Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď chýba sebeláska: „Mať tak v sebe aspoň kúsok ženskej vypočítavosti.“


Kristína už hodnú chvíľu žehlila. Ako len nenávidela tieto monotónne stereotypné pohyby.
 
Mlčky v tichu nedeľného rána premýšľala nad všetkým, čo sa stalo v posledné týždne. Nerozumela tomu. Ani trocha. Ale čím viac si všetko premietala, uvedomovala si súvislosti, ktoré by jej ešte pred nedávnom neboli ani napadli. Bola z toho všetkého unavená. A hlavne veľmi sklamaná.
 
Deti ešte spali.
Aspoň im nemusí odpovedať na otázky prečo sa tak málo usmieva a prečo už u nich nebýva Oliver.
 
Sú to tri týždne, odkedy odišiel. Alebo lepšie povedané, odkedy sa sem nevrátil. A ona sa už pomaly zmierila s tým, že bude jej život vyzerať zas trocha inak. Inak ako si ho plánovala spolu s Oliverom. A inak ako vyzeral pred tým, než ho spoznala. Vnímala všetko ako svoju veľkú prehru.
 
Najviac zo všetkého ju boleli zistenia posledných dní. Na tie sa jej teraz nechcelo myslieť. Zbytočne by si ešte viac pokazila dnešný deň a bola by plná zlosti. Zlosti na neho, ale hlavne na seba.
 
Neustále sa pýta samej seba, či bola skutočne slepá, keď nedokázala odhadnúť človeka, ktorého si k sebe pripustila tak blízko. Najradšej by samej sebe vynadala za to, že sa vždy správa ako nejaký samaritán, ktorý musí za každú cenu pomáhať iným, a ktorý chce vziať na svoje plecia všetky bolesti v okolí. A hlavne si nedokáže odpustiť, že aspoň občas nemyslí viac na seba. Ako rada by bola občas sebcom.
 
Vzdychla si sama pre seba: „Mať tak v sebe aspoň kúsok ženskej rafinovanosti a vypočítavosti.“
 
Rezignovala pred hľadaním odpovedí na tieto otázky. Nevie si na ne odpovedať. A navyše vie, že je škoda plakať nad rozliatym mliekom. Nič už nedokáže vziať späť. Nič sa už nedá zmeniť na tom, ako skončil jej vzťah s Oliverom. A v podstate je rada, že to skončilo tak náhle. Keď ich ešte nespája viac spoločných spomienok. Predsa len ich vzťah trval prikrátko.
 
Vedela dobre, že si za to, ako vyzerá jej život, môže z veľkej časti sama. Tak ako aj teraz. Veľmi ľahko a rýchlo porušila svoju zásadu, nenasťahovať si k sebe žiadneho chlapa. Nikdy a za žiadnych okolností.
 
Ale ako sa hovorí: „Človek mieni a pánboh mení.“ Kristína si dobre uvedomovala, prečo zmenila svoje dlhoročné rozhodnutie. Áno, okolnosti, za ktorých k sebe Olivera pozvala, boli mimoriadne. To pozvanie sa nedalo odkladať. A ona bola vtedy presvedčená, že koná správne.
 
Spoznali sa zhruba pred rokom. V lete. Vo virtuálnom priestore. Kristína v tom čase nehľadala partnera pre vzťah, bolo to skôr o tom, porozprávať sa s niekým, keď zaspia deti. Občas niekomu porozprávať o svojich snoch, o práci, o deťoch.
Deti. Ešte im pár rokov chýba, kým budú dospelé a sebestačné. Nerada ich nechávala doma samé. A tak už roky nechodila von medzi ľudí. Aspoň nie po večeroch.
 
Oliver nebol síce ničím výnimočný, ale bol vytrvalý a tak nakoniec dosiahol to, že s ním Kristína komunikovala skoro každý večer. Písal jej o sebe, o svojej matke, s ktorou žil, o práci. Až teraz si uvedomila, že to bol vlastne on, kto rozprával. A ona bola skôr poslucháčkou.
 
Tak ako v reálnom živote.
 
Pracovala ako účtovníčka v malej firme, v malom kolektíve, kde bola vždy tou, čo vypočuje druhých. Nedokázala a ani nechcela rozprávať o svojom súkromí. O svojom živote. Nenechávala doň ľudí pričasto vstupovať. Len tých najbližších.
 
 
 
 
© Sooshn
(autorka príbehov: Emma, Nevera, Láska na jednu noc)
 


Príbehy, ktoré píše život | stály odkaz

Komentáre

  1. :-)
    Virtuálny priestor.... zradné a kalné vody .... ale dá sa nájsť priateľ na počúvanie, rozprávanie aj tam... len zásady sú zasady a tie neradno porušovať...
    publikované: 09.02.2009 18:37:05 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Snežka,
    máš pravdu. A hoci je tento príbeh hlavne o skutočnom, reálnom vzťahu Kristíny a Olivera, predsa len to virtuálne v ňom zohráva dosť dôležité miesto.
    Ale nechcem predbiehať.

    Ešte k tým zásadám. Často nás okolnosti prinútia ich porušiť. Asi nie sú definitívnymi hranicami nášho konania.

    publikované: 09.02.2009 20:22:26 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Snežka, tento príbeh je pre blogzin inšpiratívny
    rada by som v blízkej budúcnosti zaradila do edičného plánu príbehy založené na skúsenostiach z virtuálneho sveta vzťahov. Mohlo by to byť zaujímavé, hlavne ak by prispeli aj muži :-)
    publikované: 09.02.2009 20:33:56 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Zásady?
    Zásady sú na to, aby sa porušovali... len človek potom musí znášať dôsledky...
    publikované: 09.02.2009 20:44:28 | autor: yettinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Yettinka, áno, človek musí znášať dôsledky
    svojich rozhodnutí. Preto je asi pri porušovaní istých zásad myslieť aj na možné dôsledky.
    Možno keby bola Kristína myslela viac na seba, na to, čo bude pre ňu tento vzťah znamenať, čím ju obohatí, možno by dospela k rozhodnutiu zásadu neporušiť.
    Lenže človek často porušuje svoje zásady nepremyslene, impulzívne. A potom, ako píšeš, znáša dôsledky.
    publikované: 09.02.2009 20:52:14 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :-)(
    Človek sa učí na vlastných chybách... na sklamaniach, podrazoch, ublíženiach,ktoré zažil a ktoré ho možno posunuli, alebo v budúcnosti posunú ďalej... vraví sa, že človek dvakrát do tej istej rieky nevstúpi...
    publikované: 09.02.2009 21:01:29 | autor: yettinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. joj! a meno Oliver sa mi tak páči
    často zabúdame pri mužoch na to, čo vlastne chceme...naša starostlivosť o nich nás napĺňa šťastím a máme pocit, že nám tým venujú svoju pozornosť...a pritom je to mnohokrát naopak...

    no môže to byť aj oveľa krajšie ;)
    publikované: 09.02.2009 21:13:10 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Dionea, ani nevieš ako si sa trafila
    "naša starostlivosť o nich nás napĺňa šťastím a máme pocit, že nám tým venujú svoju pozornosť...a pritom je to mnohokrát naopak... " To by mohlo byť pokojne motto k životnej epizóde Kristíny.
    publikované: 09.02.2009 21:21:28 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Yettinka, kiež by bolo pravdou,
    že sa dokážeme učiť na vlastných chybách. Sledujúc príbehy a osudy blízkych, alebo i vzdialenejších osôb o ktorých píšem, mám čím ďalej tým viac pocit, že to až tak neplatí.
    publikované: 09.02.2009 21:24:02 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  10. heh virtuál :)
    skrýva tak veľa... :) ja som tak spoznala Leva, najlepšieho priateľa... a ešte jedného skvelého muža :)
    publikované: 09.02.2009 23:57:20 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Kiti,
    máš pravdu, virtuál je ešte stále veľká neznáma :-)
    A určite sa v ňom dajú nájsť aj dobrí priatelia...
    publikované: 10.02.2009 02:33:58 | autor: blogzin (e-mail, web, autorizovaný)
  12. tu sa mi chce polozit par otazok
    co Kristina v kutiku duse skryvala, aku pravu pricinu ked suhlasila s nastahovanim sa Olivera do jej bytu? nechce sa mi verit, ze tam bola iba zenska tuzba a potreba pomahat ako "samaritan". nie je sebectvom pocut svoje vlastne tuzby a skusit ich naplnit. nie je sebectvom urobit nieco prijemne pre seba samotnu. nie je sebectvom naplnit vlastne potreby odpocinku. nie je sebectvom si dopriat lasku, teplo objatia, pocit bezpecia a opory. toto vsetko nie je sebectvo. aby to vsetko naplnila, aby dostala to, co vlastne by chcela pre seba, nepotrebuje ani zensku rafinovanost ani vypocitavost. potrebuje sa iba zamysliet nad tym, preco si to nechce dovolit. preco si to nevie dopriat. preco sa musi trestat, odopierat, lutovat. nezasluzi si to? previnila sa niecim? co si vlastne nevie odpustit? ma co odpustat? preco taku tvrdu zasadu si vybudovala? este je to stale potrebne? preco nedokaze rozpravat o vlasnom zivote? coho sa boji? kde sa stratila Kristina, zena Kristina, mama Kristina, clovek Kristina? kde je vo vlastnych ociach?
    publikované: 10.02.2009 20:08:34 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Kordélia,
    ťažké otázky na Kristínu, v ťažkom období, ktoré práve prežíva.

    V kútiku duše Kristína verila, že s Oliverom začne šťastnejšiu etapu svojho života. Oliver sa Kristíne videl veľmi nežný, spoľahlivý. A ona také niečo postrádala. Vedela si v čase, keď ho k sebe zavolala predstaviť, že s ním strávi zvyšok svojho života ak k nim bude osud priaznivo naklonený a on sa vylieči.

    A dopriať si to všetko o čom píšeš asi Kristína dobre nedokáže. Nedokáže si načrieť do bezstarostnosti. Hoci by rada naplnila svoje túžby. Možno len nevie ako nato.
    A myslím, že sa ani neľutuje. Že sa skôr hnevá sama na seba. Na svoju neschopnosť predvídať, brať si zo života viac, rozprávať o sebe a presadiť sa v partnerskom vzťahu.
    publikované: 10.02.2009 20:44:04 | autor: Sooshn (e-mail, web, autorizovaný)
  14. mila sooshn,
    som rada, ze si odpovedala za Kristinu aspon na par otazok. preto som tak velmi zdoraznovala slovko sebeckost, aby som ukazala Kristine, ze podla mna nespravne pouziva slova na pomenovanie. viem co asi chcela Kristina, som rada, ze vie priznat, ze chcela pre seba trochu nehy, lasky, porozumenia. to je uzasne a je to prirodzene. a nemozem suhlasit, ze odpocinok po dlhom pracovnom dni alebo navsteva divadla aspon obcas alebo rozhovor s priatelmi je "bezstarostnostou". prave odopieranie si zakladnych potrieb na udrzanie zdraveho dusevneho a fyzickeho stavu moze sposobit, ze jednotlivec sa uz nedokaze rozoznat co este musi, co chce, co ma spravit hned, a co pocka alebo to moze posunut a moze to spravit aj niekto iny, ze o to poprosi. silno citim, ze Kristina tuto hranicu straca. a kym ju nenajde, mozno aj nadalej nebude vediet udrzat zdravy vztah. nie je barbarstvom ani bezohladnostou mysliet aj na seba. prave preto, aby bola pripravena dalej pomahat, aby nevyhasla. a predvidat asi nevie nikto. moze sa poucit zo skusenosti, ale bez zdravej komunikacie predvidat je velmi tazko. zda sa mi, ze sa musi presadit najprv u seba, pozriet sa, kde v rebricku je ona sama so svojimi vlastnymi potrebami. az ked to uvidi, vtedy bude jej lahsie budovat vyvazeny vztah, partnersky, kde su obidvala rovnocenni a rovnako doleziti.
    publikované: 11.02.2009 07:28:44 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014