Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď chýba sebeláska: „Vedela, že je v nej obrovský pretlak temperamentu.“


 

Kristína premýšľala, čo to bolo, čo zlomilo odstup, ktorý si vo virtuálnom svete dovtedy zachovávala.

Asi jej najviac imponoval Oliverov zmysel pre humor, príjemná a nevtieravá komunikácia. A keď začal rozprávať o svojich záujmoch, mala pocit, že by s ním celkom rada trávila voľné chvíle. Navyše bol starosvetsky galantný a jej sa páčilo, že ju niekto po dlhej dobe oslovuje menami ako Kristínka a slniečko. To už nepočula roky.

Napriek vzájomným sympatiám jej trvalo niekoľko mesiacov, kým sa odhodlala na stretnutie. A práve v čase, keď už si bola celkom istá, že ho chce spoznať v reáli, sa Oliver odrazu odmlčal.
Nevedela, čo sa stalo. Chvíľu si už dokonca myslela, že sa viac neozve.

Nestihli si ešte vymeniť telefónne čísla a tak jej nezostávalo nič iné len čakať.

Po viac ako týždni jej napísal. Bol to pre ňu šok, keď jej oznámil, že má zhubný nádor a že ho čaká dlhodobé liečenie.
 
Kristína privrela oči, snažila sa vžiť do pocitov, ktoré vtedy k Oliverovi cítila. Prišlo jej vtedy také prirodzené, že napriek tomu, čo jej povedal, súhlasila so stretnutím. A potom aj s ďalším. Vtedy ešte vôbec nevyzeral chorý. Bol presne taký milý, usmievavý a galantný, ako si ho predstavovala za písmenkami.

A tak sa začali niekoľkokrát v týždni stretávať na káve, alebo sa len tak prechádzali mestom, veľa sa smiali a Kristína si myslela, že mu táto spoločná radosť môže pomôcť nad chorobou zvíťaziť.
Verila, že sa vylieči.
Neprestal ani chodiť do zamestnania. Dokonca si brával prácu aj domov a ona mala vtedy pocit, že napriek istým obmedzeniam, ktoré jeho diagnóza spôsobovala, by s ním dokázala byť šťastná.

Bola vtedy presvedčená, že aj vzťah bez sexu môže byť plnohodnotným vzťahom. Ju samú tieto myšlienky prekvapovali. Nikdy pred tým takto o vzťahu neuvažovala. Vedela, že je v nej obrovský pretlak živočíšnosti a temperamentu. A napriek tomu sa rozhodla to skúsiť.

Asi to bolo tým, že jej najviac zo všetkého chýbala opora, blízkosť a neha. Že už nechcela byť deň čo deň večer sama.

Nevnímala veľmi signály, ktoré jej už vtedy mohli napovedať, že nie všetko je také, ako to navonok vyzerá, alebo ako to bolo napísané.
Občasné Oliverove prejavy nervozity a úniku kdesi mimo ich priestor pripisovala jeho diagnóze. Ona sama by asi bola na jeho mieste oveľa nervóznejšia. Mala pocit, že svoju chorobu zvládal na výbornú.

Staral sa o svoju chorú mamu, pracoval, liečil sa a vo voľných chvíľach boli spolu.
 
Teraz vie, že práve vtedy si o ňom vytvorila celkom mylnú predstavu.

Vykreslila si ho ako starostlivého a milujúceho syna. Ako obetavého muža, ktorý myslí viac na druhých ako na seba.
Nepoznala však skutočnosť.
 
Po pár týždňoch spoločného vzťahu mu zomrela matka.
A Kristína vedela, že ju teraz bude Oliver potrebovať viac ako pred tým. Že jeho žiaľ a smútok môžu jeho vlastný stav len zhoršiť. Presne tak ako samota, počas ktorej by ostával iba so svojimi myšlienkami a chorobou.

Nasledovalo pre ňu vyčerpávajúce obdobie. Nemohla byť u neho často. Ako matka troch detí mala aj dosť vlastných starostí. No chodila k nemu každú voľnú chvíľu. A pomáhala mu ako vedela. Až teraz si uvedomuje, že odvtedy nebola žiadna káva, žiadna vychádzka. Nič. Len jej práca, domácnosť a byt Olivera.
Vôbec to tak vtedy nevnímala. Hoci by sním bola šla tak rada napríklad do kina.
Od smrti jeho matky už spolu neboli nikde.
A po troch týždňoch sa jeho stav výrazne zhoršil.
 
 
 
© Sooshn
(autorka príbehov: Emma, Nevera, Láska na jednu noc)
 
začiatok

Príbehy, ktoré píše život | stály odkaz

Komentáre

  1. Soooshn, rada ťa vidím... No, áno, virtuál, fenomén dneška,
    asi sa ho musíme naučiť tak, ako sme sa ako malí školáčikovia učili písať a čítať. Pre mňa osobne to znamená dať mu vlastnú dimenziu, a neprežívať ho ako reál, pretože dva reále sa vedľa seba neznesú - jednoducho sa pobijú.
    A tak vyhradzujem pre virtuál jeho vlastný svet (v sebe). Stretla som v ňom ľudí, ktorých mám rada, obdivujem, ale aj ľudí, čo mi ublížili a musela som sa s tým vyrovnávať. Niekto by povedal - trápenie navyše. Ale aj radosť a potešenie navyše... Hádam je to aj v tom, aby som si nevylúpla z virtuálu lenjedného človeka, ku ktorému upnem svoje srdce, ale všetkých tých, čo ma nejakým spôsobom obohatili.
    publikované: 10.02.2009 10:49:25 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hm....
    vdaka virtualnemu svetu som stretla zopar uzasnych realnych ludi...ziskala som v nich novych priatelov, stretavame sa , mame si co povedat, tesia nas spolocne chvile.
    Vo virtualnom svete su ti isti ludia ako v realnom, aj v realite casto az po dlhsom case zistis, aky clovek je...
    Mozno clovek k sebe pritahuje podobne typy bez ohladu na to, ci sedi pri PC, dovola sa na nespravne cislo, stretne niekoho na ulici...
    publikované: 10.02.2009 12:48:22 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Rozprávkarka, myslím, že príbeh Sooshn
    je hlavne o reálnom živote... hoci začína i končí vo virtuáli...
    Už som včera písala, že pre blogzin zadám tému virtuálnych vzťahov... vidím, že aj v tomto príbehu virtuálna realita trocha odvádza od samotného príbehu.

    Asi sme do virtuálneho sveta priveľmi vtiahnutí...

    Škoda, že tá časť príbehu, ktorú si všimol Ján sa stala podnetom na diskusiu inde ako tu... myslím, že ten moment o ktorom sa teraz u neho diskutuje je pre túto časť príbehu veľmi dôležitý
    publikované: 10.02.2009 14:27:51 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Hanka aj ja :-)
    Napríklad Teba :-)
    publikované: 10.02.2009 14:28:33 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. aj tu sa chcem pytat
    preco Kristina nevedela sa opytat priamo, preco je Oliver nervozny hned ako si to vsimla? vie sa Kristina opytat ked v niecom si nie je ista? vie sa porozpravat o pocitoch? chce aj vediet alebo jej staci domysliet a povedat si, asi to bude tym? zda sa mi, ze Kristina az prilis pripisuje ludom vyznam ich konania podla seba samotnej, podla vlastnych predstav a skusenosti. ako keby neveda pocuvat, a ani sa pytat. ako keby sa bala, ze otazky mozu nieco pokazit. co by mohli? mohli by narusit jej vlastny svet? jej predstavu o potrebach a tuzbach? a jej ocakavania? co keby sa nenaplnili, keby odpoved bola ina, nie podla jej predstav? uniesla by to? vedela by prijat existenciu aj ineho postoja? aj keby bol pre nu neprijatelny. co by to potom v nej vyvolalo? vedela by to zvladnut? kolko z mnozstva mojich otazok napadlo Kristinu? a kolko ich ostalo nevyslovenych? nezodpovedanych?
    publikované: 10.02.2009 20:26:59 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Rusalka, to iste...:)

    Ak si predstavim seba v Kristininej kozi, tak to vidim takto:
    stretnem niekoho, s kym sa postupne spoznavame, sme si sympaticki, mame sa o com rozpravat, je nam spolu dobre, mame podobne zaujmy, temy...chcem byt s nim stale viac...ak on citi to iste, preco nebyt spolu pod jednou strechou?
    Ak si obaja myslime, ze to ma zmysel, ze nam moze byt spolu fajn...kto neskusi, nevie...nadej a sny su uzasne, okrasluju zivot...

    "Asi to bolo tým, že jej najviac zo všetkého chýbala opora, blízkosť a neha. Že už nechcela byť deň čo deň večer sama.

    k tomu uz nemam co dodat...
    publikované: 10.02.2009 20:45:41 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Ahoj Rozprávkarka
    Kristína virtuálu istým spôsobom uverila. Uverila obrazu človeka, ktorý si o ňom vytvorila na základe písomnej komunikácie. Síce komunikácie, ktorá trvala niekoľko mesiacov, ale tak či tak len virtuálnej.
    Asi je pravdou, že sa človek v tomto svete môže oveľa viac zapliesť do ilúzií a do snov. A potom sa z nich v reálnom živote asi dlhšie vymotáva.

    Kto vie, či v tomto prípade Kristína viac získala, alebo stratila.
    publikované: 10.02.2009 20:53:40 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  8. hm, ak by som po blízkosti túžila tak ako Kristína,
    robila by som asi to isté a súhlasila s mnohými ústupkami...najmä, ak by mi na tom človeku záležalo alebo by mi bol veľmi sympatický...v tom svojom terajšom živote si to však už bez nehy, opory a spoločnosti muža neviem predstaviť...som zaho vďačná a to isté prajem aj Kristíne :)
    publikované: 10.02.2009 20:56:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Kordélia,
    Kristína sa pýtala, prečo je nervózny, prečo reaguje a koná tak ako koná. Oliver sa vždy odvolával na svoj zdravotný stav. Ním si ospravedlňoval všetko svoje neobvyklé správanie či reakcie.

    Ale pravdu máš (ako sama uvidíš v pokračovaniach príbehu) že má vo všeobecnosti naozaj problém klásť otázky, závažné otázky, také dôležité pre vzťah. Keď s otázkami začne, bude už vlastne neskoro.

    publikované: 10.02.2009 21:03:17 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Hanka, myslím že si vybrala tú najdôležitejšiu vetu
    z tejto časti príbehu. Tá vysvetľuje prečo Kristína konala tak ako konala.
    publikované: 10.02.2009 21:05:10 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Dionea, áno, bola to cesta ústupkov.
    Ústupky za cenu pocitov nehy a opory.
    Škoda len, že sa Kristína tej opory nedočkala.
    publikované: 10.02.2009 21:07:38 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Niekedy sa to dopletie
    Ťažko je mi posúdiť Oliverove problémy. Ale žena s obrovským pretlakom temperamentu a živočíšnosti, ako to poznám, s najväčšou pravdepodobnosťou to u nej raz vybuchne. Aj ona potrebuje byť sama sebou a mne sa to zdá, ako najlepšia cesta, nebáť sa byť samým sebou.
    Myslím, že virtuál nás až tak nemení. Ženy sú síce lepšie herečky, ale pozornému oku, ktoré vie čítať aj medzi riadkami, to skôr či neskôr dôjde, kto je ten/tá na druhej strane káblika.
    publikované: 11.02.2009 10:32:43 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Ján, žeby si vedel čítať medzi riadkami? Ale veď žena môže
    svoj temperament a svoju živočíšnosť vypustiť do riadkov, slov a písmen a tak sa z nich celkom vyventilovať, bez toho, aby nabúrala svoj vnútorný poriadok v sebe a svoj svet. Niekedy je dokonca takýto ventil darom z nebies, pretože odkloní svoj temperament tým smerom, ktorý neublíži ani jej ani jej najbližším.
    publikované: 11.02.2009 21:59:16 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Jan
    Tu už ale hovoríme o reálnom živote.
    Kristína sa rozhodla žiť s človekom, ktorého zdravotné postihnutie bránilo naplneniu intimity.
    Tu už nejde o žiadny virtuál. Hoci sa s Oliverom vo virtuálnom priestore zoznámila a virtuálny svet má v tomto príbehu dôležité miesto.
    publikované: 11.02.2009 22:46:34 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Rozprávkarka
    Práve to ventilovanie, hoci sa v príbehu tento termín neobjaví, urýchlilo koniec vzťahu.
    Ale nechcem predbiehať.
    publikované: 11.02.2009 22:52:04 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014