Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nič nebude ako predtým: „Operácia sa podarila, možno... raz... bude chodiť.“

Izba číslo šesť.

Vybalia si zopár vecí. Matka a dievčatko. Neznáme prostredie im nepridáva na odvahe. Sú stiesnené, vystrašené, aj keď matka sa snaží pôsobiť isto a vyrovnane. Raz sa rozhodli a treba tomu podriadiť všetko. Len čo si trocha privyknú, že tieto steny, postieľka a nočný stolík, budú na pár dní ich dočasným domovom, na chodbe vypukne zmätok, sestričky a lekári pobehujú hore – dole.

Dvere sa rozletia a príde rozkaz. Ihneď si zbaľte svoje veci, presťahujte sa do jedálne a čakajte. Na vedľajšej izbe sa vyskytlo infekčné ochorenie, potrebujú malú izbu na izoláciu, vy pôjdete do veľkej, keď sa vydezinfikuje.
Matka sedí na stoličke v neútulnej jedálni, taška pri nohách, dievčatko na kolenách sa k nej túli v pyžamku, je tam chladno. Po hodnej chvíli sa konečne dostane do postieľky.

Deti behajú z izby do izby, hoci to majú zakázané, nerešpektujú pokyny sestry. Vykrikujú, berú si navzájom hračky, dieťa s Dawnovým syndrómom je nezvládnuteľné viac, ako ostatné. Búchajú dverami, neustále otvárajú a zatvárajú svoje plechové skrinky, ktoré vydávajú nepríjemné zvuky.

Dievčatko sa zakaždým  strhne, rozplače, odmalička veľmi citlivo reaguje na hluk. Matka je znepokojená, o dva dni ich čaká dôležitá operácia, potrebovali by viac pokoja. Večeru v jedálni malá odmieta, rovnako stravu na druhý deň.

Pri prvom meraní teploty matka zdrevenie. A je to tu! Zvýšená teplota. Rovnako ako pred prvým termínom operácie. Tá sa zrušila, hoci išlo iba o planý poplach, teplota ustúpila sama, bez akýchkoľvek príznakov choroby. Teraz to nemôže dopustiť. Všetky predoperačné vyšetrenia majú za sebou, ak to prizná, boli zbytočné.

Príčinou je psychika. Nemôže to byť nič vážne. Striasa teplomer pod tridsaťsedem, nahlási nepravdivý údaj a s obavami čaká na ďalšie meranie.Teplota sa však vytrvalo škriabe nad tridsať sedmičku po druhý, po tretí, aj po ďalší raz. Mrazenie v žalúdku, povedať, nepovedať? Zatiaľ nepresiahla tridsaťsedem päť, nemôže to byť predsa žiadny zápal. Klame ďalej. Večer je posledná šanca vyjsť s pravdou von, ráno ju operujú.

Zvádza boj, zvažuje, polomŕtva strachom, zatají posledný raz. Dievčatko dostáva predoperačnú tabletku, spokojne zaspáva, omámené zázračnou pilulkou. Ona ju chvíľu pozoruje a odchádza do izby matiek.

Leží na posteli, oka nezažmúri, čo som to urobila?! Ak sa niečo stane, ako budem s týmto pocitom ďalej žiť? Ale čo ak teploty neustúpia a operácie sa nikdy nedočkáme? Koľko pokusov ešte? Nikomu sa nemôže zveriť, nikto jej neporadí, len ona je zodpovedná za svoj skutok, nikto z nej nesníme v tejto chvíli ťarchu rozhodnutia.

Na izbe je sama, za oknami blikajú svetlá, šumia obrovské topole, desivú atmosféru dotvára ustavičné zavýjanie psa. Je zúfalá a bezradná. Strachom sa prepadá do najhlbšieho vnútra a hoci v kostole bola naposledy ako jedenásťročná na birmovke, začína sa modliť. Najskôr iba potichu prosí niekoho, niečo, nejakú vyššiu silu, aby im pomohla, nech nedopustí, aby sa stalo niečo zlé. Postupne sa jej v pamäti vynárajú slová Otčenáša, Zdravas Mária, Verím v Boha, tam sa zamotá a nevie skončiť, slová sa krútia do kruhu a modlitba nemá konca.

Upadá do kratučkého nepokojného spánku. Nad ránom vyskočí z postele a zakráda sa k detskej izbe, skôr než príde sestrička s teplomermi, vkladá svoj vlastný spiacemu dievčatku pod pazuchu a čuduj sa svete! Tridsať šesť štyri! Neskutočná úľava, radosť, rozhodla sa správne. Pomaličky sa rozvidnieva, začína ďalší deň, bežná rutina.
 
Ošetrovateľ berie malú z náručia matky a odnáša ju do operačnej sály. Matka sedí pri prázdnej postieľke a čaká. O niekoľko hodín privezú dievčatko s nožičkami v sadre až po zadok.

Operácia sa podarila, možno... raz... bude chodiť.
 
 
 

Keď je život zrazu celkom iný | stály odkaz

Komentáre

  1. Veľmi,
    veľmi Vám držím prsty. A uvidíš, že sa to nakoniec všetko dobre skončí. Želám krásny deň!
    publikované: 03.03.2009 14:03:24 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014