Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nič nebude ako predtým: „Láska robí divy.“



Stretla som Monču.

Chodíme na rovnakú strednú, triedy máme vedľa seba. Vídame sa denne, pozdravíme sa, usmejeme, len zriedkakedy prehodíme zopár slov. Každá z nás je už niekde inde, máme nové spolužiačky, nové kamarátky, ona aj frajera.

Neviem, prečo som práve dnes začala spomínať, ako sme sa zoznámili.

Bolo to ešte v druhej na základke, prišla som do ich triedy jediná z 1.C. Mala som smolu, že práve našu triedu rozdelili po štyroch a popridávali do ostatných, také boli pravidlá, počet žiakov v prvých triedach bol nižší ako v druhých, len ja som išla sama do nového kolektívu. Jednoducho to tak vyšlo, nikto sa tým nezaoberal, ako sa budem cítiť medzi cudzími deckami. Oni sa poznali, už boli vytvorené skupinky, priateľstvá i nepriateľstvá a mňa prijali asi tak, že nevadíš nám.
Viac-menej si ma nevšímali.

Monča striedala lavicu za lavicou, kým sa dostala ku mne, potešilo ma, že mám konečne kamošku, len oveľa neskôr som si uvedomila, že sa ocitla v mojej lavici, až keď sa so všetkými ostatnými pohádala, nezniesla sa s nikým. Pri mne zostala dlho, dlhšie, ako som si priala. Zo začiatku bolo fajn, pokecali sme, keď som potrebovala ísť na wecko, pomohla mi, nemusela mamina behať do školy. Stalo sa, že sme išli cez nejakú hodinu, von, pomohla mi do vozíčka, odviezla ma, ak chcel pomôcť niekto iný, rázne ho odmietla, to by nikto nezvládol, iba ona.

Decká sa s ňou niekedy hádali, chceli si to vyskúšať, ale nakoniec to vzdali a tak som bola odkázaná iba na ňu.

S kým sa ona nekamarátila, nemohla som sa ani ja. Zvykla som si. Chodievala k nám, ja k nim, hrávali sme sa, pre mňa to bolo super, predtým som bola iba so sestrami. Keď bolo pekne, brávala ma von, na prechádzky. Toto bola tá dobrá stránka, ale nikto nevie, čo som si pri nej vytrpela. Vymýšľala si neskutočné veci a ja hlúpa, som jej vždy naletela. Napríklad – mamina dnes pre teba nepríde, videla som ju pred chvíľou, že išla do mesta. Mamina samozrejme prišla, ale tie muky, čo som prežívala, kým sa objavila vo dverách, to by som nikomu nepriala. Kto má zdravé nohy, po zazvonení vyskočí z lavice a beží domov, to ťažko pochopí.

Monča sa zabávala ako nikdy, keď videla, ako sa klepem od strachu. Alebo - poprosila som ju, či by mi nepomohla na záchod, musíš vydržať, teraz sa musím učiť. Išli sme na poslednú chvíľu, keď už malo zvoniť, mala som z toho nervy, stalo sa, že nešla vôbec a musela som vydržať až domov, nič príjemné sedieť dve hodiny s plným mechúrom. Mamina vždy hovorila, čo si nezavolala, prišla by som. Ale keď ja som vždy dúfala, že so mnou pôjde, veď niekedy aj išla. Podľa nálady.

Von som chodila rada, bolo to iné ako s mamou. Ale čo mi robila tam, nechcem na to ani myslieť. Raz ma vybrala z vozíka, posadila na múrik pri ihrisku a povedala, prídem za hodinu. Zostala som tam chvíľu sama, absolútne bezmocná, odkázaná na jej milosť, či nemilosť. Jasné, že ma tam nenechala hodinu, ale mohla som to vedieť?

Mala som pocit, že nič jej nespôsobuje väčšiu radosť, ako môj strach, moja bezbrannosť a závislosť na nej. Vymýšľala si rôzne drobnosti, že sme mali niečo na úlohu, o čom som ja nevedela, prihlásila sa za mňa, že chcem odpovedať, aj keď som nechcela, bolo mi trápne prezradiť ju. Na všetko si ani nespomeniem. Hrávali sme sa ako ona chcela, plagáty, servítky, pohľadnice sme si „vymieňali“ tak, že mi pobrala, čo sa jej hodilo, páčilo a mne pohodila, čo nepotrebovala. Nepýtala sa ma na môj názor.

Raz sme sa vrátili z prechádzky, to sme boli asi štvrtáčky a mamina si všimla na mojej šušťáčke vypálenú dierku. Zhrozená sa pýtala, od čoho to mám. Nechcela som Monču prezradiť, ale čo som mala robiť? Bolo jasné, že sama som to nespravila, na chrbát som si nedočiahla. Povedala som pravdu. Monika našla na chodníku zvyšok cigarety a chcela vyskúšať, či ešte horí. Priložila mi ho k bunde, ani som si neuvedomila, aké nebezpečenstvo mi hrozí, kým som nevidela reakciu matky. Tá bola celá vydesená, čo sa mohlo stať, ako ľahko mohla bunda vzbĺknuť, viac ma s ňou von nepustila.

Porozprávala sa s ňou, tá sľubovala, že to viac neurobí, no mamina jej prestala dôverovať. Ja som to s ňou pretrpela ešte niekoľko mesiacov v jedenej lavici, ale na začiatku nového školského roku, som požiadala triednu, aby ju presadila, že s ňou už nechcem sedieť.

To ste mali vidieť ten cirkus, ako na mňa vyskočila, aká som ja nevďačná, ako mi ona pomáhala, starala sa o mňa, bola úplne nepríčetná, myslela som, že mi to nikdy neodpustí.

Nebavila sa so mnou, zazerala, ale uľavilo sa mi. Prestala ma deptať svojimi výmyslami, vedela som, že mi už nepomôže, ale ani neublíži. Keď som potrebovala na wecko alebo sme sa niekam sťahovali, zavolala som mamine, bývali sme kúsok od školy.

V poslednom ročníku sa zamilovala. Láska robí divy. Neverila by som, že aj ju takto zmení. Prestala sa hádať s deckami, učiteľmi, so mnou sa začala normálne baviť, zoznámila ma aj s jej chalanom, bol to veľký sympaťák, mal a má na ňu dobrý vplyv. No dosť bolo spomienok, nechcela by som to znova zažiť. Ako dobre, že mám teraz moju novú super triedu. Majku, Gabiku, Kiku, Maťa... S nimi je život krajší, aj zamračený deň slnečný.
 
 
 
 
© autorka článku Eva

 

Keď je život zrazu celkom iný | stály odkaz

Komentáre

  1. citam,
    a je mi fajn.. kedy, ako sice ...ale celkovo fajn..a sa usmievam zvacsa.;))
    publikované: 01.04.2009 13:58:45 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. zmena...
    zväčša prinesie niečo nové, posunie nás niekam ďalej... nemala si to jednoduché, ale si statočná, bojuješ a chceš žiť po svojom... a to sa mne ráta.. tak nech sa ti to splní...
    publikované: 01.04.2009 14:04:40 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Mne to príde ako taká nenápadná šikana
    a napriek zdaniu nevinnosti pociťujem správanie Moniky ako čosi veľmi kruté :-(
    publikované: 01.04.2009 22:35:53 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014