Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Príbehy jednej ma(mi)čky: Starenka


 
Sedávala vždy pri „šporhelte“.

Žeby to bol zvyk z dávnych čias, keď sedávala pri peci, aby sa trochu zohriala? Na starom byte mala pri ňom malú stoličku, tanier na kolenách, ani nedeľný obed nezjedla pri stole. Keď sa presťahovali, zasa si našla svoj kútik práve pri ňom. Pri tomto strávila veľa času. Kedysi bývala generál, hlava rodiny, všetkých dirigovala, starala sa o vnúčatá, o domácnosť, o záhradu, vtedy nebolo času vysedávať.

Zať bol v jej tieni, jasne dávala najavo, že ho tu netreba, zanevrela na chlapov. Ako mladá vdova, o všetko sa musela postarať sama, odvykla si. Byť piatym kolom u voza, to radšej zostával do noci v robote, domov sa chodil len vyspať. Vnučka sa vydala, zostala v byte a oni – dcéra, vnuk a zať sa s ňou presťahovali do nového. Ťažko si tam zvykala. Rovnako, ako keď ju sťahovali z rodnej dediny. Dcéra až tu zrazu zobrala všetko do svojich rúk. Vy ste sa mama dosť narobili, do záhradky sa choďte len poprechádzať, čo by susedia povedali, keby sme vás nechali okopávať. Variť netreba, my sa najeme v robote, vám voľačo urobím, a tak jej zostalo miesto už len pri tom „šporhelte“.

Ach, aký jej bol dlhý čas.

Čítať už nevidela, ani s okuliarmi, ani bez nich, sedela, driemala a vyčkávala, kedy príde niekto domov. Ale nie vždy sa za ňou ponáhľali. A keď sa dcéry opýtala: „Deš si zas tolko bola?“ ako by ju včela poštípala, až tak nadskočila. Čo si ja nemôžem ani po meste prejsť, ani sa s nikým porozprávať? A bolo dohovorené. Na starom byte jej naložila obed, keď prišla domov, vypočula si, čo bolo nové a pustili sa spolu do roboty. Teraz je vraj z ľudí unavená, nemá chuť sa rozprávať. Teší sa aspoň na sobotu, na nedeľu, možno príde vnučka, keď nie túto, tak budúcu.

Sama toho moc nenahovorí, ale má rada tie posedenia v kuchyni, mladí sa rozprávajú a ona počúva, niekedy tým rečiam už ani nerozumie, ale je tak rada, že sú tam, že je s nimi, každú chvíľu opakuje, šak som tak rada Gabenka, že si prišla. Občas jej zavolá aj z roboty, ako sa máte babka, čo robíte?

Kedysi jej rapotala, v záhrade som bola, duchny poprezliekala, ale teraz: „Čo by som ja robila, len tak posedávam, keby ma už panbinko radšej povolal k sebe, čo tu budem na tomto svete toľko zavadzať?“ Žmolí v rukách ruženec, pery čosi šepocú, do kostola sa jej už nechce.

Kedysi nevynechala jedinú nedeľu,  sviatok, májové pobožnosti, postretala sa tam s babami, posťažovali sa, poklebetili, ale v poslednej dobe ich nemôže vystáť. Len sa ohovárajú, nebude to počúvať. V spomienkach zablúdi do minulosti, ťažko sa jej žilo samej s piatimi deťmi, najmladšia mala šesť rokov, keď Štefan umrel a nechal ju napospas osudu. Vtedy nebolo času poddávať sa smútku, roboty bolo vyše hlavy. Nakŕmiť deti, dobytok a hybaj na role. Od skorého rána do večera sa nezastavila, do postele líhala polomŕtva, nebolo kedy rozmýšľať, prečo ju panbožko takto trestá.
Zato teraz si často poplače. Spomína na všetky krivdy, ústrky, svokrin štipľavý jazyk. Akoby počula to jej: „Terentete aj rozterentete, zaňát aj rozzaňát!“ Večne zabŕdala a nakoniec to bola ona, kto ju doopatroval, nie vlastné dcéry. Na smrteľnej posteli nikoho pri sebe nezniesla, ustavične vykrikovala: „Anná, kde si?“
 

Ách, keby som si to radšej nepamätala, ale fakty sa jej neúprosne vynárajú pred očami, udalosť za udalosťou, vidí detaily, podrobnosti a čo bolo včera, predvčerom, na to si nespomenie. Aká bola kedysi odvážna. Keď im cez vojnu pridelili Nemcov do chalupy, bránila sa tomu zubami – nechtami. Vojaci pribíjali skoby do stodoly pre kone. Len čo prvú zatĺkol, priamo pred nosom mu ju vytrhla, taká sila bola v nej.

Alebo jeden, Picinko ho volali, spal v kuchyni, prišla k nemu, vytrhla mu vankúš spod hlavy: „Na mojich poduškách ty spať nebudeš!“ Vyskočil na rovné nohy, tak sa preľakol, nevedel, čo sa deje, ani jej nerozumel. Iba zázrakom jej tieto výtržnosti prešli. Zastreliť niekoho cez vojnu aj za menšie previnenie, nebolo nič výnimočné. Zostalo by po nej päť sirôt. Vtedy takto neuvažovala, bránila si svoje.

Neskôr museli odísť na Kykulu, front postupoval priamo cez ich dedinu. V snahe zachrániť majetok, zakopali do záhrady, čo sa dalo, ale nič im nezostalo. Chalúpka zničená, všetko porozbíjané, keď sa vrátili, začínali úplne odznova. Boli takí, čo sa nevrátili, človek bol vďačný aj za holý život...
 
Chvála Pánu Bohu, z ich rodiny sa nikomu nič nestalo. Domov sa vracali cez zamínované pole, musel pri nich stáť anjel strážny. Poutiera si slzy rožkom fertuchy, ruženec jej skĺzne na zem, celkom zabudla, že sa modlila. Poobzerá sa po kuchyni, akosi sa zotmelo, nevidí ani na hodiny. Pri vstávaní sa chytí za kríže, zastoná, podíde k vypínaču, rozsvieti. Štvrť na sedem! „Kedy zas dokapú? Neni tu s kým slovka preriecť.“ Odhrnie záclonu a zahľadí sa na cestu.
 
 
© Gabika
 

 

Staroba | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014