Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nič nebude ako predtým: „Je mi zle, keď počujem tie nezmyselné vety.“

 

Moja dcéra vozíčkarka bude onedlho dospelá. Nastanú veľké zmeny. Už nebudem matkou ťažko zdravotne postihnutej osoby, ona bude občan s ťažkým zdravotným postihnutím, budú ju posudzovať samostatne, bude mať svoj príjem, invalidný dôchodok.

Navštívim sociálnu poisťovňu radšej v predstihu, nech stihneme zozbierať všetky tlačivá, čerstvé vyšetrenia od odborných lekárov a dôležité podklady pre posúdenie zdravotného stavu. Pani pri okienku č. 14 si ma premeriava nedôverčivo, čo chcem, keď dcéra ešte nedovŕšila 18 rokov. Poprosila by som iba tlačivo, aby sme to v deň narodenín mali pripravené. Tlačivo vydáva pani doktorka osobne a k nej vás nepustím skôr, ako dosiahne predpísaný vek. Posledné slovo, pre tlačivo si môžem prísť najskôr tri dni pred 18. narodeninami, treba predložiť zdravotnú dokumentáciu, ostatné mi povie pani doktorka.

3. decembra som sa úspešne prepracovala k pani doktorke, ktorá mi vypísala adresu trvalého bydliska na tlačivo a poučila ma, aké doklady potrebujeme na spísanie žiadosti o invalidný dôchodok.

V deň narodenín som prišla spísať žiadosť, ale na moje prekvapenie, pani pri okienku č. 14 som nemohla obísť ani tento krát. Mala tam funkciu „strážneho psa“ a za žiadnu cenu nemohla dopustiť, aby pani doktorku obťažoval niekto zbytočne. Začala kontrolovať podklady - zdravotná dokumentácia, občiansky preukaz, tlačivo vypísané obvodnou pediatričkou, potvrdenie o návšteve školy a je to tu.

Víťazoslávny a nemožno nespozorovať, že aj škodoradostný úsmev, predsa ma nachytala. „Kde máte tlačivo vyplnené žiadateľom a potvrdené bankou, s ktorou sociálna poisťovňa uzatvorila zmluvu na bezhotovostné poukazovanie dávok na účet?!“
„Ona ešte nemá účet, chystáme sa budúci týždeň, kým príde rozhodnutie, času dosť.“

„Ale ja vás k pani doktorke bez neho nepustím!“ Odchádzam, bežím po dcéru do školy, v daždi sa náhlime do slovenskej sporiteľne, zakladáme účet, aby som v pondelok mohla uskutočniť ďalší pokus o spísanie žiadosti.

Pani pri okienku č. 14 znova kontroluje, nechce sa jej veriť, že by som dnes mala skutočne všetko.
Predsa niečo. Zasvietia jej očká. „Máte potvrdenie o zastavení rodinných prídavkov?“

„Nie. Nikto mi nepovedal, že mám zastaviť rodinné prídavky skôr, ako niekto rozhodne o tom, že jej patrí invalidný dôchodok.“

„No nehnevajte sa, ale bez tohto potvrdenia vás ja k pani doktorke nepustím!“

Odchádzam na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, kde našťastie natrafím na milú pani, ktorá ochotne, na počkanie napíše potvrdenie a vraciam sa späť k okienku.

Dostávam milosť. Ponúkne mi, aby som si sadla na bordovú stoličku a čakala na zavolanie. Rozhliadnem sa po chodbe, všetky sú bordové, tak snáď si sadnem na tú správnu. Ona vchádza do kancelárie, presvedčiť sa, či môžem vojsť, môžem!

Spísanie žiadosti netrvalo dlho, pani doktorka bola prívetivá a ľudská, nevyžadovala prítomnosť dcéry, ktorá v škole už bez toho vymeškala veľa hodín na tieto účely. Stačí, keď žiadosť podpíše dodatočne na posudkovej komisii.

Na posudkovú komisiu nás predvolali 9.januára.
Priniesli sme občiansky preukaz, predvolanie, zdravotnú dokumentáciu. K žiadosti boli priložené kópie odborných vyšetrení, predpokladala som teda, že komisia bude mať všetko naštudované, možno položí zopár kontrolných otázok, napíše posudok, dcéra podpíše a odchádzame.

 
Komisia pozostávala z pani doktorky a asistentky. Vošli sme dnu, chvíľu bolo rozpačité ticho, nevedela som, čo sa od nás očakáva.

Pani doktorka pozerala z jednej na druhú, kým konečne upriamila pohľad na dcéru a spýtala sa: „Ako sa cítite?“

Tá zostala trocha zaskočená: „Myslíte momentálne?“

„Môžete aj dozadu.“

Dcéra je chvíľu ticho a potom z nej vypadne: „Niekedy sú tie bolesti ukrutné, že sa nedajú fakt vydržať.“

Neverím vlastným ušiam. Čo to tu rozpráva!

Nikdy sa nesťažovala na ukrutné bolesti. Je pravda, vidno na nej, že ju pri dlhšom sedení bolí chrbát, potrebuje zmeniť polohu, ľahne si väčšinou na brucho, aby si odpočinula.

Ale ukrutné bolesti?! 
„A čo vás bolí?“ pýta sa doktorka.
Neodpovedá.
„Chrbtica? Nohy?“ skúša.
„Bolí ma koleno, konečne zo seba vysúka.
„Ktoré?“
„Pravé.“
Doktorka začína diktovať: „Píšte: pacientka sa sťažuje na bolesti pravého kolena.“
 
To sa mi snáď sníva. Veď nejdeme na liečenie, ani nevybavujeme rehabilitáciu. Toto je o čom? Nechcem sa miešať do rozhovoru, sú obe dospelé, ale keď počujem, akým smerom sa uberá, nedá mi, aby som nezasiahla.

 
Keď sa ma opýta: „A prečo ona vlastne nechodí?“ strácam trpezlivosť a vysvetľujem, že to vyplýva zo základnej diagnózy, ktorou je spastická diparéza v rámci DMO.

Po otázke „To má takú slabosť v nohách?“, zisťujem, že je to pre ňu neznámy pojem, objasňujem význam slov.

Je to stuhnutosť svalstva, skracovanie šliach, dodávam, že je to dôsledok predčasného narodenia. Pripomínam, že sú priložené vyšetrenia z neurológie, rehabilitácie a ortopédie, snáď je z nich dostatočne jasné, prečo nechodí.

Bráni sa, vraj áno, ale ona zisťuje momentálny stav. Snaží sa pokračovať v diktovaní, ale keď počujem tie nezmyselné vety, ktoré vznikajú neohrabaným ukladaním slov, preberám iniciatívu a začínam diktovať ja. Veď neštudovala slovenský jazyk, ospravedlňujem ju v duchu, ale o štúdiu medicíny ma rovnako nepresvedčila.

Keby som ja na základnej škole napísala takýto sloh, nedostala by som ani päťku, dala by mi ho slovenčinárka rovno prepísať. Spoločnými silami sme teda stvorili akúsi správu, ktorá má slúžiť ako podklad pre rozhodnutie o dôchodku.

Pre názornú ukážku aspoň jedna perla z lekárskej správy – „pre nystagmus hneď dobre nevidí, musí na chvíľu zaostriť zrak.“ Takto zhrnula moju rozsiahlu výpoveď o poruchách zraku, o nystagme, strabizme a fakte, že ani s okuliarmi nikdy nebude vidieť ako zdravý človek. Toto by bola lahôdka pre každého očného lekára, ako jednoducho sa dá „vystihnúť“ termín nystagmus.

Nakoniec pani doktorka vytiahla akúsi tabuľku a neistým hlasom začala vysvetľovať, že dlho nad ňou premýšľali (neprezradila s kým), ale vychádza im iba tento riadok, ukazuje mi prstom v tabuľke, to je miera poklesu schopnosti zárobkovej činnosti 60-70%, to je čiastočný invalidný dôchodok, lebo o riadok nižšie už je - neovláda zvierače, a to nie je jej prípad. Pozerám do tabuľky, na doktorku, neviem, čo mám na to povedať.

Očakáva snáď odo mňa, že jej poradím? Vraj ak nebudeme spokojní s rozhodnutím, môžeme sa odvolať. Končím túto frašku slovami, že som predpokladala, že ideme pred posudkovú komisiu, kde bude skupina odborníkov, ktorá objektívne posúdi zdravotný stav mojej dcéry a jednoznačne určí, čo jej patrí, aby sme sa nemuseli odvolávať.

Pani doktorka sa ani neurazila, vôbec ju to nevyviedlo z jej monotónneho pokoja, vyzerá spokojná, že urobila, čo bolo v jej silách a považuje náš prípad za vybavený.

Má zmysel sa odvolávať, ak skutočne rozhoduje iba táto jediná tabuľka? Predsa sa do budúcej komisie nezačne počúravať. Toto už nahlas nevyslovím.


    
 
 
© autorka článku Eva

 

Keď je život zrazu celkom iný | stály odkaz

Komentáre

  1. co povedat,
    ked clovek s udivom hladi...
    Snad len, ze je to tazke. Ale bojujete. Tak je to o Cloveku, o vas, o dcerke a tebe a vam blizkych..o zivote, vytvalosti, o prekazkach, zdolavani.. ale iste aj o radostiach....
    Zelam vela sil ..:)
    publikované: 02.04.2009 11:52:33 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pozri
    Navštív stránku http://www.dennik.eu nájdeš tam aktuálne novinky a spravodajstvo. Získaj výhodu nad kasínom, pozri http://www.e-tip.sk kde nájdeš výborné diskusné fórum.

    Výroba internetových stránok, redakčných systémov a internetových obchodov za najnižšie ceny na trhu http://www.nettur.sk

    Potrebujete poradiť? Osobné financie a podnikateľské poradenstvo nájdete na http://www.poradca.info
    Bývanie - http://poradca.info/byvanie.html
    Poistenie - http://poradca.info/zabezpecenie.html
    Investovanie - http://poradca.info/investovanie.html
    Podnikateľské poradenstvo - http://poradca.info/bussines/index.html
    publikované: 10.07.2009 19:40:30 | autor: jano (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014