Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nič nebude ako predtým: „Prestala bojovať s časom.“

 
Posledná návšteva u kamaráta - psychoterapeuta.

Cíti sa uvoľnene, zámerne kráča pešo stredom mesta, vychutnáva vnútorný pokoj, príval novej energie, ľudia prúdiaci všetkými smermi jej už nepripadajú takí cudzí, vzdialení, nie je na druhom brehu, je medzi nimi, s nimi.

Keby vtedy vedela, že raz dokáže prísť až sem, nebolo by to pre ňu také stresujúce, beznádejné, zúfalé. Tá rana, ktorá jej prechádzala hruďou, bola pred časom otvorená, čerstvá, bolela neustále a chvíľami ešte viac, pri akomkoľvek záchveve, myšlienke, pohybe, ako nožisko zapichnutý hlboko, hlboko, najhlbšie.

Vedome skúma svoju ranu, je tam, ale nebolí, je v nej, je prevŕtaná skrz – naskrz, ale okraje sú zahojené, oblé, cíti otvor tak presvedčivo, až ním  vetrík prefúkne, protiidúci ľudia môžu cezeň pozerať do diaľky. Sotva sa niekedy zacelí, ale aj takto je to dobre.

Vyjasnila si veľa vecí.
Slovíčko musím nie je katom, nebojí sa jeho sekery, nezotne jej hlavu.

Ona nemusí nič. Celkom nič. Keď ráno nevychystá deti do školy, nestane sa nič. Napíše im ospravedlnenku, z rodinných dôvodov. Neurobí to, ale môže. Keď im jeden deň neurobí desiatu, nezomrú od hladu. Ona ju urobí, ale nemusí. Keď ráno nenavarí štyri litre čaju, budú piť minerálku. Keď nebude deň, týždeň cvičiť s postihnutou dcérou, neohrozí to jej zdravotný stav. Cvičí ďalej, ale nemusí. Neskutočná úľava.

Prestala bojovať s časom.

Kedysi potrebovala hranice, limity, odvtedy, dovtedy. Teraz bolo odvtedy, ale dokedy? Táto hranica sa definitívne vymazala, učí sa s tým žiť, prijať nekonečno, žiť zo dňa na deň, nemučiť sa otázkou, koľko toto potrvá, koľko ešte vydržím.

Vydrží. Nemusí, ale vydrží, snáď...
Toto nie je ako prvá materská dovolenka. Šesť mesiacov platená, do troch rokov neplatená, bola doma dva roky, sama sa tak rozhodla. Pri druhej dcére vedela rovnako, že dlhšie, ako tri roky doma nebude, pôjde do práce. Išla skôr, ale poznala pravidlá. Zrazu sa všetko zaužívaným pravidlám vymyká, najskôr zostala doma s chorou dcérkou, volalo sa to ošetrovanie člena rodiny, nečakane sa ocitla v nemocnici, ošetrovanie sa zmenilo na práceneschopnosť, po predčasnom pôrode jej vypísali materskú dovolenku.
 
Nedeptalo ju to, že bude trvať viac ako tri roky. Ona len potrebovala, aby jej niekto povedal konkrétne číslo: štyri, päť, sedem? Kedy a hlavne či sa skončí.
 
Prechádza okolo kaviarničky, ľudia sedia pod slnečníkmi, popíjajú kávu, colu, minerálku, z reprákov sa valí Wind of Change. Scorpions jej vlievajú úžasnú silu, v tej pesničke je toľko energie, zaplavuje ju celú, od hlavy až po končeky prstov, chce sa jej spievať s nimi. Nasáva atmosféru neskorého letného popoludnia, slnko už nepáli, len príjemne hreje a ona sa znova cíti na tomto svete doma, nie ako mimozemšťan.

Kráča v ústrety nekonečnej drine, povinnostiam, starostlivosť o dve zdravé a jednu postihnutú dcéru jej zaberá celučičký deň, ale už vie odstúpiť o krok a pozrieť sa na všetko zvonka.

Vidí aj šťastné chvíľky a dokáže sa zasa tešiť z obyčajných vecí. Hlavne verí, že raz bude lepšie.
 
 

Keď je život zrazu celkom iný | stály odkaz

Komentáre

  1. :-))
    Bude lepšie.. raz je človek dole, potom zase hore, je to ako húsenková dráha... som rada , že príbeh pokračuje...
    publikované: 02.03.2009 07:22:58 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. zda sa mi,
    ze ked ludska bytost prekona nieco velmi silne, naraz ma aj na rozdavanie, ako keby jej energia sa premenila na zazracnu sol v solnicke - dava z mala a vracia sa jej omnoho-omnoho viac. tak na mna posobis aj ty, eva. a poznam ten uzasny pocit - nemusim ale chcem. aj u nas v rodine sa nieco zmenilo, tiez mame otvoreny koniec. nevieme ako to pojde dalej - ale vsetci chceme, nosime v sebe Lasku, odovzdavame a berieme, pomaha to.
    drzim ti palce v kazdodennom zivote :)
    publikované: 02.03.2009 08:20:33 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. kordelia
    veľmi pekne si to napísala,prajem vám veľa síl a trpezlivosti.
    publikované: 02.03.2009 08:33:43 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Nádherný opis udalostí.
    Krásne si to opísala. A určite sa všetko dobre skončí. Treba len veriť a veci prijať také aké sú. Ak začneš veci porovnávať, budeš do konca života nešťastná. Želám Ti mnoho úspechov na Tvojej neľahkej ceste životom. A nezabdni, koľko lásky dieťaťu odovzdáš, toľko Ti vráti jeho nežný, detský úsmev späť.
    publikované: 02.03.2009 12:44:43 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014