Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Boj pohlaví: „Som krajšia ako v skutočnosti.“ „Ja som obetavý superman.“

 
Pre našu tému bude ďalej dôležité si uvedomiť, že u sociálnych organizmov, akými sme, hrá dôležitú úlohu celý komplex vzťahov medzi samcom a samicou. Vzťahy, ktoré majú zabezpečiť rozmnoženie nahej opice, budú nepochybne tiež do značnej miery formované génmi, ktoré sa snažia rozmnožiť. Vychádzajúc z toho, že obe pohlavia sa snažia využiť to opačné pohlavie na rozmnoženie svojich génov, môžeme očakávať, že sa u oboch pohlaví vyvinuli vrodené stratégie, ktorými sa snažia získať v tomto boji komparatívne výhody.
 
V minulých častiach nášho cyklu sme si popísali motivácie, ktoré vedú Daphné a Leukippov k ich správaniu pri pohlavnom výbere. Ukázali sme si, že Daphné hľadajú čo najlepší genofond a najvyššiu možnú mieru ochoty Leukippov investovať okrem spermií aj ďalšie rodičovské investície. Takisto sme videli, že Leukippovia, aj keď vyhľadávajú ako všetci správni samci pokiaľ možno najviac sexuálnych kontaktov, predsa len nie sú ochotní investovať vysoké rodičovské investície do každého vzťahu, a preto si vyberajú na spoločný život také madony, u ktorých sa môžu spoľahnúť na ich vernosť, teda na to, že nebudú investovať do cudzích génov.
 
Prvá vec pri partnerskom výbere je, či je partner „ten pravý“.
Pre obe pohlavia to značí niečo iné.
 
Leukippovia napríklad uprednostňujú mladšie a krajšie Daphné.
Prečo?
 
Mladšia Daphné môže mať viac potomkov, ako staršia (musíme si uvedomiť, že prirodzená detská a novorodenecká úmrtnosť nášho druhu je viac ako 50%). Alebo slovníkom boja pohlaví: mladšiu partnerku môžem využiť na viacnásobnejšie rozmnoženie svojich génov, ako staršiu. Ukazuje sa, že otcovské gény sa snažia v dcérach o to, aby starli „viditeľnejšie“. Presnejšie povedané, gén, ktorý spôsobuje, že ženy svojou vizážou starnú rýchlejšie ako muži, bude prinášať výhodu pre všetkých, pretože umožní mužom rozoznať výhodnejšie partnerstvá, a tým zabezpečiť tomuto génu viac potomkov. Vôbec nebude náhodný fakt, že ženy dedia od otcov gény, ktoré riadia vývoj k starnutiu, aktivovaný, kým synovia deaktivovaný. Pravdepodobne to je spôsobené tým, že deaktiváciu génu riadi nejaký gén na chromozóme Y.
 
Lenže Daphné sa tiež snažia o čo najčastejšie rozmnoženie svojich génov, a preto sa budú snažiť vyzerať mladšie, aby oklamali dvoriacich sa Leukippov.
 
Vzhľadom na to, že v normálnych podmienkach, v akých sa správanie nášho druhu vyvinulo a geneticky uchovalo, teda v podmienkach lovecko-zberačských tlúp, sa Daphné stávali matkami ešte veľmi mladé, a potom už prinášali svojim partnerom potomkov, kým to len išlo, pravdepodobnosť, že niektorá zostarne, a potom si bude vyberať partnera, bola malá. Preto nemôžeme očakávať, že by mali vrodené nejaké potreby vyzerať mlado. Čo však môžeme očakávať je to, že budú chcieť vyzerať čo najkrajšie, aby v konkurencii rovnako mladých rovesníčok pokiaľ možno najviac uspeli. A požiadavky Leukippov sú geneticky dané na mladistvý vzhľad. Preto si napríklad ženy opticky zväčšujú oči, prifarbujú líca, opticky menia pomery línií v tvárovej časti smerom k detskému výzoru, čím sa snažia potlačiť génmi naprogramované vytváranie starej tváre s predĺženými pomermi a menšími očami.
 
Súčasný kozmetický priemysel a plastická chirurgia im dáva do rúk ďalšie zbrane. Odstránenie vrások, omladenie postavy a poprsia, zoštíhlenia a iné nástroje, ktoré dosahujú priam neuveriteľný efekt; dnešné štyridsiatničky, ktoré už nie sú plodné, vyzerajú neraz ako tínedžerky.
 
Často sa stretám pri otváraní tejto témy s námietkou žien, približne takou: „Ja sa nelíčim preto, aby som si našla nejakého muža, ale preto, aby som sa dobre cítila“. Na to už mám vypracovanú kontraotázku: „Dobre, ale prečo sa necítiš lepšie bez všetkých tých krémov, farbičiek a rafinovaných oblečení?“ Je zrejmé, že sebahodnotenie žien má slúžiť k tomu, aby dosahovali pokiaľ možno najlepší úspech v spoločnosti, nie vo vlastných očiach. To, čo určuje dobrý pocit v pohľade do zrkadla, je dané geneticky. Všetky Daphné sa snažia využiť Leukippov na rozmnoženie svojich génov, a preto každá omladzujúca optická lesť zvyšuje dobrý pocit pred zrkadlom.
 
Leukippovia ovšem nie sú úbohé obete.
 
Vieme, že v ich záujme je pokiaľ možno investovať čo najmenej energie do rozmnoženia svojich génov. Napokon, aj keď z mnohých „záletov“ vzniknú potomkovia, do ktorých už neinvestujú nič, určitá časť z nich prežije. Lenže Daphné očakávajú od nich vysoké MPI. Čo robiť? Najlepšie bude predstierať ochotu poskytovania týchto investícií a primäť Daphné k ochote páriť sa. Toto napríklad vedie k poskytovaniu rôznych darov, ochote venovať čas partnerke, chodiť s ňou do kina, kupovať darčeky, zabávať ju, rozosmievať, brániť ju pred násilím, prejavovať džentlmenské správanie, okaté ignorovanie iných žien, atď.
 
Zároveň je pre Daphné rovnako dôležité získať dobrý genofond. To vedie Leukippov k rizikovému správaniu. Preto sa pred pozorne hodnotiacim pohľadom Daphné Leukippovia radi „predvádzajú“, či už behom pred rozzúrenými šelmami, alebo riskantnou jazdou autom, či slovnými potýčkami s inými nešťastníkmi v konkurze na investíciu spermatu. V týchto situáciách vedie genofond Leukippov k vyššej produkcii adrenalínu a následnému zúženiu vedomia, teda aj k podceňovaniu rizika.
 
Po tom, čo Leukippos Daphné získa, už necíti takú vnútornú opojnú potrebu riskovať, práve naopak.
 
Ak si to zhrnieme, vidíme, že evolúcia nás prostredníctvom génov musela sformovať v akýchsi pretekoch v zbrojení. Leukippovia sa snažia oklamať Daphné lepším genofondom a predstieraním ochoty poskytnúť vysoké MPI a reakciou musí byť schopnosť Daphné odhaľovať túto lož. Viacerí evoluční psychológovia tvrdia, že tento boj v klamaní a odhaľovaní lži bol hlavnou hybnou silou vývoja takého prerasteného mozgu, aký má nahá opica.
 
Leukippos najlepšie klame, ak sám svojej pretvárke verí. Preto vo fáze dvorenia sa do mozgu vyplavujú hormóny šťastia (oxitocin a endorfin), ktoré znižujú schopnosť sebakontroly a sebapozorovania. Po dosiahnutí sexu opojenie klesne a za normálnych podmienok väčšinou Leukippos už neprejavuje takú výraznú ochotu investovania MPI.
 
Za normálnych podmienok, kedy sex viedol s významnou pravdepodobnosťou k otehotneniu, Daphné má vrodený sklon ku zdržanlivosti, k odďaľovaniu prvého sexu. Toto odďaľovanie má ten význam, že udržuje Leukippa dlhší čas v neistote, ale zároveň mu dáva signál, že Daphné nie je ochotná hneď s hocikým „zhrešiť“, a teda prípadné jeho rodičovské investície nebudú vkladané do cudzích génov.
 
V záujme génov Daphné teda je predlžovať za normálnych podmienok obdobie dvorenia.
 
Viac ráz som tu uviedol podmienku „za normálnych podmienok“. Ide o to, že Daphné má na výber z dostatočného množstva Leukippov, ktorí sa jej dvoria a zároveň nie je chránená pred otehotnením. A práve druhá podmienka je v našej kultúre významne obmedzená. Možnosti plánovaného rodičovstva znižujú pocit rizika z otehotnenia na minimum, čo umožnilo najmä v druhej polovici 20. storočia tzv. sexuálnu revolúciu. Dievčatá chcú mať sex, pretože ho môžu bez rizík mať. Vytvára sa atmosféra sexuálneho statusu: ktorá to „už mala“ je akoby v hierarchii tlupy vyššie, ako tá, ktorá to „ešte nemala“. To vytvára situáciu nedostatku samcov, čoho následkom je, že niet reálneho priestoru pre správanie sa „madony“ a civilizované Daphné sú tlačené viac do modelu správania „radodajky“.
 
Vzťahy sú potom zákonite veľmi často povrchné a nestále.
 

Zaľúbená nahá opica | stály odkaz

Komentáre

  1. si ma rozosmial:
    "...s inými nešťastníkmi v konkurze na investíciu spermatu..."
    Zaujimave citanie, som zvedava aky bude zaver serie..
    publikované: 23.10.2008 13:54:52 | autor: eulalia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. .
    haha, caj mam v ruke a som zvedava na clanok :D
    publikované: 23.10.2008 14:45:50 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  3. super clanocek
    Mna tak napada, ze zena v obdobi dvorenia musela vzdy sakra dobre zvazovat, ci sa necha namotat . J
    Muz sice zvazoval, ale finalne ako je vidno, muzi su schopni opustit potomkov .
    V podstate ani nechapem, ze zeny maju nejaky pocit zalubenosti , sak sa vysomarit v obdobi dvorenia skutocne z toho muza, je narocne, mna to akurat unavuje . Unavuje ma registrovat tie obojstranne manipulacie a snahy a oblbovatka :)
    publikované: 23.10.2008 15:10:18 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  4. sygon - ako vždy k podstate veci
    domnievam sa, že ak by aj ženy neboli zaľúbené, ťažšie by "naleteli". Taká zaľúbenosť obmedzuje kritičnosť. Ale to sa iba domnievam, pravdu povediac - neviem prečo sa zaľubujete.
    publikované: 23.10.2008 15:31:30 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  5. hm
    no to ja neviem, jak to zeny robia, ze su zalubne.
    Ja som exot pre ludi v tom , ja sa zalubim tak po pol roku , ak sa to da tak nazvat :) do toho casu muz strati zaujem z neopatovanosti toho aky vlastne neni, je nestastny z mojej kritickosti, sak skumam objekt nie ? , po pol roku potom nechape pozdejse city, ked uz to z neho opadlo a este pol roka sa kus vyzivyme, vedla seba a je konec. Krasa, nikto nestihol byt stastni a roky bezia. Ja by som mohla pisat a pisat o subojoch pohlavi ...z praxe .
    publikované: 23.10.2008 16:00:17 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  6. zaluebene zeny
    myslim, ze zeny, chcu byt obletovane a oblbovane a ze to riskuju takisto ako muzi akurat s dalekosiahlejsimi dosledkami (vedome ako dosledok rozhodnutia, chciet byt zalubeny), ze sa pomylia diky tomu vo vybere peartnera.
    Ja nie, ja budem mat macky asi nakoniec len :)
    publikované: 23.10.2008 16:03:40 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Musím sebakriticky pripodotknúť, že ženy chcú byť obdivované
    a radi sa ocitajú v pozícii zbožnovanej bohyne. No často zabúdajú, že muži chcú byť tiež na oplátku zbožňovaní svojimi vyvolenými.
    Ženám ani mužom nestačí vedomie, že sú vehiklami génov, ktoré si idú práve vzájomne prekopírovať.
    publikované: 23.10.2008 16:49:53 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. 发表评论
    LG-6600 LG-6660
    publikované: 24.03.2009 03:24:54 | autor: njbc2009 (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. .
    fiha mame tu cinanka :D Ale mu nerozumiem :)
    publikované: 24.03.2009 22:04:22 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014