Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S alkoholom si tykám: „Závislosti sa nedá zbaviť.“

 
 

Tento týždeň začal blogzin uverejňovať spomienky Sakti - ženy, ktorej do života vstúpil ako spoločník alkohol.

Vybrám tie najzávažnejšie z myšlienok, ktoré v jej texte odzneli a zároveň komenty, ktoré naznačujú, že je alkoholizmus oveľa častejším javom ako sa môže navonok zdať. Najmä alkoholizmus žien.

Teším sa na pokračovanie príbehu tejto silnej ženy, ktorú život nedokázal celkom zlomiť. A ktorá sa dokázala odraziť z dna, na ktorom ležala.
 

Sakti: „Závislosti sa nezbavíš, kým o nej nie si schopný hovoriť a kým neuveríš, že sa jej vlastne nikdy nezbavíš.
Závislosti sa nedá zbaviť, no dá  sa s ňou žiť v symbióze s vedomím, že ste si s ňou súdení - nechať žiť závislosť svojim vlastným životom a žiť si ten svoj, bez závislosti na čomkoľvek a komkoľvek. 

Všetko bolo v poriadku, kým nebol alkohol prostriedkom na vyriešenie neriešiteľného... postupne som strácala pocit zodpovednosti za svoje činy, čoraz ťažšie som rozoznávala rozdiel medzi opojnou eufóriou a realitou triezvej identity.

Môj život v triezvom stave nebol mojim svetom.
S alkoholom som necítila bolesť zo zrady manžela.

S alkoholom som sa nemusela priznávať, že som aj ja vinná a nemusela som si sypať popol na hlavu.
 
Kde bola moja súdnosť? Nepýtajte sa ma, neviem.
Nechcelo sa mi žiť a bála som sa zomrieť.

Dosiaľ nepoznané pocity zodpovednosti a hanby sa prebíjali k jadru mojej chabej osobnosti a hľadali si cestu k môjmu svedomiu.“

 

Komentáre:

...závislosť a ukočírovanie hraníc. Dôležitá otázka, na ktorú hľádame odpovede každý deň, a to nielen vo vzťahu k alkoholu.
19.11.2008 08:06 | autor: pumandulka
 
Tento príbeh je prínosom pre každého, kto si ho prečíta....
Ja mám síce k alkoholu veľký blok( snáď aj preto, lebo moja mamka tak riešila problémy), ale sestru tá vlna stiahla tiež.... najhoršie na tom je to, že ona ešte nie je vo fáze priznania samej sebe... a ja jej nedokážem pomôcť.
19.11.2008 10:27 | autor: Martina

Možno to bude smutné, možno to bude znieť trúfalo, ale trochu sa v tvojom príbehu nachádzam.... Začínam mať z toho strach...
19.11.2008 18:20 | autor: clementine
 

príbeh nie je len tvoj. Je to príbeh mnohých zien a dcér, rodín...
Je dobre ze o nom píšeš. Dala by som to nielen na blogzin ale aj do novín a časopisov... aby sa to dostalo k čo najširšiemu množstvu čitateľov, lebo píšes úprimne.
Ďakujem Sakti..:)

20.11.2008 11:37
| autor: jajaj

 
Tvoje rozprávanie je výborným svedectvom pre ľudí s podobným problémom, ktorí si zatiaľ cestičku k svojmu svedomiu nie a nie nájsť.
20.11.2008 13:53 | autor: KameliaB
 
rusalka
 
pokračovanie nabudúce
začiatok

Sakti, autorka autobiografického textu zomrela 24. 11. 2008
 

S alkoholom si tykám | stály odkaz

Komentáre

  1. ono záleží aj od oblasti,
    kde závislý človek žije... Dobre vieme, že na Slovensku sú kraje, kde pitie alkoholu je priam normálne, kde deti vyrastajú s tým, že piť je prirodzené ako jesť... Rodičia, starí rodičia, tetky, ujkovia, všetci viac menej požívajú alkohol...
    Sakti musí prísť na jednu vec - alkohol k svojmu životu fakt nepotrebujeme a bez alkoholu nám zostane dosť peňazí na iné radovánky...
    Problémy sa síce riešia ťažšie, ale riešia sa. S alkoholom sa iba tlmia...
    Veľmi držím palce...
    publikované: 21.11.2008 13:38:53 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. slabost
    bola to nutna cesta,mozno dnes uz vies preco bola nutna! iba tak ma zmysel vsetko....
    publikované: 21.11.2008 14:44:22 | autor: zerrou (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. sakti, ako hovori jeden moj znamy
    "je smekam". smekam pred kazdym zavislym ktory abstinuje, pretoze pre mna je to Clovek, veru tak, s velkym C. zakerna choroba potrebuje obrovsku davku chcenia zit, zit stastne, vratit sa spat k zdravemu zivotnemu stylu, chce to obrovsku davku pokory predovsetkym. a veru, ked sa dari, tak je to potom ako s tou solnickou, su stale zasoby energie, siri sa medzi spriaznenymi dusami, znasobuje sa, je to hotova hora soli ktorou je radost zo zivota, citlivost a tolerancia, otvorenost a uprimnost. tesim sa s tebou :))
    publikované: 24.11.2008 09:01:53 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Každý rieši problémy sebe vlastným spôsobom
    ...alkoholizmus je jedným zo spôsobov, ktorý začne deštruovať osobnosť človeka...

    Nedokážem sa dobre zžiť s axiómom, že „Závislosti sa nedá zbaviť.“ Nie som odborník pre takúto oblasť, no zdá sa mi to konštatovanie silné pre všetkých abstinujúcich. Možno je to skutočne tak. Neviem si to dať dobre do súvisu s tým, že keď človek nájde v sebe dostatok síl a ukončí víťazne boj s alkoholom, že stále ho označujeme závislým.

    Skúsim si prečítať predchádzajúce príspevky, možno to je vysvetlené...
    publikované: 24.11.2008 09:07:22 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  5. maco,
    aj cukrovkar - diabetik je so svojou chorobou spojeny navzdy, neda sa vyliecit, musi brat inzulin do konca zivota. tu je to tak, ze ked chce byt zdravy - abstinencia je jediny liek :) zakernost tejto choroby je v tom, ze ona je stale v podvedomi, choroba je stale pritomna. abstinencia je prostriedkom k zdravemu zivotu :)
    publikované: 24.11.2008 09:34:33 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Kordélia,
    áno, cukrovkár musí brať inzulín a práve tým sa líši od zdravého človeka.
    Keď už tak musím napísať, tak abstinujúci alkoholik sa ničím nelíši od zdravého človeka, len asi tým, že prestal piť alkohol. Asi ako tak, keď niekto zanechá ohrýzanie nechtov... ozaj, čo je taký človek ? Tiež má nutkanie dať prsty do úst... Viem, každá analógia môže pokrivkávať a mať protianalógiu, ale viem, že sú silní jedinci, ktorým nerobí potom už alkohol žiaden problém a nemajú z neho ani strach. Ale rád sa nechám poučiť...
    publikované: 24.11.2008 10:57:50 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  7. maco,
    neviem, ci vies, ze zavislost sa lieci v psychiatrickej nemocnici. su to mnohokrat velmi tazke stavy. abstinujuci alkoholik alebo abstinujuci zavisly od inych latok alebo aj nelatkovo zavosly sa lisi od zdraveho cloveka tym, ze je chory. a nie je to len o prestati pit alebo brat drogu, alebo prejedavat sa, alebo brat lieky a ine. je to omnoho zlozitejsi proces ako ochorenia tak i uzdravovania. a ked hovorim o procese, tak tym myslim dlhsiu dobu, nie len akt, ze prestanem nieco z toho brat. akakolvek zavislost a obzvlast od alkoholu je velmi podcenovana a ako choroba zatracovana. nie je to len o sile vole ako mnohi mylne si myslia. :)
    publikované: 24.11.2008 11:54:10 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Kordélia, poznám takých ľudí, ktorí sa liečili,
    a viem, že je to zložitý proces, lebo ľudia upadnú do takého stavu z rôznych príčin a dostať sa z toho "bahna " je koľkokrát nad sily samotného postihnutého, dokonca aj jeho blízkych. Viem, že je to veľmi zložitý proces. Ja som si len tak trošku zafilozofoval nad tým, že závislosti sa nedá zbaviť.
    publikované: 24.11.2008 12:08:43 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014