Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Odozvy: Ubližuje deťom viac rozvod či zlé súžitie rodičov?

   
Vo včerajšej úvahe Čokomilky „Nevera je sladké vzrušenie, no aj odporné peklo, čo nedáva šancu dieťaťu,“ odznelo jednoznačné stanovisko na otázku položenú v názve dnešných Odoziev.
 
Možno práve táto jednoznačnosť vyvolala diskusiu, ktorá v prípade niektorých čitateľov zastávala vyjadrovala celkom opačné stanovisko, než bola sťať autorky.
 
Téma kvality života detí po rozvode by si isto zaslúžila oveľa väčší priestor.
Vrátim sa aspoň k niektorým komentárom, ktoré považujem za zaujímavé, hoci často celkom protichodné.
Stoja za ďalšie zamyslenie a rozvíjanie diskusie.
 
-         „Bolesť dieťaťa pri strate zázemia - rodičov - istoty je veľká cena za "riešenie" partnerských problémov.“ (JozefD)
  
-         „...žiť s niekým, kto ma dennodenne štve, ničí, obsadzuje mi dom, 20 rokov, kým akože deti sú nedospelé, prísť o mladosť, radosť, krásu... a všetku tú vyschnutosť, manželstvo bez lásky a iskry, učiť deti? (Sygon)
  
-         pri celom tomto seriáli sa mi natíska otázka: čo je to vlastne láska ? je to zaľúbenosť a vlastné prežitky? Alebo je to zodpovednosť voči partnerovi s ktorým som podnikla taký nádherný projekt ako je počatie a výchova dieťaťa a k dieťaťu samému? Neviem…“ (eulalia)
  
-         „Absolútny nesúhlas. Nie, rozvod či nevera neubližuje deťom.
Deťom ubližuje boj partnerov, ktorý si nedržia medzi sebou ale prezentujú ho aj pred potomkami.
Deťom ubližuje nezáujem rodičov, ktorí majú svoje záujmy už inde a rodina už nie je pre nich dôležitá... „ (bludička)
  
-     „Čokomilka, tak tento krát s tebou nesúhlasím, po prvé každé dieťa, prežíva rozvod svojich rodičov inak - pre niektoré z nich je to peklo, pre iné zas oslobodenie od pekla. Je to vlastne rozprávka o milosrdnej lži - veď nevera, aj keď dominuje v štatistikách, nie je jediným dôvodom rozvodu, práve naopak, často je sprievodným javom toho, že vo vzťahu čosi nefungovalo. Matka, ktorá sa cíti v manželstve ako obeť, ktorá žije pod tlakom negatívnych pocitov, nemôže dať svojmu dieťaťu to, čo by najviac chcela - pokoj a rovnováhu. To dieťa raz na to príde, že sa obetovala kvôli nemu. A žiť s takýmto vedomím je možno rovnako ťažké, ako s vedomím nevery.“ (Rozprávkarka)
  
-         „Keď sme s niekým splodili deti, nový život tak by sme mali byt zodpovední mu dať všetko čo mu patrí... zastávam názor, že je to naše právo! a nie povinnosť.
Niekto vraví o obeti - obetovať sa...nemám rada toto slovo ani tento štýl...jediné čo človeku ostane isté sú jeho deti.“ (jajaj)
 
 
Rusalka

Odozvy | stály odkaz

Komentáre

  1. Zuzana - v tom komente si vystihla aj môj názor..
    lenže...na deti treba hľadieť, ak už na ne chceme brať ohľady, predtým,ako sme neverní...

    Pretože ísť do nevery na slepo..bez ohľdu na následky - tak to potom dovidenia.. - zapácha to nezrelosťou daého človeka.. alebo nedostatkom citu...

    - alebo nadmerným egoizmom..ale zas .. egoistom je ľahostajná reakcia detí..
    publikované: 31.10.2008 06:16:23 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ja si myslim, ze zavisi
    od pripradu po pripad. Niektore deti velmi trpia v nevydarenych manzelstvach (vid ja..) a niektore zase ked pridu o kontakt s jednym s rodicov. Asi vsetky deti trpia ked rozvod prebehne zle a rodicia riesia cez deti vlastne spory atd…Myslim, ze vsetko zavisi od schopnosti rodicov riesit svoje problemy…hlavne aby usetrili deti ich vlastnych problemov...
    MissEllie - suhlas...
    publikované: 31.10.2008 12:19:59 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ellie
    A co podla teba ma clovek zohladnit pred neverou ?
    publikované: 31.10.2008 19:58:10 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  4. eulalia
    ta iluzorna snaha dospelych usetrit deti od problemov, kde k tomu ty rodicia prisli ? Problemy su ludske normalne a deti ich zvacsa su schopne chapat, lenze rodicia nevedia byt casto ani uprimni k sebe , nieto k detom.
    publikované: 31.10.2008 19:59:42 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  5. mali by zohľadniť následky..každopádne..
    mali by rátať s tým,že ich nový partner nemusí mať k ich deťom rovnaký vzťah,ako k nim samým...že deti nemusia nutne chcieť odísť s ním..že reakcia každého člena rodiny, spoločného známeho, aj človeka z okolia, nemusí byť vždy taká,ako budú očakávať..že nie všetci poľutujú podvedeného..a nie všetci podvádzajúceho...

    že niekto to uvidi bielo..niekto čierno..niekto červeno..niekto ružovo..a niekto bude kašlať na pravdu..

    a položiť si otázku: dokážem byť štastnou s iným mužom aj v prípade, že ho moja rodina nedokáže akceptovať? aj v prípade,že si moje deti nezíska tak,ako mna? aj v prípade,že on bude mať isté povinnosti k svojej pôvodnej rodine?..

    kolko dokážem zniesť? čo bude pre mňa cez hranicu mojej znesiteľnosti?..čo pre neho?..

    no..a ak po takejto analýze zistím,že fakt ten môj doterajší real život je na tolko nahovno,že toto všetko dokážem za každú cenu...potom ísť..bez váhania..
    publikované: 31.10.2008 20:19:04 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014