Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nič nebude ako predtým: „Predstavte si, malá žije!“

 

Ráno skúša vstať z postele, dostáva závrate, znova a znova padá na posteľ. Niet sa čo čudovať, ležala príliš dlho, k tomu upokojujúce prostriedky,  stráca rovnováhu. Trvá celú večnosť, kým to rozchodí a dostane sa pod sprchu.

Niektoré pacientky prepustili, prichádzajú nové, odmieta zoznamovať sa s nimi, nie je schopná ani ochotná absorbovať ďalšie osudy, ďalšie príbehy. Nezaujímajú ju. Nechce si na nikoho zvykať a potom sa s ním lúčiť. Stačilo.

Všetky sa už vymenili, len ona tu trčí a nik nevie, dokedy. Momentálne obsadenie je dosť kruté. Dvom mamičkám nosia bábätká na kojenie, jednej uväzujú prsia, aby sa jej netvorilo mlieko, dieťatko je mŕtve. Ako sa asi tá cíti, pri pohľade na dojčiace matky?! Ďalšie čakajú, ako to s nimi dopadne a ona nevie, čo s ňou bude ďalej, hoci TO už dopadlo. Na vizite sa nedozvie nič, polihuje, necíti sa najlepšie, má teplotu, nevedia z čoho.

Na druhý deň pribehne lekár, ten istý lekár, ktorý ju rodil a spomínal vadné dieťa a nadšene jej oznamuje: „Predstavte si, malá žije! Bol som sa na ňu pozrieť, je na jednotke intenzívnej starostlivosti, môžete ísť za ňou.“

Nechápe. Prvé, čo jej blysne hlavou – ako dobre, že som jej nedala meno Betka. Uvažovala o tom, keď primár hovoril, že dieťa neprežije, pomenovať ju po babke, ktorá zomrela skôr, ako sa dozvedela, že je tehotná. Hoci sa jej toto meno nikdy nepáčilo, zdalo sa jej symbolické pomenovať ju po nej, snáď sa tam hore niekde stretnú, stará mama a vnučka, dve Betky.

Ešteže to na poslednú chvíľu zmenila. Akoby toto bolo teraz podstatné.  

Zhlboka sa nadýchne a vykročí. Nevie si predstaviť 970-gramové dieťa. Obúva si galoše, oblieka plášť, na hlavu šatku, až potom môže vstúpiť. Zahľadí sa na inkubátor, trvá hodnú chvíľu, kým dokáže zaostriť zrak na malé tielko.

Je pekná! Vôbec nie je vychudnutá, líčka má ružové, počíta prstíky, na rukách, na nohách, má nechtíky, mihalnice a v knižke písali, že v šiestom mesiaci ešte nemá! Nestačí sa čudovať, aká je drobulinká a pritom krásna! Leží pokojne, asi spinká, je napojená na prístroje, na telíčku má rozmiestnené tri hadičky.

Chvíľu postojí, potom poďakuje sestričkám a odchádza. Je zmätená.
Má sa tešiť alebo báť?

Prichádza každý deň, váha klesá, ako u každého novorodenca, ale keď schudne o 200 gramov štvorkilové bábätko, nie je to vôbec vidieť. Ona o pár dní nachádza v inkubátore kostičky potiahnuté kožou, nožičky sa vystierajú a priťahujú, pritiahnuté pripomínajú strniskového koníka. Na tabuľke si prečíta poslednú váhu – 720 gramov, odchádza bez pozdravu.

Návštevy začínajú nosiť vianočné pečivo, spolupacientky majú na stolíkoch mikulášske balíčky. Ten jej, leží v inkubátore. Narodila sa presne na Mikuláša. Nechce zaťažovať okolie svojimi problémami, zbytočne ich strašiť, najmä tie, ktoré samé nevedia, či sa im podarí svoje dieťatko donosiť. Uzatvára sa čoraz viac do seba.

Primárka novorodeneckého oddelenia jej hneď na začiatku povedala, že dieťa je veľmi nezrelé, nedokáže samo dýchať, stav je kritický, má sa pripraviť na všetko. Zlé správy opakuje s menšími obmenami deň čo deň, navyše jej dáva najavo, že zaberá zbytočne miesto, nemá tu čo robiť. „Ak trváte na tom, nemôžeme vás vyhodiť, ale my vás nepotrebujeme, malej nepomôžete, mohli by ste ísť domov, môžete sa informovať telefonicky každý deň.“

Večer stojí pri okne, hľadí do tmy a zrazu sa to všetko prevalí, už nechce byť statočná, je jej jedno, že všetci spia. Lomcuje ňou zúfalý plač, chce sa jej kričať, prečo sa to stalo, prečo jej nikto nepomohol. Uvedomuje si krutú realitu, fakt, že je to tak a už nikto a nič nevráti bábätko späť do jej tela a jej zostáva iba bezmocne sa prizerať, ako to všetko dopadne.
Rozhodne sa. Pôjde teda domov.

Mama sa stará o deti, aj o takmer deväťdesiatročnú babku, doma bude užitočnejšia. Neskutočne sa teší na dievčatá, nevidela ich, ani nepočula vyše dvoch týždňov, zakázala mame dávať ich k telefónu, nezvládla by to, určite by plakala, nezmohla by sa na slovo. Veď čo to s ňou urobilo, keď našla v taške s minerálkou lístok od staršej, ako im chýba, ako jej budú pomáhať, keď sa vráti a od malej obrázky, písať ešte nevedela.

 

Keď je život zrazu celkom iný | stály odkaz

Komentáre

  1. Nádherne,
    ale veľmi smutné. Vidieť, že si tým celým prešla. Príbeh je neuveriteľne precítený. Ďakujem Ti.
    publikované: 26.02.2009 09:42:40 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hm
    my sme presli podobny osudom, no nemali sme take stastie. nas chlapcek to nezvladol. drzim palce
    publikované: 27.02.2009 09:09:19 | autor: michal (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :-(
    smutné...
    publikované: 27.02.2009 21:19:00 | autor: snezka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014