Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ľahký dych: Promiskuita Olji Meščerskej

Náčrt evolučne-psychologického pohľadu na poviedku Ivana Bunina „Ľahký dych“ - časť 3.
 
1.4 Promiskuita Meščerskej
 
Ako som uviedol vyššie, Mesčeská bola disponovaná na vysoké ciele v pohlavnom výbere. Napriek tomu akoby volila stratégiu radodajky, stratégiu, na ktorú nie je odkázaná. Vieme z poviedky o troch ľúbostných dobrodružstvách:
 
1.     S gymnazistom Šenšinom (že je do ní šíleně zamilován gymnazista Šenšin, že prý i ona miluje jeho, ale chová se k němu tak vrtkavě, že se pokusil o sebevraždu).
2.     S rodinným priateľom rodičov a bratom riaditeľky gymnázia 56-ročným Alexejom Michajlovičom Maljutinom, s ktorým mala svoj prvý naplnený sexuálny styk.
3.     S kozáckym dôstojníkom (nehezký člověk plebejského zevnějšku, nemající vůbec nic společného s vrstvami, k nimž patřila Olja Meščerská).
 
Kým vzťah 1 vyzerá svojou štruktúrou úplne štandardne v rámci stratégie madony, tzn. súčasné prejavovanie náklonnosti a odmietanie pohlavného styku, aby samec pociťoval väčšiu túžbu a zároveň bol ubezpečovaný, že samica je ochotná zachovať vernosť (samec má väčšiu istotu investovania vlastných génov), ďalšie vzťahy sú prekvapujúco zhodné so správaním podľa stratégie radodajky, teda získať investície génov od samcov s rizikom nízkych rodičovských investícií.
 
V poviedke to síce nie je explicitne dané, ale dá sa z jej výstavby usúdiť, že vzťah 1 predchádzal vzťahu 2, a ten zasa vzťahu 3. Aj keď v zásade sú všetky sapientie samice schopné voliť jednu z uvedených stratégií podľa okolností, tento aspekt môžeme v prípade Olji zanedbať, pretože okolnosti jej života sa nijako nezmenili. Ani neošpatnela, ani sa počet samcov v jej okolí neznížil, teda nebola nútená meniť stratégiu pohlavného výberu.
 
Podľa mojej mienky sa riešenie tejto otázky ponúka samo. Vnútorne nie je pre Olju pohlavný výber cieľom, ale prostriedkom na dosiahnutie cieľa, teda dominancie nad partnermi, alebo presnejšie: pohlavný výber sa pre Meščerskú stáva prostriedkom pre dosiahnutie vyššieho postavenia v hierarchii.
 
Kým v prípade 1 stačí stratégia madony na udržanie dominantného postavenia nad gymnazistom Šenšinom a inými nápadníkmi, v prípade 2 a 3 už musí použiť výraznejšie prostriedky - ponúknuť sex a manželstvo. A Olja neváha - podobne ako v prípade kompetície s riaditeľkou účel svätí prostriedky.
 
Rozoberme si zápis z jej denníka. Olja je doma bez kontroly rodičov a prijme Maljutina v úlohe hostiteľky. Kým iným dievčatám v jej veku by stačilo, že majú iluzórny pocit dospelosti, Olja sa ocitá v podriadenom postavení, teda v situácii, ktorá v nej vyvoláva potrebu získania nadvlády nad Maljutinom. Ale Maljutin je ten, kto s nadhľadom s ňou koketuje, on drží, ako starší a skúsenejší, možno aj zvodca, opraty v rukách.
 
Hra má vyzerať asi takto: on koketovaním privádza dievča do rozpakov, ona má byť zmätená. Obom má byť jasné, že k ničomu za daných spoločenských pomerov nemôže dôjsť. Keďže iniciatíva vychádza od neho, tak je to on, kto má svoju zábavu, svoje potešenie z hry. On má odísť z náhradným pocitom uspokojenia zo získania aspoň symbolického sexuálneho víťazstva nad dievčaťom. Vzhľadom na to, že je rodinným priateľom, tak nie je v jeho záujme dievča naozaj zviesť.
 
Lenže Olja zmení pravidlá hry. V kľúčovom momente, kedy by mala v rámci pravidiel hry odtiahnuť ruku (...potom si prohlížel mou ruku a začal ji líbat...), ho povzbudí tým, že ju neodtiahne, dokonca koketne vystupňuje situáciu (...Zakryla, jsem si tvář hedvábným šátkem a on mě přes šátek několikrát políbil na rty...) a jeho sexuálna žiadostivosť nadobudne vládu nad rozvahou.
 
Vzhľadom na to, že všetky základné stratégie rozhodovania sapientov sú robené na nevedomej, intuitívnej úrovni zhodnej so stratégiami rozhodovania iných cicavcov, je pochopiteľné, že - Nechápu, jak se to mohlo stát, pomátla jsem se, nikdy bych si nepomyslela, že jsem taková! Áno, Olja je prirodzene výnimočne nadaná na voľbu účinnej taktiky boja v získaní dominancie v parciálnych životných situáciách, lenže táto výnimočnosť je vykúpená retardovanosťou schopnosti dlhodobého plánovania.
 
Rovnako je signifikantné, že - . . . Cítím k němu takový odpor, že to nepřežiju!... Olja predsa nerobila pohlavný výber, pretože v tom prípade by vrodená kalkulačka profitov a strát znevýhodňovala staršieho samca, ktorý síce nie je škaredý (dobrý genofond), ale už rozhodne nie je istým investorom vysokých MPI. Olja sa jednoducho nemala prečo doň zaľúbiť.
 
Žiaľ, vzťah 3 je iba načrtnutý, nemáme dosť informácií. Vieme iba, že ide o akéhosi bezvýznamného kozáckeho dôstojníka, ktorý dokonca ani nevyzerá príťažlivo. Napriek tomu sa domnievam, že aj tu autor načrtol základné dimenzie, ktoré boli identifikované v predošlých vzťahoch. Nevieme síce prečo a za akej situácie, ale Olja dôstojníkovi dokonca sľúbila manželstvo (...důstojník sdělil vyšetřovateli, že ho Meščerská okouzlila, měla s ním intimní styk, slíbila, že bude jeho ženou...). Prečo nestačil intímny styk, ale bolo treba aj sľúbiť manželstvo, aby dôstojník tak stratil hlavu, že víťazstvo nad ním bolo možné až krutou ranou (...ale na nádraží, v den vraždy, kam ho šla doprovodit, ..., mu pojednou řekla, že ji nikdy ani nenapadlo, aby ho milovala, že při všech těch hovorech o manželství si z něho jen tropila posměch, a dala mu přečíst z deníku tu stránku, kde se mluvilo o Maljutinovi...) sa môžeme len domýšľať. Možno dôstojník nedôveroval slečne z vyšších kruhov, bolo ho treba získať aj sexom aj ilúziou romantickej zaľúbenosti. Keď bolo jednoznačne jasné, že vyhrala, dôstojník stratil na zaujímavosti a bolo ho treba ponížiť, vychutnať si pocit nadradenosti. Lenže tu sa Olja prerátala.
 
 
 

Ľahký dych | stály odkaz

Komentáre

  1. Poznámky 2
    V podstate súhlasím s rozborom DCV v zmysle teórie, ale na tretí vzťah mám iný názor. Olja si nepotrebuje dokazovať nadradenosť nad kozáckym dôstojníkom. Ona ju má. Zabezpečuje ju jej pôvod – pochádza z vyšších kruhov a navyše jej ju zabezpečujú jej vrodené dispozície. Vodca si nedokazuje svoju nadradenosť, tam kde je o nej presvedčený.
    Dôstojník dáva informácie po vražde 16 ročného dievčaťa. Nemyslím si že ich dáva pravdivo, ale účelovo (myslím si, že vo väčšine údajov klame), aby mu bol uložený čo najnižší trest za vraždu. Ako som už minule uviedol, ak by mal skutočne intímny vzťah s Oljou v zmysle pohlavný, tak o vzťahu s iným mužom musel vedieť, alebo vedel že intímny vzťah s iným mužom nebol. Dôstojník je veľmi impulzívna osobnosť s absolútnym zlyhaním sebakontroly. Zavraždil dievčatko, pretože ho nechcelo ako muža.
    A čo v tomto prípade robila Olja? Robila to, čo jej bolo vlastné a ako ju aj charakterizovala jej triedna profesorka: dovádela. Bavila sa žena-dieťa a neodhadla krutosť mužského sveta dospelých, prezentovanú kozáckym dôstojníkom. Dá sa to aj nepriamo preukázať. O Maljutinovi vieme z Oljinych zápiskov. Čo vieme o vrahovi z Oljinych zápiskov? Nič, absolútne nič tam nenájdeme a nič tam nenašiel ani vyšetrovateľ. Nestál jej ani za zmienku do zápisníka.
    publikované: 16.01.2008 12:16:22 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Len som tak nakukol, diskutujte v pokoji,
    ked bude cast zaverecna, mohli by sme sa zamysliet aj nad tym, ci sa nejako dalo predist tomu, co sa stalo s Oljou? Analyza, nech uz ju robite z hladiska akehokolvek -izmu, je take sebaukajanie sa, pokial nepomoze...
    publikované: 16.01.2008 13:01:21 | autor: misolietavec (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Jan,
    Každý si neustále musí svoje postavenie dokazovť. V tom je predsa zmysel sociálnej hierarchizácie tlupy. Načo inak by bola dobrá? Neustály boj o umiestnenie v hierarchii zabezpečuje hierarchizáciu kvality génov a v pohlavnom výbere presadenie kvality génov.
    Olja má deviantné nutkanie si túto hierarchiu zabezpečovať aj v situáciách, kde to nie je nutné.
    To, či mala s Maljutinom pohlavný styk nie je vec názoru, to expresis verbis do svojej poviedky uviedol autor. Takže iná interpretácia je čisto účelová, má vykresliť Olju v "nevinnejšom" svetle.
    No a napokon by som rád vedel, čo to znamená "dovádela" z pohľadu analýzy vrodených motiváciií a ich interpretácií. Dovádela bez vysvetlenia je iba slovo, ktoré nič neznamená. Inými slovami: ako a prečo by sa malo vyvinúť "dovádení" a čo to je, akú úlohu to plní pre sapienta? Toto je typická ukážka prístupu klasických behaviorálnych psychológií - zavedie pojem bez nutnosti ho vysvetliť. Triedna profesorka iba dokonale vyjadruje, že ničomu nerozumie.
    Nuž ale, ty sa prikláňaš k jej názoru, tak vysvetli. Ja som jej "dovádení" vysvetlil až na fyziologickú úroveň. Tak skús teraz ty.
    publikované: 16.01.2008 14:11:39 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. misolietavec,
    na podobnú vec si sa pýtal v prvej časti a ja som ti tam odpovedal.
    publikované: 16.01.2008 14:17:13 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Diky, DvC
    ked ta diskusia v prvej casti uz vyzerala nacisto vyhasnuta a uz som sa k nej nevracal. Nakuknem.
    publikované: 16.01.2008 23:09:53 | autor: misolietavec (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. DCV-J
    Nechcem ti brať tvoj názor na Olju. Je iný ako môj, ale možný. Prekvapuje ma, že nevieš čo znamená dovádela. Pozri si časť jedna, kde ty sám uvádzaš v charakteristike ústrednej postavy Olji, že je nezbedná (dovádivá). V čom je potom problém?
    Už som uviedol čo pod Oljinim dovádením rozumiem. Olja je žena-dieťa. Síce vyvinutá a psychologicky naformovaná, ale ešte stále skôr dieťa, ktoré dovádí. Baví sa, šantí, je nezbedná... Je takou v situácii, ktorú zle odhadla a zaplatí za to životom. Vysvetliť to na fyziologickú úroveň si sa tu podujal ty. Ja také ambície nemám.
    Ešte na okraj: Veľmi sa mi páči posledný sygonin príspevok k časti jedna o krásnych ženách a madonách. Myslím, že je až príliš pravdivý.
    publikované: 17.01.2008 09:02:04 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014