Medzi mužom a ženou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Boj pohlaví: Malinká spermia „zneužíva“ vajíčko na rozmnožovanie svojich génov.

 
Ako sme spomínali, bunka sa rozmnoží tak, že skopíruje svoju DNA do dvoch rovnakých kópií a každú uloží do novej bunky. Takto nepohlavne sa rozmnožujú všetky jednobunkové organizmy a všetky bunky vášho tela, pravda s jedinou výnimkou, a tou sú pohlavné bunky.
 
Tak a zdá sa, že začína prihorievať k našej ústrednej téme.
Rozoberieme si pohlavné rozmnožovanie a jeho dôsledky, hlavne dôsledky vzájomného boja dvoch pohlaví.
 
Na rozdiel od nepohlavne sa rozmnožujúcich organizmov, ktoré majú iba jednu DNA, teda jednu sadu génov pre život, pohlavne sa rozmnožujúce organizmy majú sady dve: od otca a od matky. Obe sady obsahujú (až na jednu významnú výnimku, o ktorej bude reč) tie isté gény, pravda s tým, že ten istý gén v sade od otca sa môže líšiť v texte s tým istým génom v sade od matky, teda ten istý gén sa môže vyskytovať v dvoch alelách. A hneď si povedzme, že sa aj veľmi často v dvoch alelách vyskytuje. Miesto jednej knihy receptov máme v každej bunke tela dve knihy s rovnakými receptami, až na posledné recepty, ktoré sa starajú o to, ako vybudovať pohlavie a pohlavné správanie.
 
Táto skutočnosť je pre pohlavné organizmy dosť výhodná.
 
Ak je totiž poškodený gén v jednej sade, organizmus má stále sadu druhú, a preto celková funkčnosť ostáva zachovaná. To je aj jeden z dôvodov, prečo je pohlavnosť medzi organizmami taká „obľúbená“.
 
Ak sú knihy dve, tak rovnaké recepty súťažia o úspech. Navyše pri vzniku pohlavných buniek (vajíčka a spermie, hovoríme im gamety) sa jednoducho neskopírujú obe knihy do gamet, ale vec prebieha inak. Najprv sa obe knihy položia vedľa seba a začnú sa strihať na približne tých istých stranách. Potom sa náhodne jeden výstrižok dá do novej knihy A a jeden do novej knihy B.
 
Inými slovami, recepty od mamy a od otca sa náhodne vzájomne premiešajú.
 
Potom kniha A prejde do novej bunky - gamety a kniha B prejde do druhej gamety. Každá má teda iba jednu knihu s originálne namiešanými receptami od matky a od otca. Na vznik plnohodnotnej bunky teraz treba, aby sa stretli dve gamety a splynuli v jednu, ktorá už bude mať zasa obe knihy: od otca a od matky. Môže vzniknúť nový pohlavný organizmus.
 
Normálne to prebehne tak, že spermia vnikne do vajíčka, a tam odovzdá svoju knihu.
Vajíčko môže začať s nepohlavným delením a môže postupne vzniknúť nový organizmus.
 
Tak, a teraz si položme otázku: prečo je spermia taká malinká a vajíčko také veľké?
 
Ak by sme vychádzali z predstavy, že je v záujme oboch, aby vznikol nový jedinec, tak je v záujme oboch, aby do spoločného potomka vložili čo najviac zdrojov. Lenže faktom je, že vajíčko vloží okrem genofondu aj celý bunečný aparát, kým spermia iba genofond.
 
A tu sa dostávame k nášmu boju pohlaví po prvý raz.
To, že je spermia taká malinká, si možno vysvetliť tak, že „využije“ vajíčko na rozmnoženie svojich génov.
 
V prírode existujú organizmy, ktoré majú rovnaké gamety, teda akoby spolupracovali rovnakou mierou. Mnohí vedci sa domnievajú, že pôvodne to bolo iba tak. Lenže u niektorého z našich prapredkov sa začali mužské gamety zmenšovať. Nejaký gén, ktorý riadil veľkosť gamety a jej rast, zmutoval a začal vyrábať zákrsky. To ovšem niektorým jedincom prinieslo výhodu, pretože z rovnakého množstva potravy vyrobili viac gamet. Postupne sa spermie zmenšili na nevyhnutnú možnú mieru, vďaka čomu mohol jedinec vyprodukovať väčšie množstvo potomkov, kým ten s plnohodnotnými gametami musel obetovať viac zdrojov.
 
Z tejto skutočnosti sa vyvinuli aj samičie a samčie rozmnožovacie stratégie.
 
Kým producentka vajíčok môže mať menej potomkov, a preto sa musí viac starať o to, s akou kvalitou genofondu spojí svoje gamety, producent spermií sa musí snažiť o čo najviac plodiacich aktivít, aby uplatnil svoje gény v čo najviac prípadoch.
 
Tu vidíme dva dôsledky.
 
Prvým je fakt, že hoci pohlavné organizmy produkujú jedince jedného druhu, líšia sa v tak podstatných veciach (znakoch), že vlastne tvoria dva druhy. Pohlavné rozmnožovanie možno brať ako zvláštny druh symbiózy. Ale to nikomu nevravte, to je iba moja kacírska myšlienka.
 
Druhý dôsledok je ten, že namiesto predstavy harmonického vzťahu dvoch organizmov oveľa lepšie zodpovedá skutočnosti predstava vzájomného využívania, boja o čo najlepšie využitie opačného pohlavia vo svoj prospech, teda na rozmnoženie svojich génov opačným pohlavím.
 

Zaľúbená nahá opica | stály odkaz

Komentáre

  1. Daimonion, rozlisujes medzi chaosom a nahodnym priemiesanim?
    ..asi vies na co narazam. "Tvoje" teorie vnimam ako cisto deterministicke, tak kazda zmienka "nahody" v tvojich textoch, vo mne vzbudzuje podozrenie, ze mi nieco uniklo.
    publikované: 21.10.2008 16:30:14 | autor: motorkar (e-mail, web, autorizovaný)
  2. samec a samica = dva druhy... fuhu, tak to je asi vela aj na kacirsku myslienku. To by vlasne poprelo aj samotny evolucionizmus na ktorom stavias, ci nie?
    publikované: 21.10.2008 16:36:38 | autor: motorkar (e-mail, web, autorizovaný)
  3. "....rozmnoženie svojich génov opačným pohlavím". Neviem ci to chapem spravne. Mohol by si, prosim ta, uviest (najlepsie na priklade), ako sa tato skutocnost (vzajomne vyuzivanie sa, boj) javi z pohladu samice?
    publikované: 21.10.2008 16:39:44 | autor: motorkar (e-mail, web, autorizovaný)
  4. motorkár - náhoda a nevyhnutnosť
    to je dobrá téma. A veľmi diskutovaná. Takže je poviem svoj názor.
    Ak posudzujeme kauzalitu nejakej veci, vieme evidovať nejaké zákonitosti, tak ide o determinizmus. Lenže tento determinizmus je určiteľný len v rámci definovaného systému. To čo definície systému nepatrí, je nekauzálne a nazývame to náhoda.
    Ako príklad vezmem genetiku. Každá DNAS sa pomocou definovaného mechanizmu bunky kauzálne zkopíruje. Kauzalita je daná fyzikálnymi zákonitosťami na úrovni van der Waalsových síl. Ak pri replikácii preletí bunkou povedzme kvantum kozmického žiarenia a toto kvantum posunie čítací rámec replikácie ide o náhodný jav, ktorý nevyplýva z kauzality bunky.
    publikované: 21.10.2008 17:12:23 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Pre motorkára: dík motorkár...
    a ešte: k tvojmu komentu č.2. Trebaloby zavolať psychiatriu...
    publikované: 21.10.2008 17:12:39 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. motorkar - samec a samica dva druhy
    tak to som ja nevymyslel, to tvrdia viacerí biológovia. Dokonca sa zdá, že pohlavné rozmnožovanie vzniklo splynutím pôvodne dvoch druhov organizmov, ktoré si horizontálne vymenili gény. Ale to som (ako ostatne veľa iných informácií z genetiky pohlavného rozmožovania) v článku neuviedol.
    publikované: 21.10.2008 17:14:37 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  7. motorkar - ešte k tým dvom druhom
    treba si uvedomiť, že od každého rodiča má každá naša bunka rovnakú sadu gńov až na tie pohlavné, teda akoby chromozóm X bol z jedného druhu a chromozóm Y z druhého.
    publikované: 21.10.2008 17:17:06 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  8. motorkar - rozmnoženie svojich génov opačným pohlavím
    v ďalších častiach textu budú príklady. Oveľa viac a lepšie o nich píše vo svojej slávnej knihe Sebecký gén Richard Dawkins. Ale tá je skôr filozoficko-popularizačná. Vedecky presné príklady sú napríklad vo vynikajúcej učebnici evoučnej biológie od Jaroslava Flégra Evoluční biologie.
    publikované: 21.10.2008 17:20:30 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  9. cokomilka - bol by som ti celkom vďašný, kevy si tu definovala, čo je to podľa teba druh organizmu
    a ja si to rádz z tej psychiatrie prečítam.
    Ale obávam sa, že ako obvykle, keď budeš musieť nejaké svoje tvrdenia či dojmy niečím podložiť, budeš ticho.
    Tvoja predstava o diskusii je založená na tom, že sa rada škriepiš, pričom veľmi často diskutujúcemu podsúvaš svoje chybné interpretácie jeho textu.
    Ak ti partner odpovie podloženou a vnútorne konzistentnou odpoveďou, ktorú dokonca aj pochopíš, tak nereaguješ, ale hľadáš si iné miesto na zádrapčivosť. Svoje vároky zásadne opieraš iba o svoje dojmy, zásadne nie o seriózne štúdium problematiky. No a keď všetko zlyhá prídu osobné útoky. Ale prosím, je to tvoja vec ja som ti vcelku vďašný - dobre sa bavím. Si ako štúdijný materiál pomerne dobre normovaná.
    publikované: 21.10.2008 18:05:25 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  10. DvC tebe úplne chýba nielen dobrá výchova ale máš i blackouty
    v mojich odpovediach a argumentáciách. Viď môj komentár na tvoj príklad nenulového súčtul a tvoje trápne zmenenie znenia príkladu nemá precedens medzi dospelými ľuďmi .

    takže nestačí, že som hašterivá podľa teba, ešte som i študijný materiál
    a krám. /viď tvoj posledný koment v prvej kapitole).

    ak ti gratulujem k takému študijnému programu.teória krámu, to znie
    tak memeticky...:DDD,
    na tému memetika a evolucionistika s tebou nehodlám dišputovať,
    ani to tak nikdy nebolo mojím úmyslom. Vždy som sa snažila dať ľudský etický rozmer svojim pripomienkam, ô, taký ten humanistický.

    Upozornenie pre ostatných: táto hádka je naozaj, to nie je trik zameraný na zvýšenie čítanosti...:D
    publikované: 22.10.2008 13:06:12 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Čokomilka, ale ja čítam a veru, neviem či sa mám smiať na tebe, či na Daimonionovi...
    Najsamvačku (to je pekné slovo), najviac ma vždy zo všetkého bavia komenty.
    publikované: 22.10.2008 13:10:08 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. cokomilka prepáč, ak som sa ťa niečím dotkol
    nebolo mojím úmyslom
    publikované: 22.10.2008 14:01:09 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Daimonion, prijímam tvoje ospravedlnenie.
    Akiste evolučná biológia a memetika sú dobré spôšťače temperamentu...
    publikované: 22.10.2008 15:58:12 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014