Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S mladším mužom: „Nevyhľadávala krátkodobé sexuálne vzťahy.“


 

Už niekoľko mesiacov si Dora kladie otázku, či má význam zotrvávať vo vzťahu, z ktorého zmizol akýkoľvek, i najmenší prejav telesnej blízkosti. Občasné Igorove bozky na líce jej pripadajú také neosobné. Také vzdialené jej predstavám o prejavoch skutočnej lásky muža k žene. Akoby ich manželstvo trvalo dvadsať rokov a nie necelé dva.

Je zvláštne, že si až pri Igorovi uvedomila, čo všetko jej doteraz v živote chýbalo. A napriek tomu, že ho má, aj stále chýba. Pri ňom akoby sa všetky tie pocity absencie znásobili. Denno-denne prežívajúc jeho chlad a odstup, si uvedomila ako veľmi  jej chýba vzájomné roznecovanie a upokojovanie túžob. A celkom obyčajné prejavy nehy ako pohladenie a objatie. Tak rada by sa niekedy večer len tak schúlila do jeho náručia.

Miesto toho sa trápila. Cítila obrovský smútok a prázdnotu. Dlho to vyvažovali aspoň hodiny vzájomných rozhovorov. Stále si totiž s Igorom mali čo povedať. No už pár týždňov prežívajú začiatok spoločného ticha. A to je pre ňu deprimujúce.

Niekedy sa jej zdá, akoby v nej svojim správaním vyvolával pocit viny. Pocit viny z uvedomelej závislosti na veciach povrchných, nepodstatných, nesúvisiacich s hlbokým prežívaním toho, čo chápal ako jediný skutočný a správny model života on. Nikdy celkom neprenikla do jeho duchovného sveta.

Dora veľmi dobre vedela, že jej momentálne túžby majú ďaleko od akejkoľvek povrchnosti, s ktorou ich Igor tak rád spájal.

 
Dora prežila bez lásky dlhé obdobia svojho života.
Vtedy sa jej telesné abstinovanie zdalo celkom prirodzené. Nerobila nikdy nič nasilu. Nevyhľadávala krátkodobé sexuálne vzťahy len preto, aby si mohla za každú cenu vychutnávať vzrušujúce okamihy v náručí mužov. Asi bola trocha konzervatívna.

A darilo sa jej v období bez lásky svoje túžby bez problémov umŕtviť. Vždy svoju sexualitu spájala s láskou. So spriaznenosťou. A s pocitom blízkosti.
   
A zrazu má manžela, ktorého nemôže pri zaspávaní ani držať za ruku. Manžela, úzkostlivo sa vyhýbajúceho akýmkoľvek dotykom, ktoré by mohli vzbudiť čosi „nečisté“. Vyhýbajúceho sa  všetkým tým prirodzeným a krásne vzrušujúcim okamihom, kedy sa dve bytosti premieňajú v jednu.
   
Dora si uvedomila, že aj keď si o nej možno bude Igor myslieť, že je povrchná, bude toto jeho spávanie jedným z hlavných dôvodov, pre ktoré sa s ním rozvedie.
Nikdy si nemyslela, že by jej manželstvo mohlo niekedy skončil pre takéto čosi.
Pre nenaplniteľnosť túžby.
 
A pritom to bolo na začiatku všetko také neuveriteľne krásne. A vzrušujúce.
Pamätá si na svoje neskrývané  prekvapenie, keď ju Igor po prvý krát chytil za ruku a keď ju začal bozkávať. Cítila sa ako malé neskúsené dievča. Ani vtedy ešte neverila, že by z toho mohol byť „ozajstný“ vzťah.
Bol taký mladý.
 

Nerovné vzťahy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014