rýchlo ho rozvesí na šnúry a ponáhľa sa k telefónu. Skúša znova a znova, je zúfalá, nefunguje. Beznádejne hluchý. Zazvoní u susedov, poprosí o pomoc. Najbližšia telefónna búdka je necelých desať minút vzdialená, netrvá dlho a prichádzajú rodičia. Mama zostáva s deťmi, otec ju vezie do nemocnice.

Krváca. V šiestom mesiaci. Vysvetlí deťom, že odchádza na pár dní do nemocnice, staršia sa pýta: „Ty už ideš narodiť to bábätko?“ To nie. Ešte je veľmi skoro. V tej chvíli netuší, že nehovorí pravdu.

V nemocnici dostáva infúziu, tečie jej do žily popoludní aj celú noc, bojí sa zdriemnuť, aby jej ihla nevypadla, ale je spokojná, lekár ju pochválil, že prišla včas, pár dní pokoja na lôžku a všetko bude v poriadku. Skutočne to tak vyzerá. Krvácanie slabne, napätie v bruchu povolí, leží na chrbte a rukami objíma svojho drobčeka, cíti pod prstami každučký pohyb, kopček, je tu, žije.

Ako neznáša nemocnicu a teraz je tu rada. Je to záchrana, cíti sa v bezpečí, pomôžu jej. Ak bude treba, bude ležať do posledného dňa, do pôrodu, len nech všetko dobre skončí. Revolúcia je ďaleko, zostala vonku za oknami. Tu sa žije iný život, televízia je na chodbe, pacientky musia ležať, krátia si čas rozprávaním. Postupne sa odvíjajú príbehy jeden za druhým, vedia o sebe takmer všetko.

Len keby neprišla tá Eva! Všade bola, všetko vie, vnáša zbytočnú nervozitu, študuje
zdravotné záznamy, výsledky ultrazvuku a mudruje. Hlavička je malá, to minule tu jedna bola... strašidelné príhody sype z rukáva, patrí medzi inventár, niekoľkokrát potratila a tak z nemocnice odchádza len na pár dní. Je na rizikovom, manžel stále na cestách, ona sa doma sama nudí, vždy si niečo vymyslí a šup do nemocnice.
Začína byť na ňu  alergická. Krava! Nemohla zostať radšej doma? Aj tak všetci vedia, že simuluje, na vizite to viac-menej potvrdili, ale vyšetrenia urobiť musia.

Keď nestíchne ani večer, neovládne sa: „Drž hubu! Kto to má stále počúvať!?“

Zneisťuje ju v čase, keď sa lieky minuli a infúzie nedostáva napriek tomu, že ich potrebuje. Prichádza vedúci lekár izby a revolúcia s ním, márne si nahovárala, že zostala kdesi za dverami. Sťažuje sa, že znova krváca, tvrdne jej brucho, prečo jej nedávajú infúzie. Vraj nemajú.

Pozrie na meno v zdravotnom zázname a spustí: „Váš manžel je riaditeľ ČSAD?“ Prikývne, klamať nedokáže a ani netuší, kam mieri, teda nevidí dôvod.

„Viete, ako ja každé ráno cestujem s mojím malým synom osmičkou do škôlky?!“

Problémy mestskej hromadnej dopravy pozná každý, pokrčí plecami, nevie, čo na to povedať. Hlavne nechápe, ako to súvisí s jej zdravotným problémom. Keď manžel pridá spoj navyše, potom ona dostane infúziu? To snáď nie, keby to aj bolo v jeho silách, už bude neskoro!

Na vizite dostávajú prednášky o zdravotníctve na západe, koľko tam stojí jeden pôrod a za aké smiešne platy oni pracujú, namiesto liekov. Pán doktor už sníva o vyšších métach, primár je komunista, všetci mu dávajú pocítiť, že jeho dni sú zrátané.
Schôdzujú, rokujú a pacientky sú na vedľajšej koľaji.
 
 
 

Keď je život zrazu celkom iný | stály odkaz

Komentáre

  1. och.. toto bude vážnejšie,než som čakala..
    teším sa na šťastný koniec..dúfam.. verím..
    publikované: 24.02.2009 13:08:05 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Nuž,
    počkám si aj na ďalší diel. Pútavé čítanie.
    publikované: 24.02.2009 14:27:11 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :-(
    " Pán doktor už sníva o vyšších métach, primár je komunista, všetci mu dávajú pocítiť, že jeho dni sú zrátané" .... odborník, neodborník preč s ním... Žiaľ fungovalo a funguje to aj teraz rovnako... vtedy bola jedna strana, teraz ich je viac... ak nemáš podporu tej správnej... no smola...
    publikované: 24.02.2009 17:05:36 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. nieco mi to pripomina
    odbornik ma odporucal na operaciu po predbeznej medikamentoznej liecbe, dalsi odbornik ma prijimal a mal aj operovat, primar, len osetrujuci "odbornicek" na vizite po vsetkom nechapajuco a pohrdavo s uskrnom poznamenal: "neviem na co vas sem vobec posielali, nic ste tam nemali" s podtonom "komu ste co zaplatili, mne nic nikto nedal", ako keby som sa pytala za uplatok pod noz, ziadny ale nebol. pritom to bola jedna z poslednych nadeji... takyto porevolucny antikomunista staby odbornik nepokracoval... doteraz neviem kto ma vlastne operoval a co sa na operacnej sale vlastne udialo... odbornik, ktory ma prijimal uz sa neukazal... a moje nadeje sa uz nikdy nenaplnili...
    publikované: 25.02.2009 07:23:10 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014