Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zahnaná do kúta: „Objala ma a ticho ma držala v náručí.“

 
 

Medzi tým, som sa snažila nejako žiť... zo dňa na deň, z hodiny na hodinu... kamošky ma v práci  strážili a kontrolovali... školenia s psychologičkou boli úžasné. Vždy som k nej mala blízko, niečím ma priťahovala a fascinovala... vyžarovala z nej pohoda, kľud, vyrovnanosť a sršala optimizmom... tým, čo mne tak strašne chýbalo.

Tri roky som chodila ku nej na školenie ... tri roky som sa odmietala zúčastňovať na všemožných aktivitách, kde sme sa mali navzájom dotýkať a objímať... priznávam, zlomila to ona... prišla som sa rozlúčiť a ona na mňa pozrela a spýtala sa, či ma môže objať. Váhala som... naskakovali mi spomienky, mory, strach.... a moja túžba po objatí.

Chcela som prehovoriť, nešlo to a tak som tam nemo stála a prikývla som.

Prišla a objala ma. Ticho ma držala vo svojich rukách. Vo svojom náručí . Myslím, že vedela, čo sa vo mne deje, poznala ma až príliš dobre. Vedela o mojom strachu a obavách z objatia.

Stála som a počúvala jej šepot... nikto ti neublíži... nikto... pomaly dýchaj... stála som a prežila som to... ten pocit nedokážem opísať ešte ani dnes... Moje návštevy u nej sa stali pravidlom... ak nekráčam ku kamoške na pokec, sme v inom spojení, fungujeme cez mail, skype a mobil. Ak kráčam k nej... mlčím... mlčím a potom si nadávam do zbabelcov, babrákov... napriek tomu, že je to úžasná bytosť, mám k nej taký iný vzťah... nebolo jednoduché povedať, čo sa mi v detstve stalo... prvá zmienka padla v mailovej korešpondencii... bola to však zmienka o znásilnení... a nie o zneužívaní vlastným otcom...

Keď som sa o tom zmienila v maili a o pár dní kráčala ku nej... vedela som, že to bude ťažké... ale nemala som ani potuchu, ako strašne to bude bolieť...
Bolelo to... boli to ťažké štyri hodiny, ale... bola pri mne. Nespravila nič, čím by mi mohla ublížiť, ticho sme sedeli a mlčali sme... ideme do toho?

Nemo som prikývla a dúfala som, že ma neodsúdi... že na mňa bude pozerať rovnako, ako pred tým... pozerala.

Držala ma a ticho počúvala. Bojovala som sama so sebou a s vetou, ktorú povedal otec, keď ma zneužil po prvý krát... aj tak ti nikto neuverí...

Uverila mi. Stojí pri mne neustále. Keď som jej povedala, že ma zneužil vlastný otec, objala ma a povedala pre mňa príliš podstatnú vetu: „Nemôžeš zato, čo sa stalo, nenesieš na tom žiadnu vinu... už ti nikto neublíži.“ 
Ona verí mne a ja verím jej. Nezmenila na mňa pohľad.

To, čo zatiaľ vie, je len zlomok... zlomok z mojej minulosti... Hneď na začiatku chodenia k nej som bola plná očakávania ako rýchlo to prekopeme, uzavrieme... mylná predstava... ani psychológ nemá čarovný prútik, ktorého mávnutím je všetko v poriadku.

Mám pred sebou dlhú cestu... cestu, na ktorej mnohokrát ešte padnem, ale vedľa seba mám človeka, ktorý mi pomôže vstať, pokiaľ ja už nebudem vládať. Kamoška je pre mňa dnes viac ako len psychológ, ktorému dôverujem... napriek tomu som jej ešte stále nedokázala povedať, že ju mám rada.

Riešim s ňou všetko... vie o mojich starostiach zo školou, ktorú študujem... vyberali sme ju spolu... a ona bola prvým človekom, ktorý sa dozvedel o tom, že ma do školy zobrali...vie o mojich strachoch, obavách z rozhovoru, z objatia, dotyku, vie o mojom kine, o prvom rande po dlhom čase, o dvojhodinovej káve s chlapíkom zo zoznamky... vie o tom, že nemôžem mať deti, vie o tom, kedy ma naštve šéfka, kedy spím a kedy blbo pozerám do stropu a stískam svojho maca... vie, kedy sa teším a kedy potrebujem objať...

Vie, že potrebujem záchytný bod a ona tým bodom pre mňa je a navždy bude. Je to úžasná osoba, ktorá mi nahrádza mamu. Ukazuje mi cestu a pomáha mi ísť ďalej. 

Na moju otázku, či bude stáť pri mne tak ako doteraz, v dobrom aj v zlom neváhala... jej odpoveď: „Akékoľvek rozhodnutie, ktoré spravíš je v tvojej kompetencii. Aj keď by som s ním nesúhlasila budem ho akceptovať a pomáhať ti. Viem, že bude dobre.“ Podpis: Tvoja adoptívna mama.   

 
 
 
© yettinka

 
začiatok

Ľudské mláďa | stály odkaz

Komentáre

  1. Yettinka,
    je to krasne ak mame cloveka, ktory nas ma rad takeho aky sme. Ked je v nom laska, ktora kraca ruka v ruke s uctou a toleranciou. Laska ma vela podob, tolko kolko je ludi. Ale takato je ta najludskejsia --tepla, vseobjimajuca , ktora nas posuva, drzi , dava zmysel a naboj bytiu v akomkolvek case, mieste, postaveniu a rozpolozeniu...vaz si ju.Mozno si skusila vela , ale ziskala si co sa inym nepodari za cely zivot-priatelstvo...
    http://www.youtube.com/watch?v=ablIo_j_9W0
    publikované: 13.03.2009 09:46:06 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. aj mne rezonuje
    najsilnejsie slovo PRIATELSTVO, byt oporou aj v dobrom aj v zlom, prijat bezvyhradne a kracat spolu, povedat vsetko bez obav z odmietnutia, respektovat a tolerovat slobodnu volbu a rozhodnutia, prijimat a davat lasku. yettinka, si bohaty clovek, vies o tom? :) jajaj to pekne napisala :)
    publikované: 13.03.2009 10:40:20 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Jajaj
    Stratila som veľa.stratila som päť rokov zo svojho detstva.môžem preklínať svoj osud,hnevať sa na celý svet,ale keď pride koniec tak už nebude čo riešiť.mám vedĺa seba človeka,ktorý mi je viac ako priateľ.niekde som čítala,že neexistujú ľudia dobrí a zlí.existujú iba ľudia,ktorí dokažu zanechať v našom srdci stopu,sú to ľudia s ktorými chceme byť a potrebujeme byť.a ak ich už raz nebude tak nám bude krvácať srdce.,lebo sme stratili anjela,ktorý nám bol priateľom.
    publikované: 13.03.2009 10:51:28 | autor: yettinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Yettinka,
    kde bolo tam bolo, zila raz jedna dievcina...mozno nestratila len pat rokov,ale viac -ovela. Mozno nebola zneuzivana sexualne ale mozno to bolo horsie..
    Vies, kolko ludi tolko pribehov Yetti..svet je uz raz taky ci sa nam tio paci a ci nie. A anjel ostane anjelom aj ked sa strati, tie jeho stopy lasky su uz v nas a preto sa nema smutit a nad tym rozmyslat vies?, lebo on sme uz my...;-)
    publikované: 13.03.2009 11:15:53 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Môj anjel sa nestratil,môj anjel žije a bude žiť.rodinu si človek nevyberá.voľbu priateľov ovplyvniť môže.a tu som si vybrala dobre.
    Príbehov ako je môj je veĺa.je naivné si myslieť že zneužívanie detí a incest neexistuje.dxistuje a existovať bude,pokiaľ budú tieto témy tabu.pokiaľ sa budeme pohŕdavo a s ĺutosťou pozerať na obeť.,pokiaľ neprestaneme mať zábrany o tom rozprávať..pokiaľ nenaučíme deti,že ublížiť im môžu aj vlastný rodičia.pokiaľ nepodáme deťom pomocnú ruku, a nenaučíme ich znova žiť a veriť sne vinní aj my všetci okolo.
    publikované: 13.03.2009 12:22:29 | autor: yettinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Tak túto
    sériu som si prečítala až teraz...nejako mi ušla. Asi preto, že som príliš zahľadená do svojich malicherných problémov... Toto bolo peklo. Už len čítať to bola hrôza. Zabiť. Umučiť. Po kúskoch krájať toho netvora. A aj matku, ktorá bola slepá. Naozaj vidíme srdcom. Ona nevidela. Trpí na duševnú slepotu. Ja neviem, som teraz v takom bojovom veku, keď už si ťažko nechávam srať na hlavu....ja som v bojovej nálade a vrhla by som sa do pomsty. Udala by som ho. Musia predsa existovať cestičky, aby ten človek pykal. Zlo má byť potrestané!!!! Yetinka, varujem ťa! Nikdy sa nepokús predstaviť mi svojho otca....
    publikované: 03.08.2009 20:59:16 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Matahari...
    žiadne problémy nie sú malicherné... a pomsta? z môjho pohľadu dnes už nič nerieši... dnes chcem ísť trocha ďalej... nechcem sa obzerať... bolí to, ale ja sa s tým vyrovnám... nevzdala som to vtedy, nevzdám to ani dnes... dnes už mám iné priority.. a množstvo priateľov.... a nového adoptívneho rodiča, ktorý sa drží hesla aj v dobrom aj v zlom... a to je pre mňa zatiaľ najväčší dar...
    publikované: 03.08.2009 22:08:02 | autor: yettinka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014